BREAKING NEWS

COVID-19/6 loss of life and 959 new cases in the last 24 hours in Albania, here are the "hottest" areas

COVID-19/6 loss of life and 959 new cases in the last 24 hours in Albania, here
x
BREAKING NEWS

He invited him to visit Kosovo, Rama replied to Kurti: Thank you

He invited him to visit Kosovo, Rama replied to Kurti: Thank you
x
BREAKING NEWS

"There is no turning back" / Lulzim Basha takes a firm stand for the expulsion of Berisha from the Democratic Party and issues a strong warning: These three are the greatest misfortune for every Albanian!

"There is no turning back" / Lulzim Basha takes a firm stand for the
x
BREAKING NEWS

Albin Kurti sends a public letter to Edi Rama: Let us start the preparations for ...

Albin Kurti sends a public letter to Edi Rama: Let us start the preparations for
x
BREAKING NEWS

Unexpected decision / The German Embassy in Tirana closes, all meetings are canceled. The official announcement is whitewashed

Unexpected decision / The German Embassy in Tirana closes, all meetings are
x
BREAKING NEWS

Shocks Spartak Ngjela, shows the terrible end that awaits Sali Berisha: He is in trouble! He is so strong, when he was in front of Ramiz Alia ...

Shocks Spartak Ngjela, shows the terrible end that awaits Sali Berisha: He is in
x
BREAKING NEWS

Yuri Kim reacts after the meeting with Lindita Nikolla, gives a strong message for Albanian politics

Yuri Kim reacts after the meeting with Lindita Nikolla, gives a strong message
x
BREAKING NEWS

The document comes out / From Berisha to Kryemadhi, the deputies who did not vote for the "Rama 3" government, here is who abstained (NAMES)

The document comes out / From Berisha to Kryemadhi, the deputies who did not
x

Politike

Gjon Bruçi replies with Isuf Kalon: Ramiz Alia was neither a "coward", nor "Captain Smith", but a great thug of Albanian socialism

Gjon Bruçi replies with Isuf Kalon: Ramiz Alia was neither a

I have not read the book "Block" by Dr. Isuf Kalo, where he talks about his life with the senior leadership of the Labor Party and the Socialist state, except for some excerpts, or statements of the author himself, in television shows and in the daily press . But the two articles of the newspaper Dita, taken from the notes that speak of the role of Ramiz Alia in the "defense", or the overthrow of socialism in our country, saved me time to read the book in question. In these two writings, the "Achilles heel" of our socialist system is sufficiently revealed, that since when we did not think and imagine, it overturned and fell like a sand castle. "Achilles' heel" is told quite openly by Dr. Isufi, who, although a member of the defense of "TROJ", in the darkness of the night met Achilles and his comrades attacking the invincible walls of Priam.

From the two writings in question, I chose two passages, enough to complement my modest writing. The first passage relates to a moment when Ramiz Alia went to Dr. Isufi's clinic, and when he left, as Ramizi knew how to laugh, he said to Isufi: “Hajt, good day doctor; good job ”! And yes, laughing, he had violated the doctor's eye. Dr. Isufi did not like the wink from the senior leader, he even bothered him immensely. But when he told this episode to the veteran nurse of the leadership clinic, the latter calmed him down, saying: “Damn, comrade Ramiz. . . Agile Satan. . .Great carpenter. . . “!

While in the second passage, I chose the part where Doctor Isuf Kalo compares the action of Ramiz Alia with that of the TITANIC captain, Eduart Smith. "Captain Smith," said Dr. Isufi, "would have saved the Titanic if he had noticed the iceberg on the right side of the wheel in time." "So what was left for Smith to do was to save as many lives as possible with the means at his disposal." Thus, he continues in the case of Ramiz Alia. Ramiz Alia was forced to surrender. "Even though he surrendered," says Dr. Isufi, "it was the fairest act of his life." Dr. Isuf Kalo admits that Ramiz Alia, by surrendering, "acted wrongly as a communist." He also acted in a "non-dignified manner as Head of State." But in those circumstances, he says, it was the right act.

