BREAKING NEWS

Edi Rama is ill, the prime minister is absent from the important event, the details are quickly revealed

Edi Rama is ill, the prime minister is absent from the important event, the
x
BREAKING NEWS

Tragedy in Gramsh/ The mortuary doors are opened in the victims' houses, the neighbor tells the situation between the brothers

Tragedy in Gramsh/ The mortuary doors are opened in the victims' houses,
x
BREAKING NEWS

Journalist Robert Papa reveals the reason why the US cannot declare Edi Rama non grata: It is a big blow

Journalist Robert Papa reveals the reason why the US cannot declare Edi Rama non
x
BREAKING NEWS

'Crack' in the north of Kosovo, there are reports of gunshots, the details of the last minutes are coming out quickly

'Crack' in the north of Kosovo, there are reports of gunshots, the
x
BREAKING NEWS

Sending the names of the commissioners to the CEC, Nazarko "deconstructs" Berisha's movement: Provocation, here is the "secret" message

Sending the names of the commissioners to the CEC, Nazarko
x
BREAKING NEWS

"We heard that there was..."/ The tragedy in Gramsh, the neighbors say: He was a quiet guy, that's where he worked

"We heard that there was..."/ The tragedy in Gramsh, the neighbors
x
BREAKING NEWS

What happened? The Ministry makes an important announcement for the citizens, the last details are disclosed

What happened? The Ministry makes an important announcement for the citizens,
x
BREAKING NEWS

The wife hands over the well-known Albanian actor to the police, the serious reason is revealed

The wife hands over the well-known Albanian actor to the police, the serious
x

Politike

Europe lands in Albania/ The importance of the EU-Western Balkans summit in Tirana

Europe lands in Albania/ The importance of the EU-Western Balkans summit in

The leaders of the European Union will meet with their counterparts from the six countries of the Western Balkans (Albania, Bosnia and Herzegovina, Kosovo, Montenegro, North Macedonia and Serbia) in the capital of Albania, Tirana, on December 6.

The meeting is important for one big reason: this is the first time that a major summit between the EU and the Western Balkans will be held outside the European bloc. Radio Free Europe sources in Brussels have said that there are two goals for this summit: maintaining a united front and avoiding deviations.

This is because in the last 12 months, some bad precedents have been registered in this direction.

The last summit, held in Bërdo, Slovenia, in autumn 2021, has been dominated by disagreements over whether the final declaration should include the word "enlargement", as some EU member states have expressed doubts about the idea of ??expanding the club.

However, that atmosphere does not even compare to the situation created in an informal meeting that was held between the EU and the Western Balkans in Brussels on June 23.

Although the last meeting was considered historic as Ukraine and Moldova have gained the status of candidate countries for membership, Bosnia and Herzegovina has not gained such status.

Albania and North Macedonia have failed to start membership talks, due to unresolved issues between Skopje and Sofia.

There are indications that the summit in Tirana will go a little better.

First, the meeting will be held for only half a day, which means less time for disagreements.

Secondly, the draft document that Radio Free Europe has seen, in which the 27 member countries have worked in recent weeks, is optimistic and not too critical of the six countries of the Western Balkans.

Prej nisjes së luftës së Rusisë në Ukrainë, vendet skeptike sikurse Franca dhe Holanda kanë nisur të përkrahin idenë që anëtarësimi i shteteve joanëtare në bllok nuk është ide edhe aq e keqe.

Përgjatë verës është zhbllokuar nyja në mospajtimet mes Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut dhe tani, sipas draft-dokumentit, zyrtarët evropianë pritet të konfirmojnë se “BE-ja është plotësisht e përkushtuar për perspektivën e Ballkanit Perëndimor rreth anëtarësimit në BE, dhe pritet të bëhet thirrje për përshpejtim të procesit të zgjerimit”.

Në këtë dokument përfshihet edhe fjala “zgjerim”.

Për më shumë, në këtë samit pritet të shmangen temat që shkaktojnë ndasi.

Ndër më kryesoret – refuzimi i vazhdueshëm i Serbisë për t’i vendosur sanksione Rusisë për luftën e nisur në Ukrainë.

Deri më tani, kjo politikë ka pasur pak pasoja për Beogradin dhe deklarata as që e veçon Serbinë në këtë drejtim.

Çka tjetër pritet të diskutohet?

Nga samiti pritet të ketë edhe lajme të mira.

Në deklaratën e përbashkët mes BE-së dhe Ballkanit Perëndimor, operatorët telefonikë do të nënshkruajnë marrëveshje që hap rrugën për zvogëlim të çmimeve të romingut mes bllokut evropian dhe Ballkanit Perëndimor më 2023, me mundësinë e heqjes së tërësishme të kostove më pas.

Raportimet e fundit për rritje të numrit të migrantëve që hyjnë në BE përmes rrugëve të Ballkanit Perëndimor, kanë shqetësuar disa kryeqytete brenda BE-së.

Prandaj në këtë samit pritet të këtë thirrje për luftim të kontrabandës dhe trafikimit me qenie njerëzore.

BE-ja së fundi është zotuar për ndarjen e 40 milionë eurove për të forcuar menaxhimin e kufijve në rajon dhe pritet që të ndahen edhe 30 milionë euro shtesë për luftim të kontrabandës dhe trafikimit.

Disa çështje tjera më delikate pritet të diskutohen më vonë gjatë dhjetorit.

Njëra prej tyre është nëse Bosnje-Hercegovina do të marrë statusin e vendit kandidat për anëtarësim këtë vit.

Ka shumë indikacione që vendet e bllokut evropian do të pajtohen për këtë gjë kur të takohen ministrat e tyre në Bruksel më 13 dhjetor, pasi në draftin aktual për zgjerim, që ka parë Radio Evropa e Lirë, nuk ka lëvizje në këtë drejtim.

Several European diplomats, who spoke on condition of anonymity, told Radio Free Europe that they believe Bosnia will gain candidate country status but with conditions – a scenario similar to how Ukraine and Moldova gained this status last summer. after.

EU leaders can take this decision at a summit held by the EU a few days later, on December 15-16.

However, European ministers may also disagree about the conclusions for enlargement.

Something like this has happened before, and there are indications that it may happen again, as the issue of Bosnia may not be the only one that needs to be resolved.

Bulgaria wants to push ahead with its ambitions over language disagreements, and some member states are calling for a more ambitious text on Ukraine./REL