BREAKING NEWS

Frrok Çupi discovers the sensational names that have been removed from politics and exposes them all: Azem Hajdari told me that 'I will kill Berisha, or he will kill me', Ilir Meta wanted to execute Becchetti for 2 million euros, here how they poisoned...

Frrok Çupi discovers the sensational names that have been removed from
x
BREAKING NEWS

What is happening? Two explosions in Tirana / Explosives are planted in two apartments, the police reveal the details

What is happening? Two explosions in Tirana / Explosives are planted in two
x
BREAKING NEWS

Troubles for Ilir Meta are increasing, the Assembly asks the File Authority to publish the names of former insurance agents who are part of the Public Administration

Troubles for Ilir Meta are increasing, the Assembly asks the File Authority to
x
BREAKING NEWS

The behind-the-scenes "bombshell" is revealed, this is why Berisha took out the spy file from Meta, Begaj's decree, flirting with Rama and ambassador Kim made the head of "Foltore" mad

The behind-the-scenes "bombshell" is revealed, this is why Berisha
x
BREAKING NEWS

Details from the injury in Fushë-Krujë/ The reason why the fight started between the perpetrator and the 55-year-old man, where he aggravated the use of weapons, becomes clear. Police respond

Details from the injury in Fushë-Krujë/ The reason why the fight
x
BREAKING NEWS

The Balkans smell of "gunpowder", the diabolical plan that Vucic is preparing together with Putin for Croatia is revealed, riots are warned, this is how the situation can escalate into an armed conflict

The Balkans smell of "gunpowder", the diabolical plan that Vucic is
x
BREAKING NEWS

The scary scenario at the Serbian-Russian table, the "red lines" between the USA and Russia could ignite Kosovo, Putin wants bloodshed in the Balkans

The scary scenario at the Serbian-Russian table, the "red lines"
x
BREAKING NEWS

"Zelensky is like Hitler", Dmitry Medvedev comes up with the scary theory, this is how the senior Russian official is preparing the ground to take the place of Vladimir Putin

"Zelensky is like Hitler", Dmitry Medvedev comes up with the scary
x

Politike

Rama interview for the Dutch media: the EU has lost two crises without taking a single step forward, the war is the third chance, Brussels fears a 'veto' if it expands

Rama interview for the Dutch media: the EU has lost two crises without taking a

During his official visit to the Netherlands, Prime Minister Rama gave an interview to the well-known Dutch newspaper, "De Volkskrant". The Dutch newspaper has also made a portrait of Prime Minister Rama for his political career. Further, the prime minister spoke about Albania's path towards the EU, the war in Ukraine and Macron's idea for a political community outside the EU and Albania's progress. Among other things, Rama, as Arnout Brouërs writes, said that the EU has lost two crises without taking a single step forward, the war is the third chance. Meanwhile, according to the article, Rama, in a meeting with the Dutch Prime Minister Rutte, expressed that he has long felt blocked by the Netherlands as a candidate for membership in the European Union, as he emphasized that the Dutch kill with cotton. "The Dutch know how to 'kill' you gently" - says Edi Rama (58 years old), who, like Mark Rutte, is a veteran of European politics, as he has been competing at the highest level of policymaking for nearly ten years. He has also experienced and witnessed the time when NATO faced very great difficulties during the time of President Trump. But this is where the similarity between the two ends: for seven consecutive years, Rama fought for the recognition of his country as a candidate for EU membership, and in several cases encountered the Dutch blockade. And yet the feud is the last thing that can weigh on Rama's heart, on the contrary: Rutte and Rama have gained the utmost respect for each other and will launch a joint plan in the coming months to promote President Emmanuel Macron's idea of a 'political community', (uniting EU countries), with non-member states",

"Great novels can be written about EU enlargement"

"Samuel Beckett has already done this: he wrote 'Waiting for Godot'. The case of North Macedonia and Albania is a case of art imitating real life. We are like Vladimir and Estragon, waiting for Godot. At the right moment, Vladimir says to Estragon: "Shall we go?" The answer: "Let's go." And then no one moves. (laughs) This is the European Union", says Rama. A certain number of politicians from The Hague have explained to you that your country still needs to take some steps forward. "It was a difficult road, but this attitude has helped us to take revenge by running even faster. So we proved that we were much better than they believed. This is my consolation. But EU policy is increasingly being determined by national selfishness. It matters less and less what you do, and increasingly how others feel when they make a decision. And there is always a place that objects. The Bulgarian opposition to North Macedonia is the most open example. The Dutch know how to 'kill' you softly, but with Bulgarians it's not a soft death." (laughs)

Si funksionon ky varianti ‘i butë’ holandez?