We also accept Ramiz's "right act" in the circumstances. If he had acted differently, there was a danger that he and his companions, like Isuf's work, would suffer the fate of those of Timosheara and Nicolae Ceausescu. If he had acted differently, the danger of street "halabaks" was present. Just as there was a risk of condemnation of treason (if understood in time) by the base communists, workers and Albanian citizens, who remained in the middle of four streets. Therefore, with the action that Ramiz Alia did in that situation, the prophecy of the veteran nurse of the Bllok clinic was confirmed, that "Ramiz is agile and a great devil idiot"!

.  .  .

Prej tri dekadash të sistemit porno-demokratik që na është imponuar, asnjëherë nuk është sfumuar “legjenda urbane” për pamundësinë e Ramiz Alisë në mbrojtje të sistemit socialist në vendin tonë. Apo më tej akoma, mashtrimi klasik, se Ramiz Alia duhet falënderuar, e madje edhe dekoruar, sepse realizoi një kalim të “butë” nga socializmi në kapitalizëm, duke shpëtuar shqiptarët nga rreziku apo hataja e madhe e vëllavrasjes.  Shënimet dhe shkrimet e doktor Isuf Kalos, janë pjesë e kësaj “legjende”, e cila synon të na mbushë mendjen dhe të vertetojë se Socializmi është një sistem i dështuar.  Mirëpo, unë dhe shumë qytetarë të thjeshtë, ndryshe nga shënimet e mendimet e doktorit dhe shokëve të tij, krijues të “legjendës urbane”, e të mashtrimit klasik, mendojmë se Ramiz Alia, nuk ishte “as qyqar i vetmuar brenda vetes dhe mes të tjerëve”, por nuk ishte as Kapiteni Smith, i cili nuk arriti të shihte në kohë ajsbergun që kërcënonte dhe shkatërroi Titanikun. Realisht Ramiz Alia, ishte ashtu siç e konstaton infermierja veterane e klinikës së bllokut: “Një dreq, një shejtan i shkathët dhe një qerratuc i madh”.

Në situatat që u krijuan në vendin tonë pas ndarjes nga jeta të Enver Hoxhës, dhe veçanërisht në vitin 1990, Ramiz Alia, në detyrën e numrit Një të Partisë së Punës dhe të Shtetit Socialist, kishte katër mundësi veprimi:

Së pari: Të qëndronte fort në krye të partisë, të shtetit dhe të popullit, në mbrojtje të Sistemit Socialist, për të cilin ai ishte betuar dhe kishte punuar për gjysmë shekulli pandërprerë. Nuk themi se do të dilte doemos fitimtar, sepse sulmi kundër socializmit shqiptar ishte i gjithanshëm. Por më e pakta, do të kishte përsëritur në një shkallë shumë më të lartë, aktin e presidentit kilian, Alende. R. Alia kishte disa fish arsye më shumë se Alende për një akt të tillë, sepse ai qysh në rini ishte betuar të jepte edhe jetën për idealet komuniste, betim të cilin e përsëriti me shumë veneracion më 12 prill 1985, kur u betua pranë trupit të pavarrosur ende të Enver Hoxhës, dhe ku “përuroi” ngjitjen në shkallën më të lartë të Partisë e të Shtetit Socialist.

Së dyti: Pasi të analizonte situatën me shokët e tij komunistë, nga strukturat më të larta të PP e gjer në bazë, të hartonte planin e tërheqjes nga beteja frontale, një tërheqje me rregull e disiplinë, siç vepron një komandant ushtrie, apo një kapiten i mirë anije. Ramizi ishte Udhëheqësi kryesor i PPSH, Kryetar i Presidiumit të Kuvendit Popullor dhe Komandant i Përgjithshëm i Forcave të Armatosura, mundësi këto të mjaftueshme për ta bërë “ndryshimin” pa dëmtuar njerëzit dhe pasuritë kombëtare të shqiptarëve.

Së treti: Nëse edhe tërheqjen me rregull e disiplinë, nuk ishte i zoti ta realizonte, atëherë t’i drejtohej hapur Partisë dhe popullit, duke dhënë dorëheqjen, e duke ia liruar vendin ndonjë shoku tjetër, që merrte përgjegjësinë e veprimeve të mëtejshme në zgjidhjen e situatave të krijuara.

