BREAKING NEWS

16 officials are declared 'non-women' by the USA, Antony Blinken comes out with a strong warning: We will break the ties of ...

16 officials are declared 'non-women' by the USA, Antony Blinken comes
x
BREAKING NEWS

Escobar comes to Tirana tomorrow, Spartak Ngjela reveals what will happen tomorrow: Saliu will go ...

Escobar comes to Tirana tomorrow, Spartak Ngjela reveals what will happen
x
BREAKING NEWS

Yuri Kim gives new details about the US strategic plan to fight corruption: By executive order of Biden ...

Yuri Kim gives new details about the US strategic plan to fight corruption: By
x
BREAKING NEWS

US makes the next blow, puts 2 more people on the 'black list', it becomes clear what they are accused of (NAMES)

US makes the next blow, puts 2 more people on the 'black list', it
x
BREAKING NEWS

"They are both endangered by American politics", Spartak Ngjela speaks by name and warns of the 'scary' end for these 2 Albanian politicians: This is a fact!

"They are both endangered by American politics", Spartak Ngjela speaks
x
BREAKING NEWS

The Ministry of Health officializes the latest Covid data: Over 5000 active patients in the country, here are how many have been infected in the last 24 hours

The Ministry of Health officializes the latest Covid data: Over 5000 active
x
BREAKING NEWS

"To stop the corrupt from acting with impunity" / What is he warning? Ambassador Yuri Kim delivers the important message

"To stop the corrupt from acting with impunity" / What is he warning?
x
BREAKING NEWS

Strong message from the US, Antony Blinken publishes the names: These are our Anti-Corruption Champions, together we will punish the corrupt

Strong message from the US, Antony Blinken publishes the names: These are our
x

Politike

Muharrem Xhafa: Here is what I know about Berisha's connections with communism, from the appointment of a party secretary, to the alliance with Ramiz

Muharrem Xhafa: Here is what I know about Berisha's connections with

Former senior official of the Albanian Labor Party, Muharrem Xhafa commented on the political situation in the country, while criticizing the way the main parties and politicians in the country are doing politics. During an interview for the newspaper "SOT", Mr. Xhafa described the overthrow of the communist regime in the '90s as a bourgeois-socialist revolution that installed in Albania the bourgeois capitalist system, which according to him, is useless for Albanian citizens. In this context, the former ALP official raised the alarm that most Albanian citizens are poor because of the capitalist-oriented political class. Commenting on the developments within the Democratic Party, Mr. Xhafa says that former Prime Minister Sali Berisha was a communist and even party secretary, This statement refutes the former Democratic leader who claims that he did not have any office at the time when Albania is headed by Enver Hoxha. Mr. Xhafa also accuses former Prime Minister Berisha of collaborating with Ramiz Alia, who, according to him, helped him overthrow the regime in the 1990s. On the other hand, the former senior official of the Albanian Labor Party has criticized the policies pursued by Prime Minister Edi Rama and the Socialist Party, as he says that this binomial has betrayed the ideals, especially LANÇ.

-Mr. Xhafa, after the summer holidays, the political debates in the country have resumed. Since you followed the developments and commented on them, we wanted to do a somewhat different interview with you. Given that you have lived in both regimes and also known the political situation in the communist regime, how do you see the situation in Albanian politics today?

In my opinion, the political situation in Albania is a mess. Because the whole place is a mess, a mess. In fact, it has been like this for 30 years, since the overthrow of socialism in Albania by bourgeois counter-revolution and the establishment of the bourgeois capitalist system. Everywhere the bourgeoisie rules harshly over the working class, over the peasantry and over the other masses of the people. The psychological pressure and demagoguery of the bourgeoisie are stressful! And I have said before that the socialist order was not without faults, without flaws and weaknesses, but that system can not be compared with today's bourgeois capitalist system, it was much more useful to the masses of the people, that the bourgeois capitalist system is good for the bourgeoisie, not for the population. The people have understood such a thing, but they will understand it better tomorrow. I could give plenty of examples of how savage capitalism is for the people. But I am only mentioning the issue of pensioners! I know that this issue, to be clear, requires a separate interview, but, I am emphasizing, that living with the worries and needs of pensioners, who are over 650 thousand people, a normal person is convinced of what happened politics prevails in Albania. In a country where many people beg on the street for a living, where the worker is paid about 200 euros a month, where the prices of basic food are out of state control, where millionaires and oligarchs make the law and become rich, embezzling and stealing the wealth of the people, that place is over. which are over 650 thousand people, a normal person is convinced of what kind of politics he has, rules, in Albania. In a country where many people beg on the street for a living, where the worker is paid about 200 euros a month, where the prices of basic food are out of state control, where millionaires and oligarchs make the law and become rich, embezzling and stealing the wealth of the people, that place is over. which are over 650 thousand people, a normal person is convinced of what kind of politics he has, rules, in Albania. In a country where many people beg on the street for a living, where the worker is paid about 200 euros a month, where the prices of basic food are out of state control, where millionaires and oligarchs make the law and become rich, embezzling and stealing the wealth of the people, that place is over.

