BREAKING NEWS

No casualties, infections fall in place, MoH updates data: Here are how many new cases were recorded in the last 24 hours by the coronavirus

No casualties, infections fall in place, MoH updates data: Here are how many new
x
BREAKING NEWS

Prime Minister Rama gives another fantastic news

Prime Minister Rama gives another fantastic news
x
BREAKING NEWS

After the sentence of 2 years in prison of the former chief prosecutor Adriatik Llalla, Rama gives the strong message to France 24, warns of the big change: We will do what is possible that ...

After the sentence of 2 years in prison of the former chief prosecutor Adriatik
x
BREAKING NEWS

The names are whitewashed! Who are the two brothers and the young man from Tepelena who wanted to kill the well-known businessman in Saranda?

The names are whitewashed! Who are the two brothers and the young man from
x

Politike

"If Basha will be invited by SPAK, then everything can be revealed", Frrok Çupi reveals the strategic movement that would save the DP: Otherwise they will be torn to pieces inside!

"If Basha will be invited by SPAK, then everything can be revealed",

Analyst Frrok Çupi through a detailed comment has proposed the solution for the re-establishment of the DP.

According to him, the DP should follow the example of Yugoslavia in the 1980s, to be led not by a single president but by a 'rotating collective presidency'.

Full comment:

The DP can succeed according to the model of Yugoslavia

There is a path where the 'sick of three decades' can come out in Albania; and this is the model of Yugoslavia in the 1980s. Otherwise these will be torn to pieces inside.

The 'exit route' does not go through the fact that the Democratic Party of Albania has some connections with Serbia (former Yugoslavia), especially the criminal businesses of people close to Milosevic and finally with Damir Fazlic. Jo! There is speculation linking the creation of the SNP by Yugoslavs Miladin Popovic and Dusan Mugosha; but there are not many parallels here. The DP needs to get out of the current situation now, and this can only be done according to the 'Yugoslavia-1980' model. The moment Yugoslavia's Tito hierarch passed away, Yugoslavia, divided into six republics, became no longer a 'leader' but a six-member rotating presidency.

The Democratic Party has also used this formula since its inception. In December 1990, the PD set up the 'Initiating Commission', not the Chairman, nor the Committee, nor the Leader…, but the collective leadership, fearing war within the species. Here, it is the same choice today: PD can no longer have a single leader. How long-lasting, but this can only be achieved with a 'rotating collective presidency'. Lulzim Basha can neither govern the DP, nor can he leave. The tower is then approached by several supporting structures, increasing the volume of the 'joint commission' to extend its life.

Although the 'Tito' of the DP today is among those who eat each other, there is no force left but to keep Basha.

Why can't the Unit lead in the DP?

Because, first, the Unit is consumed.

Qysh në momentin kur Dr. Berisha hipi në krye të PD, kurrë nuk u ul prej fronit. Edhe kur në krye emëroi ‘kryetarë’ si Selami apo Shehu, këta i përdori si aksesorë të tij; njësoj si në Jugosllavinë post-Tito. Edhe sot Dr. Berisha, në fakt është në krye të PD; por tani nuk funksionon dot më si dikur. Aq më keq nëse hetimet e SPAK mbi Gërdecin etj., do ta afektojnë.

Sepse, së dyti, Njëshi në PD nuk është ‘Njësh’.

Lulzim Basha ka mbërritur në atë post, pikërisht me meritën se nuk është ‘Njësh’. Nuk ishte Njësh as në Holandë ku ‘studioi’ me gruan dhe kuantin, as në Kosovë ku shërbeu në UNMIK nën lidershipin e bijës së Doktorit, as në Rrugën e  Kombit ku ky vepronte por përfitimet i shkonin ‘Titos’…, nuk ishte Njësh as në vrasjet e 21 Janarit, edhe këtu ishte Dysh. Nëse edhe Basha do të ftohet nga SPAK, atëherë mund të zbulohen të gjitha.

Sepse as në personalitetin e tij, kryetari Lul Basha nuk është Njësh.

Kurrë nuk ka mbajtur përgjegjësi mbi vete. Çdo mbrëmje jep llogari te kunati dhe familja e gruas cilat ishin përfitimet e ditës. ‘Kulla’ e shembur në Vlorë ishte e vjehrrit, por ky e mbajti në kurriz, si i Dytë; edhe vilat në Tiranë e Lalës i ka ‘të dikujt’, ky nuk është i pari. As listat e deputetëve të PD nuk i bën vetë, por i merr përsipër si i Dytë. Edhe humbjen e thellë në zgjedhjet e 25 prillit do që ta ndajë me dikë tjetër; dhe ‘dikushi tjetër’ mund të fantazohet.

Sepse as dikush tjetër që mund të zgjidhet në krye të PD.

No one can govern alone in the December Party - which was the last month of the year. They know each other's sins, from giant corruption to other crimes: murder, disappearance, war, conspiracies. This makes no one dare to be the First.

Then we have to go back to 'collective leadership', as in the pre-political era. Otherwise, the DP has no way out.