BREAKING NEWS

Local elections/ Berisha convenes the Presidency, here is what is expected to be decided

Local elections/ Berisha convenes the Presidency, here is what is expected to be
x
BREAKING NEWS

The meeting ends, SP officially announces the candidates for each district, here are the NAMES

The meeting ends, SP officially announces the candidates for each district, here
x
BREAKING NEWS

Elections of May 14/ The names are revealed, here are the SP candidates for the Tirana district

Elections of May 14/ The names are revealed, here are the SP candidates for the
x
BREAKING NEWS

The candidates for mayor in Elbasan are revealed, here are the names

The candidates for mayor in Elbasan are revealed, here are the names
x
BREAKING NEWS

SP candidates for the Shkodër region, Elisa Spiropali reveals the names

SP candidates for the Shkodër region, Elisa Spiropali reveals the names
x
BREAKING NEWS

May 14/ Ben Andoni clears up the scenario and makes a strong warning: There will be a mass boycott, the weakest elections ever held

May 14/ Ben Andoni clears up the scenario and makes a strong warning: There will
x
BREAKING NEWS

Scary/ The world on the verge of nuclear war? Putin signed the agreement with Lukashenko: We will put nuclear weapons in Belarus

Scary/ The world on the verge of nuclear war? Putin signed the agreement with
x
BREAKING NEWS

"Dissension" within the Presidency of the DP/ Two scenarios for the May 14 elections are discussed, the NAMES are revealed, this is how the members are divided

"Dissension" within the Presidency of the DP/ Two scenarios for the
x

Politike

The applications for the new head of the Constitutional Court are closed, here are the three judges aiming for leadership, a strong "war" behind the scenes between the majority and the internationals for Vitore Tuša's successor

The applications for the new head of the Constitutional Court are closed, here

Three female judges seek to take over the leadership of the Constitutional Court. The deadline for applications ended yesterday and three of the members of the Constitutional Court have expressed interest. The meeting of the Judges of the Constitutional Court, in the framework of the procedure for the election of the President of the Constitutional Court, met yesterday and found that the deadline for applications has closed. 3 judges have expressed interest in this position, listed below, in alphabetical order, based on last name: Fiona Papajorgji, Marjana Semini, Holta Zaça. Also, the Meeting of Judges, based on legal provisions, has decided to hold its next meeting, on February 15, 2023, at 10:00 a.m., to listen to the platforms and vision of each candidate, to continue with the procedures of voting for the election of the President of the Constitutional Court. Meanwhile, the newspaper has learned that behind the scenes, a strong "war" is taking place behind the scenes between the internationals (Americans) and the majority, because the latter wants to appoint one of its loyalists as president, while Washington wants to elect him as the head of this institution. who deserves it. So, even for the new head of the Constitution that will succeed Vitore Tuša, we have a similar scene as with the new head of SPAK, where the US clashed with Prime Minister Edi Rama.

Election of the President of the Constitutional Court

We remind you that the president of the Constitutional Court is elected by secret ballot, with the majority of votes of all judges of the Constitutional Court, for a period of 3 years with the right to re-election only once. The session for the election of the President is chaired by the most senior judge in office. In the event that there is more than one candidate and during the voting none of them receives the expected majority of votes, a new vote is held and, after this, voting continues between the candidates who received the largest number of votes. At the end of this voting, the candidate who received the most votes is declared elected. In the event that none of the candidates has received the majority of votes or the votes are divided equally, the Chairman is determined by lot. The procedure for the development of the lottery is foreseen by the decision of the Meeting of Judges.

Kim takoi anëtarët e Gjykatës Kushtetuese

Ndërkohë ambasadorja e SHBA-së në Shqipëri, Yuri Kim ka zhvilluar javën që shkoi një takim në Gjykatën Kushtetuese. Pas takimit, ambasadorja Yuri Kim ka reaguar përmes një postimi në rrjetet sociale ku ka përgëzuar plotësimin me 9 gjyqtarë të Gjykatës Kushtetuese. Këtë, ambasadorja Yuri Kim e quan një arritje të madhe për reformën në drejtësi që mbështetet fuqishëm nga SHBA. Shefja e diplomacisë amerikane në Shqipëri iu ka uruar anëtarëve të Kushtetuese sukses në zgjedhjen e një shefi të ri dhe në dhënien e drejtësisë me pavarësi dhe integritet, në përputhje me ligjin. “Që nga Dhjetori 2022, Gjykata Kushtetuese e Shqipërisë është kompletuar me 9 gjyqtarë. Arritje e madhe për reformën në drejtësi, e cila mbështetet fuqishëm nga SHBA. Një nder të takoj të gjithë gjyqtarët sot për të uruar sukses në zgjedhjen e një shefi të ri dhe në dhënien e drejtësisë me pavarësi dhe integritet, në përputhje me ligjin”, ka shkruar ambasadorja e SHBA, Yuri Kim. Më herët ambasadorja e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Tiranë, Yuri Kim foli në një intervistë televizive për, për reformën në drejtësi. Ambasadorja Kim tha se, reforma në drejtësi nuk është e lehtë, apo e përsosur, por po shohim rezultate dhe po ndërtohet. Ajo vijoi më tej duke thënë se reforma në drejtësi ka mbështetjen e fortë, absolute të Shteteve të Bashkuara, si dhe atë të Bashkimit Europian.

Most read