-Pas zgjedhjeve të 25 prillit, kemi një Parlament të ri, ndërkohë duket sikur vijon avazi i vjetër i konfliktit PD-PS...

Shiko, pas zgjedhjeve të 25 prillit vendi ynë ka vërtet një Parlament tjetër, të dalë prej atyre zgjedhjeve, po nuk mund të thuhet se është një Parlament të ri në kuptimin e saktë të fjalës, sepse ky, Parlamenti i sotëm, i ri, siç thatë ju, në përmbajtje është po aq i vjetër sa Parlamentet e mëparshëm.

-C?farë mendimi keni për Partinë Socialiste dhe për qeverinë?, duke qenë se ju dikur keni bashkëpunuar me këtë parti si kryetar i një force politike?

Partitë e tipit komunist m-l, kur ata e gjykojnë me vend, mund edhe të marrin pjesë në zgjedhjet për parlamentin e një vendi ose në zgjedhjet për organet e pushtetit lokal të tij më vete ose në koalicion me forcat e tjera të majta, por asnjëherë në koalicion me forcat e djathta borgjeze. Dhe ne kemi vepruar kështu. Me forcat e djathta nuk kemi bërë ndonjëherë koalicion zgjedhor. Sa mbaj mend nga historia, në Parlamentin e kohës së Carit kishte një grup komunist deputetësh, në të cilin bënte pjesë edhe J. V. Stalini. Pra, ajo që kemi bërë ne ka qenë në përputhje me përvojën marksiste-leniniste. Ju më pyesni se ç’mendim kam për PSSH-në dhe qeverinë e saj. Ja, po ju them: PS-ja është një parti borgjeze dhe qeveria e saj është gjithashtu qeveri e borgjezisë! Ato që të dyja janë në shërbim të borgjezisë, jo të popullit. Sa oligarkë ka në gjiri e saj dhe që e mbështesin atë, unë këtë nuk e di, po di të them se organet e drejtësisë duhet të merren me këtë gjë, jo se organet e drejtësisë nuk varen nga borgjezia në fuqi, po se diçka më mirë mund të bëhet. E di që shumë njerëz thonë se PS-ja është parti komuniste, duke hequr paralele me Partinë e Punës, me që PS-ja ka dalë nga PP-ja në kongresin e 10-të të kësaj, por ata gabojnë rëndë, sepse partitë vlerësohen në radhë të parë nga programi që kanë, jo nga emrat që mbajnë. Madje PS-ja e sotme nuk është as PS-ja e dalë nga ai kongres. PS-ja ka shkarë djathtas!

-Po për Partinë Demokratike çfarë mendimi keni? Si e shihni situatën e saj sot?

Partia Demokratike e Shqipërisë është po parti e borgjezisë, veçse parti e borgjezisë së madhe, të pasur. Me fjalë ajo thotë se është parti demokratike, po në fakt është parti borgjeze e djathtë dhe nuk ka në të kurrfarë demokracie të vërtetë. Madje nuk ka demokraci as në radhët e saj.

-Një zhvillim i bujshëm është ai i shpalljes “non grata” të Sali Berisha nga SHBA, si dhe përjashtimi i tij më pas nga grupi i deputetëve të PD. Si i keni parë këto zhvillime? Berisha ka ndërmarrë një tur takimesh dhe shpesh artikulon shprehjen "ta rrëzojmë Edi Ramën si komunizmin”, po ashtu ka deklaruar se ky është regjimi më i keq pas atij të Enver Hoxhës. Pse komunizmi e komplekson ish-kryeministrin?

