BREAKING NEWS

Ambassador Yuri Kim lands in Basha's office

Ambassador Yuri Kim lands in Basha's office
x
BREAKING NEWS

Proposed for March 6 / Sali Berisha is suddenly withdrawn from the race by the well-known candidate, here is what happened

Proposed for March 6 / Sali Berisha is suddenly withdrawn from the race by the
x
BREAKING NEWS

Flamur Noka reveals for the first time the shocking behind the scenes: How he "sold" me and Edi Paloka to the embassy! Lulzim Basha will be arrested if he goes to this place ...

Flamur Noka reveals for the first time the shocking behind the scenes: How he
x
BREAKING NEWS

The SP leadership convenes, the names are revealed: Here are the 6 possible candidates for March 6

The SP leadership convenes, the names are revealed: Here are the 6 possible
x
BREAKING NEWS

Covid-19 in Albania / MoH: Over 1000 infected and 5 lives lost in the last 24 hours

Covid-19 in Albania / MoH: Over 1000 infected and 5 lives lost in the last 24
x
BREAKING NEWS

Bad weather 'lands' in Albania, rain and snow at night (Affected areas)

Bad weather 'lands' in Albania, rain and snow at night (Affected
x
BREAKING NEWS

"While politics is buzzing with locks ...", Edi Rama publishes the figures of the National Council and stings the opposition: Let us continue to listen to each other

"While politics is buzzing with locks ...", Edi Rama publishes the
x
BREAKING NEWS

"You are in the race with Sali who comes out more", Rama returns the answer to the commenter: I am in the race only with ...

"You are in the race with Sali who comes out more", Rama returns the
x

Politike

Hillary Clinton gives the important award to Prime Minister Rama: I admire his work. Here is what he told me when I got on the phone

Hillary Clinton gives the important award to Prime Minister Rama: I admire his

Prime Minister Edi Rama, accompanied by his wife, Linda Rama and their young son, Zaho have participated today in the "Vital Voices Global" award ceremony that is being organized in New York.

Upon arriving at the event, former Secretary of State Hilary Clinton met Rama and his family and then sat down at their desk.

During her speech, Clinton praised the contribution of Albania and Prime Minister Edi Rama in sheltering Afghan migrants who were forced to flee Afghanistan after the Taliban took power.

Clinton's full speech

Good evening! What an extraordinary and inspiring evening of solidarity. I remember all those years ago when we started Vital Voices, when we hoped it would become the global network that it is today and it is so fulfilling to hear the stories of the people who are honored today. Bill, Roberto, James and Dan, thank you each for what you do, for the guidance you provide as we continue to make sure that every woman and girl's voice is heard.

In recent months, we have faced the incredible experience of the return to Afghanistan of a group of men who want to turn the clock back on women and the role and rights of women. I wish they were the only people in the world today who want to turn back time. Unfortunately, there are many of them, which are not only an obstacle to progress, but, worse than that, are instruments of trying to undo the progress made. That's why we need leaders, activists and, more specifically, adherence to today's topic, men, good men James, good men who stand up, speak out and support women's rights and roles. Thus, it is a special honor and pleasure for me to introduce you to someone whom I admire, whom I have had the privilege of knowing, whose career I have followed with great interest and admiration, whose leadership is a symbol of a common mission, that of the upliftment of women and girls. Now, quite a few international leaders were not willing to do much. Even when asked, always in case they responded positively, the commitments they made were very small. However, there were a small number - and, unfortunately, that's the case, a small hand - of leaders, who expressed themselves ready in a time of great need. At the top of this list is Prime Minister Edi Rama. a small hand - leaders, who expressed themselves ready in a time of great need. At the top of this list is Prime Minister Edi Rama. a small hand - leaders, who expressed themselves ready in a time of great need. At the top of this list is Prime Minister Edi Rama.

Kryeministri Rama kuptoi thuajse instinktivisht sa e rëndësishme ishte të shtrinte dorën, të thoshte “po”. Kështu, së bashku me Vital Voices, Institutin e Xhorxhtaunit për Gratë, Paqen dhe Sigurinë, Gratë për Gratë dhe Nina’s List dhe shumë të tjerë, Kryeministri Rama u hapi dyert e Shqipërisë njerëzve nga Afganistani e, kryesisht, grave në nevojë dhe, falë udhëheqjes së tij dhe përpjekjeve të qeverisë shqiptare, më shumë sesa 1 000 të evakuuar afganë janë të sigurt në Shqipëri.

Kur e mora në telefon kryeministrin për ta falënderuar për këtë angazhim të jashtëzakonshëm, ai u përgjigj shumë natyrshëm “po çfarë tjetër duhet të kishim bërë". Do doja të kishte më shumë udhëheqës me këtë lloj qasjeje. Por kjo nuk është e vetmja arsye që ai nderohet sonte. Pas rizgjedhjes së tij, në shtator, Kryeministri Rama shënoi një rekord historik duke emëruar numrin më të madh ndonjëherë në Shqipëri të grave në qeverinë e vendit. Mbi 70 për qind e ministrave të kabinetit të tij qeveritar janë gra dhe disa prej tyre gjenden këtu këtë mbrëmje – partnere të barabarta në përpjekjen për të formësuar vendin të cilit i shërbejnë. Ai vazhdon ta  vendosë barazinë gjinore në qendër të agjendës së qeverisë së tij dhe të ngrejë zërin kundër dhunës gjinore dhe krah forcimit të pjesëmarrjes ekonomike të gruas shqiptare. Në një kohë kur në mbarë globin tonë të drejtat dhe siguria e grave janë në momente të vështira, angazhimi i Kryeministrit Rama për të çuar përpara mirëqenien, mundësitë në Shqipëri dhe për afganët e të tjerët duhet të na frymëzojë të gjithëve për të vepruar. Kësisoj, në emër të Vital Voices, kam nderin e madh t’jap Çmimin e Pionierit Global Kryeministrit Edi Rama.