BREAKING NEWS

The Covid-19 pandemic, the latest announcement from the Ministry of Health: Here's what's happening in Albania

The Covid-19 pandemic, the latest announcement from the Ministry of Health:
x
BREAKING NEWS

Britain is "opening its doors"! Liz Truss also makes the Albanians happy, the new immigration plan is revealed

Britain is "opening its doors"! Liz Truss also makes the Albanians
x
BREAKING NEWS

After Deizi Arapi's accusations, the deputy of the Democratic Party reacts

After Deizi Arapi's accusations, the deputy of the Democratic Party reacts
x
BREAKING NEWS

Meta reveals the conversation with Yuri Kim about Berisha 'non grata': Here's what I told the ambassador

Meta reveals the conversation with Yuri Kim about Berisha 'non grata':
x
BREAKING NEWS

The meeting with Ambassador Kim, Meta revealed the details: We had a very open conversation about...

The meeting with Ambassador Kim, Meta revealed the details: We had a very open
x
BREAKING NEWS

They burned his car for the second time/ The shocking testimony of the 'gangster' from Bilishti, Deizi Arapi, is revealed: The state should protect me, they will find me in some channel, this is who I had conflicts with

They burned his car for the second time/ The shocking testimony of the
x
BREAKING NEWS

NAME/ A fight broke out in Dhërmi, the 46-year-old injured the young man with a knife, the first suspicions

NAME/ A fight broke out in Dhërmi, the 46-year-old injured the young man
x
BREAKING NEWS

What is happening? The Tirana police land in the premises of the capital, 3 people are arrested, it is suspected that...

What is happening? The Tirana police land in the premises of the capital, 3
x

Politike

The Assembly makes an urgent request to the head of the Files Authority: Publish the list of names of former insurance companies that are part of the public administration

The Assembly makes an urgent request to the head of the Files Authority: Publish

The Assembly has asked the head of the Files Authority to publish the list of former insurance individuals who are part of the public administration.

The debate about finding the file of the persecution of Filip Talos, where it is thought to be and the record with the signature of the people who spied on him for his escape abroad, tensed the political situation at the end of the parliamentary session.

The citizen in question requested information on the persecution that was done to him by the State Security, while what was then interpreted with the initials IM was the debate that connected him with the former President.

The Chairperson of the Files Authority, Genta Sula, asked for legal changes, while starting from this case, the Assembly, through a resolution, asks the Authority for Information on Former State Insurance Documents to make public the list of former state insurances.

"The Assembly requests that the Authority for Information on Former State Insurance Documents for 2022 commits itself in the following directions: to publish on the official website of the Authority, as far as is allowed by the legal framework, the list of individuals who have turned out to be collaborators of the former State Security and who are part of the public administration", it is stated in the resolution for the evaluation of the Authority of Files.

The Assembly appreciates the activity of the Information Authority for signing the cooperation agreement with the General Directorate of the State Police to guarantee the implementation of a regular legal process, in order to identify and recover the bodies of those who disappeared or were executed during communism. .

The resolution also mentions:

"The escalation of the Authority's activity with the development of inter-institutional tables regarding the drafting of by-laws that will define the responsible authorities and the way of protection and preservation of identified or suspected burial sites.

Gjithashtu, Kuvendi kërkon që Autoriteti për Informimin mbi Dokumentet e ish-Sigurimit të Shtetit për vitin 2022 të angazhohet në këto drejtime: Të vijojë angazhimin për hartimin e draftit të aktit nënligjor, i cili do të përcaktojë autoritetet përgjegjëse dhe mënyrën e mbrojtjes dhe ruajtjes së vendvarrimeve të identifikuara ose të dyshuara duke dhënë kontribut në përcaktimin e detyrave të AIDSSH-së në këtë proces, por edhe më gjerë, në kuadër të bashkëpunimit me institucionet e tjera shtetërore qendrore dhe vendore.

Autoritetit të dosjeve i kërkohet që të vijojë përpjekjet për dorëzimin e dokumenteve të ish-Sigurimit të Shtetit nga Arkivi i Sistemit të Ministrisë së Brendshme, në kuadër të bashkëpunimit dhe bashkërendimit të punës me autoritetet publike dhe arkivat për zbatimin e detyrimeve ligjore.

Të intensifikojë bashkëpunimet me institucionet qeveritare për qartësimin e fatit të të zhdukurve në komunizëm, në komunikimin me familjet, grupet e interesit, pushtetin lokal, organizatat ndërkombëtare. Të intensifikojë punën për deklasifikimin e dosjeve, duke përjashtuar ato që cenojnë sigurinë kombëtare dhe të vijojë me digjitalizimin e tyre”.

REZOLUTA E KUVENDIT PËR VEPRIMTARINË E AUTORITETIT TË DOSJEVE

Kuvendi kërkon që Autoriteti për Informimin mbi Dokumentet e ish-Sigurimit të Shtetit për vitin 2022 të angazhohet në këto drejtime:

Të vijojë angazhimin për hartimin e draftit të aktit nënligjor, i cili do të përcaktojë autoritetet përgjegjëse dhe mënyrën e mbrojtjes dhe ruajtjes së vendvarrimeve të identifikuara ose të dyshuara, duke dhënë kontribut në përcaktimin e detyrave të AIDSSH- së në këtë proces, por edhe më gjerë, në kuadër të bashkëpunimit me institucionet e tjera shtetërore qendrore dhe vendore;

Të vijojë përpjekjet për dorëzimin e dokumenteve të ish-Sigurimit të Shtetit nga Arkivi i Sistemit të Ministrisë së Brendshme, në kuadër të bashkëpunimit dhe bashkërendimit të punës me autoritetet publike dhe arkivat për zbatimin e detyrimeve ligjore’

Të intensifikojë bashkëpunimet me institucionet qeveritare për qartësimin e fatit të të zhdukurve në komunizëm, në komunikimin me familjet, grupet e interesit, pushtetin lokal, organizatat ndërkombëtare;

Të bëjë funksional sistemin e arkivit digjital për lehtësim të procesit të kërkimit dhe konsultimit me dokumentet arkivore sipas standardeve ndërkombëtare;

Të bashkëpunojë ngushtë me ISKK-në sa i takon shfrytëzimit të dokumentacionit arkivor sipas parashikimeve ligjore, me qëllim garantimin e mundësisë për shqyrtimin e dokumenteve nga ana e studiuesve, duke mbështetur kërkimin shkencor gjatë rishqyrtimit historik të veprimtarisë së ish-Sigurimit të Shtetit;

Të intensifikojë bashkëpunimin me institucione homologe të huaja, me qëllim përthithjen e eksperiencave më të mira nga veprimtaria e tyre;

Të intensifikojë punën për deklasifikimin e dosjeve, duke përjashtuar ato që cenojnë sigurinë kombëtare dhe të vijojë me digjitalizimin e tyre;

To publish on the official website of the Authority, as far as is allowed by the legal framework, the list of individuals who have turned out to be collaborators of the former State Security and who are part of the public administration.

 

Most read