BREAKING NEWS

Rama appeals to the UN Assembly: Turn your eyes to cyber security, Albania was attacked by Iran

Rama appeals to the UN Assembly: Turn your eyes to cyber security, Albania was
x
BREAKING NEWS

COVID in Albania/ The Ministry of Health gives the important announcement: What has happened in the last 24 hours

COVID in Albania/ The Ministry of Health gives the important announcement: What
x
BREAKING NEWS

"The Third World War has already started", the well-known Russian figure sounds the alarm: Nuclear catastrophe...

"The Third World War has already started", the well-known Russian
x
BREAKING NEWS

Oil is 'flying' again/ the Transparency Board changes prices again, this is how much fuel will be sold

Oil is 'flying' again/ the Transparency Board changes prices again,
x
BREAKING NEWS

The head of SPAK warns of sensational arrests among the corrupt, reveals that special prosecutors and BKH agents are cooperating with 20 joint investigative teams from EU countries

The head of SPAK warns of sensational arrests among the corrupt, reveals that
x
BREAKING NEWS

From the suspension of "Air Albania", to the withdrawal of doctors from the Fier hospital and the hostage-taking of the Namazgja Mosque, how did Edi Rama's attitude towards the Gülenists change after Erdogan began withdrawing investments in Albania

From the suspension of "Air Albania", to the withdrawal of doctors
x
BREAKING NEWS

Here are Edi Rama's 5 points for Erdogan, from the massacre of Gülen's schools, to the purchase of 40 million euros of drones from the son-in-law of the Turkish Sultan

Here are Edi Rama's 5 points for Erdogan, from the massacre of
x
BREAKING NEWS

The American attitude to the man of Mali with Gropa changes, Yuri Kim, a flash visit to the spy Ilir Metaj, the former President distances himself from "non grata" Sali Berisha

The American attitude to the man of Mali with Gropa changes, Yuri Kim, a flash
x

Politike

After the blacklist of 27 people, London warns that it will declare "non grata" other Albanian politicians and businessmen, increasing anxiety for the corrupt, who is at risk

After the blacklist of 27 people, London warns that it will declare "non

Great Britain seems determined to hit the corrupt and the incriminated, while it has warned that it will bring a second wave of "non grata" declarations, where the subjects are expected to be politicians, businessmen and all those who, according to London, undermine the rule of law in Albania and not only. In recent days, the British have shown themselves to be very radical, while they have put many corrupt politicians and officials, even the oligarchs, Albanians and foreigners, into the grips of the law, whom they have declared "non grata". One of them is former Prime Minister Sali Berisha, while "Sot" newspaper has learned from confidential sources that several businessmen, media owners, MPs, former presidents, ministers and former ministers in Albania are part of the "black list" of England. It is even learned that some former ministers of the "Rama" government and the Democratic Party, they have already received the notification from London that they have been declared "non grata". They are accused of corruption, money laundering, involvement in affairs and vote buying. So that happened after this unprecedented situation, everyone rightly asks if in the "black list" of Great Britain, after the former prime minister Sali Berisha, there are also Ilir Meta, Arben Ahmetaj, Damian Gjiknuri and oligarchs connected with politics? We remind you that over the years, former president Ilir Meta has been accused of being involved in corruption. While former Deputy Prime Minister Arben Ahmetaj is accused of being involved in the incinerator affair and former Minister Damian Gjiknuri is accused of being involved in vote buying. involvement in affairs and vote buying. So that happened after this unprecedented situation, everyone rightly asks if in the "black list" of Great Britain, after the former prime minister Sali Berisha, there are also Ilir Meta, Arben Ahmetaj, Damian Gjiknuri and oligarchs connected with politics? We remind you that over the years, former president Ilir Meta has been accused of being involved in corruption. While former Deputy Prime Minister Arben Ahmetaj is accused of being involved in the incinerator affair and former Minister Damian Gjiknuri is accused of being involved in vote buying. involvement in affairs and vote buying. So that happened after this unprecedented situation, everyone rightly asks if in the "black list" of Great Britain, after the former prime minister Sali Berisha, there are also Ilir Meta, Arben Ahmetaj, Damian Gjiknuri and oligarchs connected with politics? We remind you that over the years, former president Ilir Meta has been accused of being involved in corruption. While former Deputy Prime Minister Arben Ahmetaj is accused of being involved in the incinerator affair and former Minister Damian Gjiknuri is accused of being involved in vote buying. Damian Gjiknuri and oligarchs connected to politics? We remind you that over the years, former president Ilir Meta has been accused of being involved in corruption. While former Deputy Prime Minister Arben Ahmetaj is accused of being involved in the incinerator affair and former Minister Damian Gjiknuri is accused of being involved in vote buying. Damian Gjiknuri and oligarchs connected to politics? We remind you that over the years, former president Ilir Meta has been accused of being involved in corruption. While former Deputy Prime Minister Arben Ahmetaj is accused of being involved in the incinerator affair and former Minister Damian Gjiknuri is accused of being involved in vote buying.

Britain warns other "non grata"

But it doesn't stop there, as the British ambassador in Tirana, Alastair King-Smith, warned yesterday during an interview with the media that by the end of this year he will declare other Albanian politicians and businessmen "non grata". "You have seen the article by Sir Stuart Peache, the Prime Minister's Special Envoy for the Western Balkans, a few weeks ago, where the first wave of people being banned from the Western Balkans and Albania was announced. The first wave included several high profile people from Albania with corrupt and criminal links who are not welcome to travel to the UK. We will continue to take similar actions in this regard. We do not publish the names for some legal reasons. I feel that I cannot speak about their number or the names of these individuals. It is up to individuals to self-declare. This is not for an individual. This is to put an end to impunity, to place responsibility in front of them and to stop those with criminal ties, including corruption, who feel that there are no consequences", he declared. This means that many officials, former high officials and politicians, involved in corrupt and criminal affairs, are at risk.