Po përforcoj çfarë thashë më lart: që në PD nuk ka kurrfarë demokracie! Po të kishte PD-ja demokraci nuk do ta shihnim Berishën në media, duke bërtitur me të madhe, për mbrojtjen e PD-së! Ndaj zhvillimet në PDSH i shoh si shenja të degradimit dhe të shkatërrimit në vijim të saj, ndonëse nuk ka qenë kurrë Parti Demokratike, po një lëvizje kaotike e shkatërrimtare. Unë nuk kam të dhënat e duhura të them se a bëri mirë a bëri keq kryetari juridik i PD-së, Basha, që e përjashtoi Sali Berishën nga grupi i deputetëve të PD-së, po mund të them se kjo ka ndodhur për arsye se PD-ja është një parti rrumpallë! Prej kohësh Berisha duhej të ishte vënë prapa hekurave, por ka qëndruar deputet i Kuvendit të Shqipërisë, President e Kryeministër i saj, i lirë, sepse është mbrojtur nga SHBA-të, nga Nano, Basha, Rama e të tjerë. Ndaj them se turi i takimeve të Sali Berishës nëpër rrethe është një përpjekje për t'i bërë presion popullit, Lulzim Bashës dhe Edi Ramës, që ata ta marrin sërish në mbrojtje si dikur, mbasi e lanë vetëm në pleqëri! Lojë horrash! Deklaratat e Berishës "për rrëzimin e Edi Ramës ashtu si komunizmin, se regjimi i tij është regjimi më i keq pas atij të Enver Hoxhës" janë "p... me rigon"! Së pari, socializmin në Shqipëri nuk e rrëzoi Sali Berisha me Partinë Demokratike, po e rrëzoi tradhtia nga brenda e Partisë së Punës së Shqipërisë me Ramiz Alinë në krye dhe reaksioni ndërkombëtar me Shtetet e Bashkuara të Amerikës në krye. Po të ishte për Sali Berishën dhe PD-në, pushteti i popullit i bënte ata zap për 3 minuta! Së dyti, i trembur deri në kockë, Sali Berisha po i bën thirrje Amerikës që ta falë, pra po i kërkon falje asaj, duke i kujtuar se i ka bërë të gjitha ato që thuhen për të, po që nuk i duhen harruar as ato çfarë ai me shokët e miqtë e tij ka bërë kundër popullit, vendit e socializmit në Shqipëri! Së treti, Sali Berisha "harron" se Amerikës i duhet populli shqiptar, më saktë, hapësira shqiptare dhe se ajo nuk do të dijë as për Nanon, as për Berishën, jo e jo për Metën, as për Bashën, as për Ramën, as për të tjerë. Se këta janë kalimtarë në detyrë! Që Berisha është aq i kompleksuar për të qënurit kryeministër, lidhet me faktin që ai, duke qenë kryeministër, as SHBA-të nuk e arrestojnë dot, as Basha e Rama nuk "lehin" më kundër tij. Për këtë qëllim Berisha ka ndërmarrë turin "historik" të tij nëpër Shqipëri!

-Duke qenë se ju keni qenë funksionar në periudhën komuniste, a ka qenë Berisha anëtar i Partisë Komuniste të Shqipërisë?

Besoj se këtë të vërtetë e di jo vetëm gjithë populli shqiptar, po edhe bota! Që Sali Berisha ka qenë siguro edhe sekretar partie, këtë mund të mos e dijë e gjithë bota! Ama fqinjët e Shqipërisë e dinë!

-Duke qëndruar te deklarimet e tij, a e rrëzoi vërtet Sali Berisha regjimin komunist?

 E thashë më sipër! Këto janë përralla për të vënë fëmijët e vegjël në gjumë!

-A ka qenë Berisha bashkëpunëtor i Ramiz Alisë?? Ndërkohë që kur ai erdhi në pushtet e futi në burg bashkë me Nexhmije Hoxhën.

Why don't you know that Sali Berisha was Ramiz's collaborator ?! Who took Berisha to the striking students? You, me, Muho? Why did he put Ramiz and Nexhmije Hoxha in prison? This is another thing and has to do with the fact that if he had not arrested them, Sali Berisha would not have become credible either for Europe or for the United States of America. 

What about Edi Rama, what do you think? Is he doing enough for LANÇ or has he betrayed the ideals after bringing the remains of Mit'hat Frashëri?

Edi Rama has long betrayed the ideals of the Anti-Fascist National Liberation War.

Most read