Së katërti:  Është mundësia që Ramiz Alia zgjodhi midis katër syresh, dhe e realizoi me humbje kolosale e të pariparueshme për vendin dhe popullin shqiptar. Kalimi i “butë” i Ramiz Alisë nga sistemi socialist në atë kapitalist, i kushtoi Shqipërisë mijëra të vrarë, jo në një ditë si në Timosheara, por në disa muaj e vite, vrasje që vijojnë edhe sot. Ky kalim i “butë” sistemesh  solli shkatërrimin e plotë të të gjithë pasurisë sonë kombëtare, ngritur me mundë e djersë për gjysmë shekulli me radhë. Për të mos thënë më kryesoren, që vendi ynë u kthye në vitet 1913 – 1914, kur Europa do të na dërgonte Princ Vidin për të na vënë në rresht.

.  .  .

Për 41 vite me radhë (1944 – 1985), sa ishte Zot shtëpie Enver Hoxha, Shqipëria socialiste qëndroi e palëkundur përballë presionit politik. Ekonomik dhe ushtarak të sistemit kapitalist, që e rrethonte në afërsi dhe në distancë. Gjatë këtyre viteve, konspiracioni antisocialist dhe antishqiptar i imperializmit ndërkombëtar, ishte në shkallën më të lartë. Megjithatë, siç ka pohuar kryeministri anglez, Toni Bler, dhe vetë dokumentet e hapura të CIA-s dhe agjenturave të tjera ndërkombëtare, ky konspiracion imperialist kundër Shqipërisë dështoi me turp. Kjo ndodhi për dy arsye themelore:  Nga masat politike, diplomatike, ekonomike dhe ushtarake që u ndërmorën gjatë ndërtimit socialist, dhe së dyti: falë unitetit të çelniktë të popullit shqiptar rreth PPSH dhe Udhëheqësit të madh e të lavdishëm Enver Hoxha.

Pa diskutim, fijet e agjenturës  së jashtme shtriheshin edhe tek njerëzit tanë. Por në çdo rast, kur këto fije “tendoseshin” dhe nxirrnin kokën, Enver Hoxha godiste me grushtin e fuqishëm të revolucionit e të socializmit, duke siguruar kështu punën dhe jetën paqësore të popullit. Mjerisht, në goditjen e fundit, poshtë bërrylit të Tij, mbeti “derri maç”, i cili, pesë vjet më vonë do t’i bënte gjëmën popullit dhe vendit.

Tashmë pas tri dekadave, kjo “skemë” e fundviteve nëntëdhjetë, dhe gjithë veprimtarisë së Ramiz Alisë, është e dukshme për cilindo që dëshiron të shikojë e të kuptojë. Legjenda e “pamundësisë” për të vepruar ndryshe e Ramiz Alisë, bie poshtë. Ajo legjendë i shërben sistemit kapitalist, i cili, duke na “vertetuar” se socializmi qenka sistem i dështuar, kërkon të përjetësojë sistemin kapitalist, që sipas apologjetëve të tij, nuk ka alternativë tjetër.

Në mbyllje:  Tashmë që kemi përpara gjithë historinë e shkruar e të pashkruar të tri dekadave të tranzicionit porno-demokratik, botimet e materialeve të agjenturave të ndryshme, dhe për fat, edhe librat me kujtime të Ramiz Alisë dhe të doktorit të udhëheqjes, Isuf Kalo, çdokush është në gjendje të kuptojë e të artikulojë se kush ishte në të vërtetë R. Alia. Në këtë kontekst, përsëris i sigurt ligjëratën se R. Alia, nuk ishte  as “qyqar i vetmuar brenda vetes dhe mes të tjerëve”, por nuk ishte as Kapiteni Smith, i cili nuk arriti të shihte në kohë ajsbergun që kërcënonte dhe shkatërroi Titanikun. Realisht Ramiz Alia, ishte ashtu siç e konstaton infermierja veterane e klinikës së bllokut: “Një dreq, një shejtan i shkathët, një  qerratuc i madh” i socializmit shqiptar, i cili u fsheh poshtë bërrylit të udhëheqësit, kur Ai, para se të ndahej nga jeta, dha goditjen e fundit mbi armiqtë e Socializmit e të Shqipërisë.