Britania hetime të forta për “non gratat”

Më tej gjatë prononcimit të tij ambasadori britanik në Tiranë, Alastair King-Smith zbuloi se Londra dhe institucionet ligjzbatuese angleze kryejnë një gamë të gjerë hetimesh, përpara se të shpallin dikë “non grata”. Kërkohet kohë për të arritur disa standarde e më pas mbërritur në vendimmarrje. Këto lloj ndalesash ndërmerren nga Sekretarja e Punëve të Brendshme ndërsa sanksionet anti-korrupsion nga Sekretari punëve të Jashtme dhe më gjerësisht për ato që kanë të bëjnë me sistemin e drejtësisë nga prokurorë të pavarur. Ju do të shikoni më shumë rreth kësaj më vonë këtë vit e më tutje. Kjo do jetë diçka që do të bëhet rutinë.  Sapo prova dalin në dritë, raportime të gazetarëve apo nga të tjerë ne do të shikojmë se çfarë veprimesh do të marrim të ndihmojmë qëllimin final në dhënien fund pa-ndëshkueshmërisë”, u shpreh ai.

Bashkëpunimi Britani e Madhe-Shqipëri

Po ashtu, ambasadori britanik në Tiranë, Alastair King-Smith foli edhe për bashkëpunimin ekonomik mes Shqipërisë dhe Britanisë së Madhe. “Ne e njohim rëndësinë e Shqipërisë në shumë mënyra. Ne e admirojmë pasi Shqipëria është një ndër partnerët tanë më të mirë në çështjen që ka të bëjë me pushtimin rus të Ukrainës.  Ajo që po bën Shqipëria në Këshill të Sigurimit është kampione në kërkimin e llogaridhënies dhe një partnere e rëndësishme në NATO.  Ne do të vijojmë të bashkëpunojmë ngushtësisht. Por si miq të fortë e aleatë ne duhet ta ndihmojmë njëri tjetrin ekonomikisht siç edhe e thatë. Ne kemi mundësuar vendosjen e dy miliard stërlinave  për të ndihmuar uljen e kostove dhe përmirësuar përfshirjen britanike të bizneseve dhe në infrastrukturë përfshi shërbime dhe fusha të tjera. Kjo do të thotë se do të shikoni më shumë investime britanike këtu. Ne kemi hapur mundësinë për asistencë zhvillimi do të marrë kohë për të parë impaktin por kjo do të ndihmojë në sjelljen e 100 milionë dollarëve investime në ndihmë të Shqipërisë dhe Ballkanit Perëndimor. Ne do të na shikoni tani në të qenurit një partner i fortë në zhvillimin e Shqipërisë”, nënvizoi ambasadori

Reagimi i Britanisë për listën me 27 emra “non grata”

Londra nuk e mohoi, por as nuk e pranoi se në listën e zezë të qeverisë britanike ka emra nga mazhoranca. Ambasada theksoi pak ditë më parë se, Mbretëria e Bashkuar ka ndërmarrë veprime ndaluese ndaj disa individëve shqiptarë me lidhje të dokumentuara dhe gjerësisht të publikuara me kriminalitetin dhe korrupsionin, por nuk zbuloi emra. “Nuk mund të zbulojmë emrat ose numrin e personave për veprimet që lidhen me emigracionin. Është një politikë e kahershme e Ministrisë së Brendshme britanike që të mos komentojë mbi statusin e imigracionit të individëve”, u shpreh ambasada britanike. Gjithashtu, i dërguari i posaçëm i Britanisë së Madhe në Ballkanin Perëndimor, Sir Stuart Peach, tha se kjo është vala e parë e një sërë veprimesh që synojnë të inkurajojnë llogaridhënien dhe t’i japin fund mosndëshkimit”.

Lista “e zezë” me 27 persona

Britania e Madhe mbështetur mbi Regjimin e saj të Sanksioneve Globale Anti-Korrupsion ka listuar si “Non Grata” 27 individë të përfshirë në korrupsion serioz në mbarë botën, ndër ta edhe shqiptarë. I dërguari i posaçëm i Britanisë së Madhe në Ballkanin Perëndimor Sir Stuart Peach ka deklaruar se pak ditë më parë se këta shqiptarë janë përballur me këtë vendim që nuk iu lejon hyrjen në këtë ishull mbretëror. “Mbështetur mbi Regjimin tonë të Sanksioneve Globale Anti-Korrupsion ne kemi listuar 27 individë të përfshirë në korrupsion serioz në mbarë botën. Një regjistër i ri i Subjekteve Jashtë Vendit do të krijohet mbi Aktin e Krimit Ekonomik, që u kërkon të gjithë atyre që fshihen pas kompanive të huaja dhe që zotërojnë prona në Mbretërinë e Bashkuar të bëjnë publik  identitetin e tyre. Individët që dëmtojnë shoqërinë dhe shtetin e tyre  do të kenë pasoja dhe nuk do të jenë të mirëpritur në Mbretërinë e Bashkuar”.  I dërguari i posaçëm i Britanisë së Madhe në Ballkanin Perëndimor ka deklaruar se pavarësisht arrestimeve të disa zyrtarëve nga SPAK dhe BKH, ka të tjerë që vijojnë të veprojnë sikur të ishin të pa ndëshkueshëm për shkeljet e tyre dhe ndihen sikur ligji nuk zbatohet në mënyrë të barabartë për këdo. 

Most read