BREAKING NEWS

"Europe will have enough gas"/ The Russian "nightmare" ends, Von der Leyen gives the fantastic news

"Europe will have enough gas"/ The Russian "nightmare" ends,
x
BREAKING NEWS

Covid-19 is not over yet, the Ministry of Health reveals what is happening in the country

Covid-19 is not over yet, the Ministry of Health reveals what is happening in
x
BREAKING NEWS

It is known as "gunpowder power"! American experts give the warning, reveal Putin's plans for the Balkans

It is known as "gunpowder power"! American experts give the warning,
x
BREAKING NEWS

The Transparency Board changes the prices again, this is how much oil, gasoline and gas will be sold

The Transparency Board changes the prices again, this is how much oil, gasoline
x
BREAKING NEWS

Montenegrin media shock Albanian politics, Sali Berisha "Moscow's eye" in Tirana, this is who is the Russian oligarch who distributed money in Albania and cooperated with the head of "Foltore"

Montenegrin media shock Albanian politics, Sali Berisha "Moscow's
x
BREAKING NEWS

7 loyalists of Sali Berisha with spy files are expected to be excluded from politics, the head of "Foltore" starts threats against DP MPs who have announced the vote on the decommunization initiative

7 loyalists of Sali Berisha with spy files are expected to be excluded from
x
BREAKING NEWS

Yuri Kim's message to Rama, states that Albanian institutions are weak and nothing is guaranteed, asks the government to choose which path it will follow, with the West or the East

Yuri Kim's message to Rama, states that Albanian institutions are weak and
x
BREAKING NEWS

On the brink of war, the "powder keg" is lit that can blow up Europe, Dodik wants to install in the Balkans the scheme that Vladimir Putin is using in Ukraine

On the brink of war, the "powder keg" is lit that can blow up Europe,
x

Politike

The British show the way the authorities are following to clean up billions of lek in Tirana, Ndrangheta's wiretapping of the towers and the buying of Albanian politicians come to light

The British show the way the authorities are following to clean up billions of

Britain has targeted the dirty money of Albanian rulers. The British daily newspaper "The Guardian" has dedicated an article to Albania, focusing on constructions in Tirana and how they are financed, casting suspicions as a route being used for corrupt officials to launder money. The article mentions that last year, anti-mafia prosecutors in Italy revealed that the 'Ndrangheta crime group had identified Tirana's new high-rise developments as an opportunity for money laundering. The interceptions revealed a simple math, where the price would be 3000-4000 euros per square meter, while the cost was only 510 euros. To prevent "use", MVRDV claims to conduct background checks on its customers using a third-party company that scans for criminal activity, among others, and there is no suggestion of illegal funds so far in Albania. The entire article of "The Guardian" begins with the architects of the firm "Marble Arch Mound", who will build a new building in Tirana, where the face of the national hero, Gjergj Kastrioti Skënderbeu, will be projected. But their questions arise who finances these constructions.

Destruction of public property

“But many locals are not so sure about the sense of place created by Maas, and the list of other international architects who have come to reshape the city. A handful of towers are rising around Tirana's central Skenderbej square, with four already completed and at least six more in the works. There have been vocal protests against the destruction of Ottoman-era villas to make way for a rush of high-rises, with critics complaining of the loss of heritage and rising property prices, and accusations that the projects are being used as clean-up schemes. money for organized crime. Two historic villas were demolished to make way for the Skanderbeg Tower in May 2020, when the city was in lockdown due to the pandemic. At the same time, the National Theatre, dating from the 1930s,

Money laundering

Winy Maas, founding partner of the Dutch architecture firm addressed the overt nationalistic symbolism of designing a building in the shape of a map of the country. "I had a discussion with some of the European politicians about this. Can you make this building? Is nationalism good or bad?," he added. Pacing back and forth on stage, speaking like a hyperactive child who had consumed too much sugar, Maas rhapsodized about his love affair with Albania. He described it as "a country with no money, who only drinks coffee and has nothing to do", is the perfect blank slate for his whimsical ideas, "like a mini-China" with abundant opportunities for architects.

"Zhvilluesit po bëhen më të pasur," tha ai i emocionuar, por nuk përmendi se nga mund të vinin paratë për të ndërtuar vizione të tilla marramendëse, duke pasur parasysh ekonominë e varfër të vendit. Një raport i vitit 2020 nga Iniciativa Globale kundër Krimit të Organizuar Transnacional vuri në dukje se industria shqiptare e ndërtimit ishte bërë një pikë e nxehtë e njohur për bandat kriminale ndërkombëtare për të pastruar paratë, kryesisht nga trafiku i drogës. Ai vlerësoi se 1.6 miliardë euro "para të pista" ishin pastruar përmes sektorit shqiptar të pasurive të paluajtshme në tre vitet e mëparshme, me 60% të financimit të projektit që vinte nga burime të paligjshme. Vetë Zyra e Drejtorisë së Përgjithshme të Parandalimit të Pastrimit të Parave në Shqipëri tha se vëzhgoi “investime të konsiderueshme në pasuri të paluajtshme me burim të panjohur fondesh”, të cilat i klasifikoi si “të dyshimta”, shkruan The Guardian.

Përgjimet nga prokurorët e Antimafias në Itali për Tiranën

Shkrimi i The Guardian nxjerr në skenë dhe përgjimet e Antimafias italiane ku dolën në pah pazaret që personazhe të krimit në shtetin fqinj bëjnë për të fituar leje ndërtimi në Tiranë. Aty thuhej se sipërmarrësit italianë nën hetim flasin për kontakte të afërta me politikanë shqiptarë. “Vitin e kaluar, prokurorët antimafia në Itali zbuluan se grupi i krimit Ndrangheta kishte identifikuar zhvillimet e reja të larta të Tiranës si një mundësi për pastrimin e parave. Në një përgjim, dy nga të arrestuarit u dëgjuan duke diskutuar për një ndërtues ndërtesash në Shqipëri, i cili kishte tre leje ndërtimi për ndërtesa me vlerë 180 milionë euro, por kishte vetëm 10 milionë euro në dorë. “Rrokaqiejt e rinj do të shiten për 3000-4000 euro për metër katror”, thotë një nga të dyshuarit. “Dhe a e dini se sa kushton ndërtimi? 510 €.” MVRDV thotë se, në përputhje me ligjin holandez, ajo kryen kontrolle për klientët e saj duke përdorur një kompani të palëve të treta që skanon për aktivitet kriminal, ndër të tjera, dhe nuk ka asnjë sugjerim për fonde të paligjshme”, thuhet në shkrimin e të përditshmes britanike. Një zëdhënës i Bashkisë të Tiranës tha: Detyra e bashkisë është të sigurojë që të respektohen planet e ndërtimit, estetika, rregullat e arkitekturës dhe planet e lëvizshmërisë. Ne e kuptojmë se jetojmë në një mjedis politik toksik në Ballkan dhe u kemi kërkuar vazhdimisht liderëve të opozitës të theksojnë: cila nga këto kulla është e dyshuar për një aktivitet të tillë kriminal? Deri më sot nuk kemi asnjë përgjigje dhe nuk ka pasur asnjë pretendim zyrtar në prokurorinë e Tiranës”, thuhet ndër të tjera në shkrimin e The Guardian.

Most read