BREAKING NEWS

There was a bad explosion in the protest/ ex-prime minister Sali Berisha was bleeding, fists and kicks in the protest

There was a bad explosion in the protest/ ex-prime minister Sali Berisha was
x
BREAKING NEWS

The EU summit under the threat of the protesters of Sali Berisha and Ilir Meta, calls to go out with violence in "Martyrs of the Nation"

The EU summit under the threat of the protesters of Sali Berisha and Ilir Meta,
x
BREAKING NEWS

The country is armored/ How safe is the summit? Ervin Karamuço sheds light on the behind-the-scenes: A suspicious car was spotted, it disappeared very quickly. There were signals...

The country is armored/ How safe is the summit? Ervin Karamuço sheds
x
BREAKING NEWS

After the pressure of the EU, SPAK is set in motion for those left behind in the vetting, GJKKO takes the former member of the Supreme Court as a defendant, accused of false declaration of wealth

After the pressure of the EU, SPAK is set in motion for those left behind in the
x
BREAKING NEWS

"A great opportunity"/ Joseph Borrell at the EU summit in Tirana clarifies the details for the important dialogue: Since yesterday they have on the table the proposal...

"A great opportunity"/ Joseph Borrell at the EU summit in Tirana
x
BREAKING NEWS

SPAK closes the investigations for the Fier incinerator and burdens the positions of Alqi Bllakos, the former deputy is accused of corruption and abuse of office, this is how 4 million euros were wasted with undone work

SPAK closes the investigations for the Fier incinerator and burdens the
x
BREAKING NEWS

Erion Braçe bursts the scandal in Parliament, a deputy owns 110 hectares of land in Divjakë and has built a palace inside the park, Kumbaro accuses him of signing the VKM

Erion Braçe bursts the scandal in Parliament, a deputy owns 110 hectares
x
BREAKING NEWS

"We will not copy like Greece"/ 'Earthquakes' in the media, the strong statement of Edi Ramë this morning, the media of Athens with fire towards the prime minister before the meeting with Mistotakis

"We will not copy like Greece"/ 'Earthquakes' in the media,
x

Politike

Will criminal proceedings begin? After the interrogation, SPAK makes the decision on Petro Koçi's accusations

Will criminal proceedings begin? After the interrogation, SPAK makes the

After the socialist MP Petro Koçi explained to the investigators that his statements about the connections and influence of organized crime on officials in Fier with the aim of benefiting from public funds, were generalizations, reflecting the perception of the electorate, but that he does not know of any case concretely, the Special Prosecutor's Office has decided not to start the criminal proceedings.

The deputy of the Socialist Party, SP for the District of Fier, Petro Koçi made a public statement on July 16, 2021 in which he stated that in Fier "the hands of crime are spread over public finances.

Through a status on his Facebook account and in a statement to the media, Koçi accused that public tenders in Fier were being won by criminal organizations operating in this area.

"Protagonists of drug trafficking and violence have already legalized business entities that win public tenders. They do this either through direct connections with any institution holders or through the threat of certain officials who execute the procurements as well as through the elimination of competitors in the tendering process by threatening the owners of the business entities", Koçi wrote then.

Based on these public statements, the police referred a report on July 26, 2021 to the Special Prosecutor's Office against Corruption and Organized Crime, SPAK, which clarified then that it had begun the verification of the case. About two months later, based only on an investigative action, receiving the statements of MP Petro Koçi in the capacity of a person who has knowledge of the criminal offense, SPAK has decided not to initiate criminal proceedings.

In the decision not to start the criminal proceedings signed by the prosecutor Edvin Kondili, the public statements of the MP Koçi about the influence of criminal organizations on the officials in the institutions of Fier, as well as about the benefit of public funds from them, are firstly reflected.

Following are Koç's statements in the capacity of a person who has knowledge of the criminal offense, where he stated that he does not know anything concrete. SPAK initially asked the SP deputy to provide more details regarding his claims published on the Facebook social network as well as in the interview he gave on Report TV.

Koçi ka shpjeguar se këto deklarime i ka bërë për të inkurajuar dhe përgëzuar rezultatet e reformës në drejtësi, si dhe punën që po bënë SPAK në lidhje me luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar. “[…]Si dhe për të inkurajuar qytetarët dhe zyrtarët e niveleve të ndryshme për t’i rezistuar presioneve të krimit dhe për ti denoncuar rastet e korrupsionit. Gjithashtu i kam bërë këto deklarata dhe për të dekurajuar botën e krimit”, ka deklaruar Koçi dhe ka shtuar se në gjykimin e tij, subjekte të ndryshëm të botës së krimit kanë pastruar para në fushën e ndërtimit. “Jam i bindur se këto aktivitete, pa bashkëpunimin e zyrtarëve publikë, nuk do të kryheshin”, ka dhënë Koçi opinonin e tij para hetuesve të SPAK.

Koçi është përballur edhe me një pyetje tjetër në SPAK, ku i është kërkuar të deklaronte nëse kishte ndonjë informacion konkret për subjektet e krimit të organizuar, zyrtarët publikë dhe për cilat raste bëhej fjalë.

Deputeti Koçi është përgjigjur se deklarimet e tij kanë qenë të përgjithshme dhe në pasqyrim të perceptimit të elektoratit. “[…]Por nuk kam pasur të bëj me individë apo raste konkrete, pasi unë siç kam vepruar dhe në raste të shkuara, do të bëja kallëzim penal nëse do të kisha informacione të tilla dhe nuk do të mjaftohesha me deklarata publike. Unë kam bindjen që institucionet ligjzbatuese, lokale apo qëndrore, disponojnë të dhëna konkrete në lidhje me subjektet e botës së krimit që operojnë në qytetin e Fierit”, ka pohuar Koçi dhe ka shtuar se deklarimet e tij nuk janë mirëpritur nga shumë zyrtarë lokalë.

Based on these explanations of MP Koçi, SPAK finds that he has no evidence, no concrete information, no facts and no witnesses regarding his claims and therefore concludes that the existence of any criminal fact is not proven, deciding not to start the proceedings criminal.

Asked by BIRN about the changes in the public statements with those given in SPAK, Koçi insisted that they were the same. "There is no difference between my statements in public and those in SPAK. However, I do not replace either justice or the police. The phenomena are as I denounced them politically. I have the duty to politically represent the voter's assessment as well as my personal one for developments and phenomena that are worrying for society and the state", said Koçi via the WhatsApp application./Reporter

Most read