BREAKING NEWS

COVID-19/6 loss of life and 959 new cases in the last 24 hours in Albania, here are the "hottest" areas

COVID-19/6 loss of life and 959 new cases in the last 24 hours in Albania, here
x
BREAKING NEWS

He invited him to visit Kosovo, Rama replied to Kurti: Thank you

He invited him to visit Kosovo, Rama replied to Kurti: Thank you
x
BREAKING NEWS

"There is no turning back" / Lulzim Basha takes a firm stand for the expulsion of Berisha from the Democratic Party and issues a strong warning: These three are the greatest misfortune for every Albanian!

"There is no turning back" / Lulzim Basha takes a firm stand for the
x
BREAKING NEWS

Albin Kurti sends a public letter to Edi Rama: Let us start the preparations for ...

Albin Kurti sends a public letter to Edi Rama: Let us start the preparations for
x
BREAKING NEWS

Unexpected decision / The German Embassy in Tirana closes, all meetings are canceled. The official announcement is whitewashed

Unexpected decision / The German Embassy in Tirana closes, all meetings are
x
BREAKING NEWS

Shocks Spartak Ngjela, shows the terrible end that awaits Sali Berisha: He is in trouble! He is so strong, when he was in front of Ramiz Alia ...

Shocks Spartak Ngjela, shows the terrible end that awaits Sali Berisha: He is in
x
BREAKING NEWS

Yuri Kim reacts after the meeting with Lindita Nikolla, gives a strong message for Albanian politics

Yuri Kim reacts after the meeting with Lindita Nikolla, gives a strong message
x
BREAKING NEWS

The document comes out / From Berisha to Kryemadhi, the deputies who did not vote for the "Rama 3" government, here is who abstained (NAMES)

The document comes out / From Berisha to Kryemadhi, the deputies who did not
x

Politike

What is expected? DW on Reform in Albania: The Challenge of New Justice, Hitting the "Untouchables"

What is expected? DW on Reform in Albania: The Challenge of New Justice, Hitting

The EU and the US aim to establish a judicial system in Albania with integrity, independence, stability and more results, so they have strongly supported this reform with expertise and funding.

The EU sees this as an fulfillment by Albania of an essential condition for progress in the process of its accession to the European family. The Ambassador of the EU Delegation to Albania, Luigi Soreca, recently said that “justice reform remains the EU's top priority. We want to look at Albania closer to the EU. "

The United States, on the other hand, sees in a justice system with integrity the shield against corruption, which it considers a "violation of national security against the United States, its friends and allies, including Albania."

Guarantees of constitutional amendments

Such a judicial system with integrity, independence and more results has as a precondition the guarantees provided by the constitutional amendments, which paved the way for the implementation of the reform, at the end of July 2016 and the implementation of new institutions.

In a recently published analysis of the Institute for Political Studies (ISP) on the results, problems and challenges of justice reform in Albania, the constitutional amendments are considered "unstable and hastily drafted, as evidenced by 15 laws amended by the same Parliament, three or four times within a period of 2-3 years "- the study notes.

"Justice reform remains the most positive development in Albania in the last two decades. But meanwhile, the five years of its implementation so far have shown that the legal basis and expectations from this reform were built on inaccurate data, based more on the passion and willingness to carry out the reform than on Albania's capacity for such reforms. deep and horizontal, ”says for DW, prof. Afrim Krasniqi, director of ISP.

He points out that the inaccurate data led to such situations where vetting penalized “a larger number of subjects than expected, the process of verifying them by vetting institutions took twice as long as expected, obstacles "politics turned out to be bigger than expected and human resources turned out to be insufficient."

Courses prof. dr. Aurela Anastasi, a constitutionalist, thinks differently about both constitutional amendments and human resources. "The constitutional amendments of the end of July 2016 are the foundation of the Justice Reform. They have proven to be effective in radically changing the justice system and rebuilding it according to the latest European model. "The constitutional amendments brought detailed principles and regulations regarding the constitutional guarantees for the independence of the judiciary and the integrity of the judge," she told DW.

Aurela Anastasi vë në dukje që “amendamentet kushtetuese shndërrohen në garanci për të siguruar qëndrueshmërinë e sistemit të drejtësisë kur ato vihen në jetë, kur bëhen reale nga institucionet zbatuese. Ndërkohë që ka patur segmente në institucione dhe individë që kanë synuar jo vetëm të mos i zbatojnë por madje t’i ?bëjnë ato.”

