Politike

Adriatik Llalla's file, destruction of property before leaving as Chief Prosecutor and increase of suspicions for asylum application in Germany

Adriatik Llalla's file, destruction of property before leaving as Chief

Former Chief Prosecutor Adriatik Llalla is expected to face many troubles in the Special Court. His trial has just begun and he is accused of concealing assets. In recent days, details have emerged in the media from the prosecution file against him, while the prosecution has provided strong evidence against the former chief prosecutor, which results in a wealth many times higher than when he entered the prosecution. The newspaper also provided details from this file, where the part that sank the former chief prosecutor is that he bought property very cheaply and sold it very expensively. But according to the prosecution, a few months before ending his term as Chief Prosecutor he has made many dubious moves. "On March 15, 2017, when he entered the last year of his mandate as general prosecutor, Llalla bought from G. B 12,300 square meters of land with 600 lekë per square meter, for 7. 380,000 ALL. The seller kept the land as owner for only three months, after buying it at the end of December 2016 for 2 million 460 ALL. Within two months after buying this land, the expert re-evaluates this land with four times the value, ie with 2500 ALL per square meter and with a final value of 30,750,000 ALL. The same scheme is used in the continuous purchase, where on the same day, March 15, 2017 he bought 3 thousand square meters of land for 1 million 800 thousand ALL, with the favorable price of 600 ALL per square meter. The land is again bought from GB who had bought it again for 600 thousand ALL three months before the sale when the former General Prosecutor re-evaluated this property, it was worth almost five times and the price went to 7 million and 500 thousand ALL ", it is stated in the file . after he had bought it at the end of December 2016 for 2 million 460 ALL. Within two months after buying this land, the expert re-evaluates this land with four times the value, ie with 2500 ALL per square meter and with a final value of 30,750,000 ALL. The same scheme is used in the continuous purchase, where on the same day, March 15, 2017 he bought 3 thousand square meters of land for 1 million 800 thousand ALL, with the favorable price of 600 ALL per square meter. The land is again bought from GB who had bought it again for 600 thousand ALL three months before the sale when the former General Prosecutor re-evaluated this property, it was worth almost five times and the price went to 7 million and 500 thousand ALL ", it is stated in the file . after he had bought it at the end of December 2016 for 2 million 460 ALL. Within two months after buying this land, the expert re-evaluates this land with four times the value, ie with 2500 ALL per square meter and with a final value of 30,750,000 ALL. The same scheme is used in the continuous purchase, where on the same day, March 15, 2017 he bought 3 thousand square meters of land for 1 million 800 thousand ALL, with the favorable price of 600 ALL per square meter. The land is again bought from GB who had bought it again for 600 thousand ALL three months before the sale when the former General Prosecutor re-evaluated this property, it was worth almost five times and the price went to 7 million and 500 thousand ALL ", it is stated in the file . 000 ALL. The same scheme is used in the continuous purchase, where on the same day, March 15, 2017 he bought 3 thousand square meters of land for 1 million 800 thousand ALL, with the favorable price of 600 ALL per square meter. The land is again bought from GB who had bought it again for 600 thousand ALL three months before the sale when the former General Prosecutor re-evaluated this property, it was worth almost five times and the price went to 7 million and 500 thousand ALL ", it is stated in the file . 000 ALL. The same scheme is used in the continuous purchase, where on the same day, March 15, 2017 he bought 3 thousand square meters of land for 1 million 800 thousand ALL, with the favorable price of 600 ALL per square meter. The land is again bought from GB who had bought it again for 600 thousand ALL three months before the sale when the former General Prosecutor re-evaluated this property, it was worth almost five times and the price went to 7 million and 500 thousand ALL ", it is stated in the file .

Ikja në Gjermani

Ajo që të çudit në dosjen e prokurorisë është se vetë kreu i akuzës kishte frikë nga krimi i organizuar. Të paktën kështu shprehet në deklarimet që ka dhënë para prokurorëve, pasi ka dyshime edhe në këtë aspekt. Llalla ka deklaruar se pas arrestimit të Emiliano Shullazit është “arratisur” në Gjermani nga frika. “Për shkak se ka qenë një ndër goditjet më të mëdha të kohës kundër grupeve kriminale e për shkak të mosbesimit se policia do i jepte mbështetjen e duhur, i ka kërkuar ndihmë SHISH, të cilët e kanë mbajtur dy javë në ruajtje e në vëzhgim”, ka rrëfyer ai për prokurorët. Por të gjithë e mbajnë mend këtë periudhë, pasi në atë kohë u deklarua nga mediat se Llalla ishte kërcënuar me mesazh në telefonin e tij celular. Kjo ka bërë që ai të ikë në Gjermani bashkë me familjen, ndërkohë që ishin të shumtë ata që hodhën dyshime se Llalla kishte kërkuar azil. Ambasada gjermane në atë kohë u pyet nga mediat dhe as e mohoi as e kundërshtoi duke thënë se procedurat janë sekrete. Vetë Llalla nuk e mohoi kurrë. Por vetë fakti që Llalla e ka pranuar se ka ikur në Gjermani nga frika rrit dyshimet, por që nuk ka shkuar gjithçka sipas planit.

Verifikimet jashtë

Gruaja dhe fëmijët e ish-kryeprokurorit kanë jetuar për shumë kohë në Gjermani. Sipas dosjes, Llalla ka firmosur një kontratë qeraje me Nortbert dhe Gabriele Ochmann, ku bie dakord që në muaj do të paguajë 1175 euro qera. Kontrata ka pasur afat 1-vjeçar. Sipas të dhënave të marra nga Berlini, Llalla i ka paguar menjëherë në dorë paratë për 1 vit qera. Pra ai u ka dhënë pronarëve të banesës 14.100 euro kesh. Por prokuroria ka ngritur dyshime këtu sepse Llalla në ILDKP ka deklaruar shpenzime për qera vetëm 7.050 euro, pra gjysmën e vlerës. Një tjetër aspekt i dyshimtë sipas organit të akuzës është ajo e shpenzimeve për shkollimin e fëmijëve në Bremen. Sipas dosjes, për shkollimin e tyre në llogarinë bankare të shkollës janë derdhur 45 mijë euro nga shtetasja Sabine Jaekel Meyer. Sipas prokurorisë kjo shumë është dhënë nga Llalla. Po ashtu ka dhe raste të tjera që pretendohet se ka shkelje.