“Pastaj ata na thonë se nuk je gati, sepse ata vetë nuk janë gati, e kjo histori vazhdon përgjithmonë. Atëherë duhet të jesh i durueshëm dhe ta detyrosh veten për një ringjallje çdo herë. Sigurisht kur Komisioni Evropian dha dy herë sugjerime pozitive, pas së cilës ato këshilla përfunduan në mulli të interesave kombëtare në Këshill, ishte shumë zhgënjyese. Tani marrëdhëniet tona me Holandën janë të shkëlqyera. Respekti që marrim tani ishte i paimagjinueshëm për ne disa vite më parë. Në atë periudhë u ndjemë vërtet të shtrydhur dhe të padëshiruar.”

A mund të luajë një rol edhe frika nga një BE që është shumë e madhe?

‘E sigurt që po! Nëse BE është neurotike me 27 në numër, si do të funksionojë me 33 vende? Me gjashtë vende të Ballkanit, më të çmendurit në Evropë? Si edhe të gjithë të kenë një veto. E kuptoj këtë pikë, si dhe kur sheh një vend që funksionon mirë si Holanda, e kupton. Çfarë familje do të funksiononte nëse gjyshërit, prindërit, fëmijët dhe nipërit në tryezë do të kishin të gjithë të njëjtën fuqi dhe nipërit një veto? Kjo është e pamundur.’

Ju e mbështesni idenë e Macron për një komunitet politik jashtë BE-së?

“Jam mbështetës i madh. Sepse edhe pse nuk jemi ende anëtare të BE-së, ne jemi evropianë. Ata nuk mund të vendosin për këtë në Berlin apo Hagë. BE-ja është i vetmi ent politik në histori me kufi të jashtëm dhe kufij të brendshëm. I gjithë Ballkani Perëndimor shtrihet brenda këtyre kufijve të brendshëm. Ashtu si stomaku juaj nuk mund të komunikojë me pjesën tjetër. Secili vend duhet të gjejë rrugën e tij drejt BE-së, por kolektivisht ne duhet të jemi më të lidhur”.

Çfarë duhet të bëjë BE-ja me Serbinë, anëtare kandidate, e cila sapo ka nënshkruar një kontratë nafte me Rusinë?

“Kini shumë kujdes dhe mos pyesni verbërisht se çfarë nuk mund të japë Serbia. Serbia nuk mund të heqë qafe shpejt varësinë e saj kryesisht nga gazi rus, por votoi kundër pushtimit të Rusisë tre herë në Kombet e Bashkuara. Kjo është unike dhe e re, askush nuk e priste këtë. Por Ballkani mbetet një zinxhir i pambrojtur. Lufta në Ukrainë mund të prishë lehtësisht stabilitetin – dhe madje të çojë në konflikt të hapur.”

A është ripushtimi i Ukrainës nga Rusia një pikë kthese?

“Lufta e detyron BE-në të bashkohet, por është gjithashtu një test i madh stresi. Pyetja është nëse njësia do të ruhet. Putini përdor mungesën e ushqimit si një armë vdekjeprurëse. Ai dëshiron të ushqejë urinë në Afrikë dhe të dërgojë një rrymë të re refugjatësh drejt Evropës. Nuk shoh asnjë hezitim tek liderët politikë, por dyshime të opinionit publik. Unë jam i shqetësuar për njerëzit në vendet e pasura dhe aftësinë e tyre për të mbetur të përfshirë në këtë luftë. Vazhdojnë të thonë: ‘Nuk më intereson inflacioni dhe benzina e shtrenjtë, nuk dua që Rusia të fitojë’? Përveç konfrontimit ushtarak, Putini po fokusohet gjithashtu në dallimet në qëndrueshmëri. Pragu i dhimbjes për Rusinë është shumë më i lartë – dhe lufta vendoset mbi këtë.”

Cili është aspekti më i rëndësishëm i transformimit masiv të vendit tuaj?

“Liria për të zgjedhur vetë. Për shekuj kemi jetuar nën çati që nuk i kemi zgjedhur vetë. I imponuar nga regjimet perandorake, regjimet e huaja. Hera e parë që shqiptarët mund të zgjidhnin vetë ishte kur vendosën të linin pas komunizmin dhe të bashkoheshin me Evropën. Në këtë kuptim, Evropa është për ne një fe – dhe një burim njohurish për tranzicionin drejt një shteti demokratik”.

Ti je artist, po ashtu edhe babai yt. Ai ndërtoi monumente në kohën e komunizmit. Cilin monument do të dëshironit të linit pas?

"My father was an official sculptor of the regime. He believed in communism, at first, I think. But my luck is that when he started to lose his faith, he made room for me to have my faith. That's how we ended up under one roof: a quiet communist and a very loud anti-communist; a realist artist and a very anti-realist artist. He has left several monuments for eternity, such as the monument of the independence of Albania. I would like to leave what my father said: in the end it is the good memory that counts. When people tell you that he tried, he did this or that in order, that is enough for me", emphasized Prime Minister Edi Rama.

Most read