“Ngrehina e sistemit të drejtësisë së re nuk mund të zëvendësohet pasi kjo do të ishte shmangie nga modelet më të mira bashkëkohore europianiste. Është koha të punohet me më shumë zell nga të gjitha institucionet dhe faktorët, përfshirë edhe ata politikë, për të cilët këto ndryshime janë një platformë e mirë për t’u vetëpastruar,” thotë Aurela Anastasi.

Lidhur me burimet njerëzore ajo mendon se “mungesa e burimeve të përgatitura njerëzore në Shqipëri është një nga mitet e ngritura për reformën në drejtësi. Ajo ?farë mungon në Shqipëri nuk janë burimet njerëzore por kandidatët për institucionet e reja pasi aplikojnë shumë pak. Kjo bazohet në të dhënat statistikore: në Shqipëri ka sot 11 mijë avokatë të licensuar, të cilët për të kandiduar kërkojnë garanci për një garë të ndershme, pa ndërhyrje të paligjshme politike,” thotë për DW konstitucionalistja Anastasi.

Qasje pragmatike në një terren të vështirë politik

Etapa e parë e zbatimit të reformës në drejtësi ka ecur në një terren të vështirë mosmarrëveshjesh, kundërshtish, kompromisesh politike mes palëve, qasjesh praktike dhe pragmatike.

“Prioriteti për të ngritur institucionet e reja, që reforma të niste funksionmin e saj, doli më i rëndësishëm sesa procedurat strikte kushtetuese dhe standardet e vetë reformës” thotë Afrim Krasniqi,

Ai vë në dukje që “për një një numër të madh postesh në institucionet e reja u lejua konkurrimi vetëm me një ose dy kandidatë, kur sipas amendimeve kushtetuese duheshin të paktën tre të tillë. Zgjedhja e anëtarëve në dy institucionet e vettingut, Komisionin e Pavarur të Kualifikimit, (KPK) dhe Kolegjin e Pavarur të Apelimit, (KPA) u bë mbi bazën e besimit politik për hir të konsensusit politik mes palëve, gjë që doli kundër premtimit se zgjedhja do të bëhej sipas meritës dhe jashtë ?do ndikimi politik. Por aktet pragmatiste janë të nevojshme në një reforme që kërkon konsensus dhe ndërveprim të gjerë” thotë Afrim Krasniqi.

Ambasadori gjerman në Tiranë, Peter Zingraf në një prononcim për mediat, tha ditët e fundit se ” reforma në drejtësi kërkon gjithë mbështetjen, qasjet pragmatike dhe praktike mund të ndihmojnë institucionet që të vendosin të ?ojnë përpara arkitekturën e re të reformës, e cila ka nevojë të vazhdojë të ecë përpara.”

Në zemër të arkitekurës së re vazhdon të mbetet vettingu i gjykatësve dhe i prokurorëve. Deri tani ai ka nxjerrë jashtë sistemit 155 gjykatës dhe prokurorë në bazë të tri kritereve: burimit të pasurisë, lidhjet me krimin e organizuar dhe aftësive profesionale ndërsa 286 te tjerë i ka vlerësuar për të qëndruar në sistemin e Drejtësisë së re. Vettingu do të vazhdojë me skanimin edhe të rreth 410 gjykatësve dhe prokurorëve të tjerë.

A ka dhënë drejtësi, drejtësia e re?

Kjo është një pyetje thelbësore në kontekstin e qasjeve dhe të praktikave pragmatiste që kanë qenë efikase edhe pse kanë rënë ndesh me procedurat e miratuara kushtetuese apo që kanë kompromentar parimet kushtetuese të transparencvs dhe meritës.

“Në pesë vitet e fundit në Shqipëri është kryer reformimi i drejtësisë por drejtësia e re nuk ka dhënë ende drejtësi. Nuk ka ende një drejtësi funksionale që t’i japë fund korrupsionit dhe klientelizmit , nuk ka ende garanci që kushdo që shkel ligjin do të përballet me drejtësinë, pavarësisht pozitës shtetërore, politike, financiare apo sociale” thotë prof. Afrim Krasniqi.

He states that “the new justice institutions, in particular the Special Anti-Corruption Structure (SPAK), have not provided evidence that they will not tolerate high-level corruption. "The new justice system has not yet reached 'corrupt inviolability' at such levels."

"This is also the main challenge for the new justice institutions in the next five years, which no longer depends on political developments but on the ability of the new system to have different approaches and behaviors much more positive and professional than the system of old justice "says Afrim Krasniqi./DW/