BREAKING NEWS

Frrok Çupi discovers the sensational names that have been removed from politics and exposes them all: Azem Hajdari told me that 'I will kill Berisha, or he will kill me', Ilir Meta wanted to execute Becchetti for 2 million euros, here how they poisoned...

Frrok Çupi discovers the sensational names that have been removed from
x
BREAKING NEWS

What is happening? Two explosions in Tirana / Explosives are planted in two apartments, the police reveal the details

What is happening? Two explosions in Tirana / Explosives are planted in two
x
BREAKING NEWS

Troubles for Ilir Meta are increasing, the Assembly asks the File Authority to publish the names of former insurance agents who are part of the Public Administration

Troubles for Ilir Meta are increasing, the Assembly asks the File Authority to
x
BREAKING NEWS

The behind-the-scenes "bombshell" is revealed, this is why Berisha took out the spy file from Meta, Begaj's decree, flirting with Rama and ambassador Kim made the head of "Foltore" mad

The behind-the-scenes "bombshell" is revealed, this is why Berisha
x
BREAKING NEWS

Details from the injury in Fushë-Krujë/ The reason why the fight started between the perpetrator and the 55-year-old man, where he aggravated the use of weapons, becomes clear. Police respond

Details from the injury in Fushë-Krujë/ The reason why the fight
x
BREAKING NEWS

The Balkans smell of "gunpowder", the diabolical plan that Vucic is preparing together with Putin for Croatia is revealed, riots are warned, this is how the situation can escalate into an armed conflict

The Balkans smell of "gunpowder", the diabolical plan that Vucic is
x
BREAKING NEWS

The scary scenario at the Serbian-Russian table, the "red lines" between the USA and Russia could ignite Kosovo, Putin wants bloodshed in the Balkans

The scary scenario at the Serbian-Russian table, the "red lines"
x
BREAKING NEWS

"Zelensky is like Hitler", Dmitry Medvedev comes up with the scary theory, this is how the senior Russian official is preparing the ground to take the place of Vladimir Putin

"Zelensky is like Hitler", Dmitry Medvedev comes up with the scary
x

Politike

Fatos Lubonja "explodes": Degenerate state, they use people on the verge of death to steal money from Albanians

Fatos Lubonja "explodes": Degenerate state, they use people on the

Analyst Fatos Lubonja has commented in the "Opinion" column on the meeting of Prime Minister Edi Rama in Amsterdam with his Dutch counterpart Mark Rutte and the latter's supportive statements to the Albanian government.

He stated that there is currently a geostrategic plan that the Netherlands will implement for the Balkans membership because it is afraid of Russian ideological expansion in the region.

Lubonja also focused on the latest scandals involving the Rama government, underlining that the discovery of the fiscal evasion scheme of 189 million dollars with artificially inflated invoices for the incinerator scheme shows the degeneration of the state.

He also called the headlines of these two days, where two elderly people turned out to be the owners of a business worth 30 million euros, a moral scandal.

"China is also fascism, but they also have social policies. Even Putin is like that. Perhaps they have a people who are perhaps more sensitive to violence than we are. Nothing fundamentally changes, but a change as our communism differed from that of the countries of the East. Imagine what old people we have, deceived by a youth, imagine what youth we have?! This is a moral scandal. It is unprecedented. In a country where lies rule to get rich, this happens. This is something without a name at all", said Lubonja.

The meeting with Mr. Rutte showed support, support from the entire EU, that somehow the Balkans should enter the EU, then whether it is Macron's idea or someone else's depends. How do you see this dichotomy?

I say that we need to free ourselves from a complex that we have, according to which if the Westerners confirmed one thing, it is the truth. And when they say that Albania has taken steps forward and therefore deserves it, this is called success. But on the other hand, each of us wants to develop a critical opinion, must ask the question, well, I think we have made steps forward, right?!

However, some words appeared there that were not imagined. It was unimaginable for me to reach the level of corruption, degeneration of the state to the point that, in cooperation with ordinary criminals, these schemes were built using people on the verge of death, to create these schemes and companies for the robbery of public money and share it with criminals. Ore, is it true that we have taken steps forward as Rutte said, or have we taken steps back?

