BREAKING NEWS

The German journalist mocks Rama: the best prime minister that Serbia has had since the time of Nikola Paši?

The German journalist mocks Rama: the best prime minister that Serbia has had
x
BREAKING NEWS

The British show handcuffs to Sali Berisha, Ambassador King Smith wants to start a criminal investigation against the corrupt, calls on the authorities to act on London's decisions

The British show handcuffs to Sali Berisha, Ambassador King Smith wants to start
x
BREAKING NEWS

Romeo Kara reveals for the first time the scorching evidence that will sink Meta about the "CEZ-DIA" affair, here are the evidence that SPAK has in its hands, the role of Sali Berisha and Ismailaj's sudden move that could "blow up" the investigations

Romeo Kara reveals for the first time the scorching evidence that will sink Meta
x
BREAKING NEWS

Altin Dumani confirms it, SPAK starts the investigation for the Zen tower in Berisha in the middle of Tirana, the prosecutor of the case is appointed, here is the evidence from the file that risks sinking high-ranking officials and well-known businessm...

Altin Dumani confirms it, SPAK starts the investigation for the Zen tower in
x
BREAKING NEWS

Corruption files fill the offices of SPAK, the USA is a threatening message to Albanian politics for the dark days that are knocking

Corruption files fill the offices of SPAK, the USA is a threatening message to
x
BREAKING NEWS

The meeting of "non-women" with the deserters of Lulzim Basha fails this week, Bardhi is happy with Berisha after the rejection of the post of Secretary of "Foltor"

The meeting of "non-women" with the deserters of Lulzim Basha fails
x
BREAKING NEWS

On October 3, Shkëlzen's fate will be decided, this is how the investigation of the "Gërdec" file for the son of Sali Berisha can take a big turn, the families of the victims request the testimony of 12 other witnesses, among them the Krushku of Fatmir...

On October 3, Shkëlzen's fate will be decided, this is how the
x
BREAKING NEWS

The name of betrayal is Edi Rama, this is how the Albanian prime minister is "stabbing Kosovo in the back", his voice in unison with the Serbs Vucic and Dacic

The name of betrayal is Edi Rama, this is how the Albanian prime minister is
x

Politike

Saimir Tahir's release from prison alerts the US for the failure of the reform, a return to prison is expected after the Supreme Court's decision, experts say: Here are how many years the former minister risks being punished

Saimir Tahir's release from prison alerts the US for the failure of the

The release from prison of former Interior Minister Saimir Tahiri has alarmed the United States of America, as his arrest was the first case in which a high-ranking official was punished since the judicial reform was established. What should be emphasized is that this sentence of Tahir came thanks to American pressure. In order to reach the imprisonment of the former minister, the prosecution and the court went through a long ordeal of efforts and political pressure. For 2 years, the American Embassy followed with great interest the investigative and judicial process against him, sending its representatives to the courtroom. Even the session when he was convicted was attended by a lady who represented the embassy, ??showing once again that Tahir's sentence came thanks to their pressure. The prosecution's evidence against Tahir was too little to implicate him in drug trafficking or involvement in a structured criminal group. The punishment for abuse of office was given because during Tahir's time the country was covered by cannabis and the suspicions are that the former minister favored such a thing. But if there was no American pressure, Tahiri would not be punished at all. Upon his release from prison, it became clear that Tahir's sentence was done for the sake of the international community.

Tahir's return to the cell

But according to legal experts, an even stronger scenario awaits Tahir, since the pressure of the Americans will cause the charge of a structured criminal group to be activated. The prosecution asked for his sentence of 12 years in prison, with the serious charges: Narcotics trafficking carried out in cooperation in the form of a structured criminal group; Participation in a structured criminal group and Committing the offense in a structured criminal group. But the appeal only accused him of abuse of office, since according to the court, due to his connections with the Habilaj brothers, accused of trafficking large amounts of marijuana from Albania to Italy, he favored their criminal activity. Lawyer Redi Ramaj, when asked if there is a possibility for Tahir to return to the cell, said that only if the recourse of the prosecution is taken into consideration. "Like any other citizen, Tahiri must fight for his innocence. If the Supreme Court upholds the appeal, it can thus find the right. If it is rejected, there are few spaces. The risk is only if the recourse of the prosecution is taken into consideration, there may be consequences for serving the remaining sentence", said Ramaj. So there is a possibility that Saimir Tahiri will be sentenced for the charge of being a structured criminal group, since his case in SPAK is still open and according to experts, international intervention will be even tougher. He can be sentenced to 12 years in prison. said Ramaj. So there is a possibility that Saimir Tahiri will be sentenced for the charge of being a structured criminal group, since his case in SPAK is still open and according to experts, international intervention will be even tougher. He can be sentenced to 12 years in prison. said Ramaj. So there is a possibility that Saimir Tahiri will be sentenced for the charge of being a structured criminal group, since his case in SPAK is still open and according to experts, international intervention will be even tougher. He can be sentenced to 12 years in prison.

Manovra me fëmijët që e shpëtoi nga burgu

Një raport mjekësor që vërtetonte se bashkëshortja e Saimir Tahirit është sëmurë dhe për rrjedhojë ka vështirësi në përkujdesjen e fëmijëve ka shpëtuar nga burgu ish-Ministrin e Brendshëm, Saimir Tahiri. Çfarë ndikoi në vendim ishte një manovër e familjes Tahiri që i kishte kaluar fëmijët në kujdestari të Saimir Tahirit, një lëvizje që i dha gjykatës motivin e duhur për ta liruar ish-ministrin nga burgu. Gjykatësja Matilda Fetau ka vendosur që pjesën e mbetur të dënimit, prej 1 vit e 7 muaj, Tahiri ta vuajë në shtëpi dhe të kujdeset për fëmijët. Avokati i Tahirit shpjegoi se klienti i tij i plotësonte të gjitha kushtet për të vuajtur dënimin alternativ në shtëpi. Mes të tjerash ai kishte dy fëmijët në ngarkim dhe për më tepër bashkëshortja e tij ishte e sëmurë. “Kur e kapin krizat, dhe kjo është e vërtetuar me një raport mjeko-ligjor, është në pamundësi për t’u kujdesur për fëmijët” tha avokati duke folur për bashkëshorten e Tahirit. Tahiri e ka vuajtur dënimin në burgun e Fierit dhe në burgun e Kosovës, në Lushnje. Ish-ministri qëndroi përafërsisht rreth 16 muaj burg qeli. Sipas këtij vendimi, pjesën e mbetur të dënimit prej 1 vit e 8 muaj burg, ai do ta shlyejë në shtëpinë e tij në zonën e “Kodrës së Diellit” në Tiranë. Ai po ashtu mund të largohet nga banesa për nevoja të domosdoshme familjare, por vetëm pasi Shërbimi i Provës të jetë dakord. Ndërsa pjesa tjetër e dënimit prej 1 vit e 4 muaj është vuajtur nga Tahiri gjatë qëndrimit në burgun 313, në burgun e Fierit, në Rrogozhinë dhe së fundi në burgun e Bradasheshit në Elbasan.