Unë që e ndjek prej 30 vitesh politikën, këtë faktin e fundit dhe fakte të tjera që shoh përditë për nivelin e krimit të organizuar, lirisë së medias, nivelin e ekonomisë së shëndoshë dhe jo kjo ekonomia e betonizimit absurd, unë them se kemi bërë hapa pas. Dhe mbi të gjitha si konkluzion është demokracia.

Por kthehemi te këta perëndimorë, si ka mundësi këta? Unë gjykoj se duhet t’i vëmë në lenten e syrit tonë kritik, a janë këta mo me italiane dhe gjermanë që u lidhën kaq shumë me rusët. Me ata oligarkët që ai Boris Johnson u thoshte ajde investoni këtu ju edh grave të Putin u thoshte ajdeni bëjini këtu divorcet se këto ishin divorce me shumë para. Është rritur kundërshtia ndaj kësaj klase politike në Europë. Unë mendoj se kjo ka një shpjegim tjetër. Kjo e Holandës, se këtu ka një plan gjeostrategjik me luftën në Ukrainë, se përndryshe është rreziku i Rusisë, ti fusim siç futëm Ukrainën, se kështu ndodhi edhe ky Zelensky e ka zhdukur opozitën. S’ka demokraci atje më fare.  Por duhen ngritur dy pyetje kryesore, se ne kemi pasur gjithmonë një hall këtu se nuk jemi të zotë të ndërtojmë vetë shtetin demokratik, por këta perëndimorët do na drejtojnë me politikën e shtetit dhe karotës. Unë kujtoj në kohën e Lulzim Bashës që gjermanët na paraqitën 13 pika bazë, po tani si ndryshuan mendim këta?! Se nga ato pikat që ne duhet te ecnim, na thonë tani hajdeni se keni bërë hapa përpara. Këtu ne na ikën dhe kjo shpresë e fundit se këta perëndimorët me shkopin dhe karotën nuk na qenkan aq të zotë. Këtu përfiton vetëm Edi Rama me shokë, nuk fitojmë ne se atyre u thuhet ju keni bërë hapa para.

Por Shqipëria po merr një rëndësi se është baza në Kuçovë e NATO-s, flitet për një bazë detare të NATO-s, një gazsjellës i ri, pastaj nëse Shell-i gjen naftë këtu s’lëviz më asgjë, blindohet?!

Kjo e reja e naftës është e habitshme, se ata dalin me humbje këta të naftës, kromit, se s’i japin asgjë këtij vendi këta, shfrytëzohen nga një grusht oligarkësh. Këtu jemi në sistemin neo-liberal global që akuzohet në të gjithë botën se pasuron një grusht dhe gjithë të tjerët i lë të varfër. Kjo është të përdorësh mendësinë e Enver Hoxhës se ne jemi të pasur se kemi naftën kemi këto, por këto i përdor ky me një grusht oligarkësh dhe populli ikën. Por kjo s’është progres.

Por kjo e vështirëson qëndrimin e opozitës?

E vështirëson dhe e lehtëson për mendimin tim se janë të dyja anët e medaljes. Se pakënaqësia është në rritje, çmimet e këto dhe kjo ia lehtëson punën opozitës. Jo se ka qenë e mirë opozita po ka qeverisur aq keq ata tjerët sa i është dhënë vota opozitës. Do ndihmonte po të ishte një opozitë më e pastër që të kishte bërë autokritikë. Por e vështirëson se sidomos me mendësinë shqiptare që ndërkombëtarët mbështesin qeverinë gjithmonë, dhe me deklaratën e ambasadës së SHBA që e mbështesin Edi Ramën për qëllime gjeostrategjike, shkon në Putinizëm. Kemi shkuar në monizmin oligarkik. Është regjim fashist ekonomik se ka kapur çdo gjë këtu. Se këtu po të kishte drejtësi sot duhet të vinte kryeministri nga Holanda. Mendoj se në këto momente frenat në dorë i ka pushteti akoma dhe është më i lehtësuar. Por Mafia siç thoshte Borselino është fenomen njerëzor që ka fillimin dhe fundin e vetë.Most read