BREAKING NEWS

"Concerned about Russian funding in the Balkans", the American senator: Albania must decide for itself

"Concerned about Russian funding in the Balkans", the American
x
BREAKING NEWS

"Europe will have enough gas"/ The Russian "nightmare" ends, Von der Leyen gives the fantastic news

"Europe will have enough gas"/ The Russian "nightmare" ends,
x
BREAKING NEWS

Covid-19 is not over yet, the Ministry of Health reveals what is happening in the country

Covid-19 is not over yet, the Ministry of Health reveals what is happening in
x
BREAKING NEWS

It is known as "gunpowder power"! American experts give the warning, reveal Putin's plans for the Balkans

It is known as "gunpowder power"! American experts give the warning,
x
BREAKING NEWS

The Transparency Board changes the prices again, this is how much oil, gasoline and gas will be sold

The Transparency Board changes the prices again, this is how much oil, gasoline
x
BREAKING NEWS

Montenegrin media shock Albanian politics, Sali Berisha "Moscow's eye" in Tirana, this is who is the Russian oligarch who distributed money in Albania and cooperated with the head of "Foltore"

Montenegrin media shock Albanian politics, Sali Berisha "Moscow's
x
BREAKING NEWS

7 loyalists of Sali Berisha with spy files are expected to be excluded from politics, the head of "Foltore" starts threats against DP MPs who have announced the vote on the decommunization initiative

7 loyalists of Sali Berisha with spy files are expected to be excluded from
x
BREAKING NEWS

Yuri Kim's message to Rama, states that Albanian institutions are weak and nothing is guaranteed, asks the government to choose which path it will follow, with the West or the East

Yuri Kim's message to Rama, states that Albanian institutions are weak and
x

Politike

Albania officially submits the resolution against Dick Marty's report on crimes by the KLA, calls it baseless and demands that a new one be drawn up, the Serbs are enraged

Albania officially submits the resolution against Dick Marty's report on

As it was committed and after the resolution approved in the Parliament of Albania on July 21, Albania has taken steps to condemn in the Council of Europe Dick Marty's report, which discloses baseless claims about the trade of organs in Kosovo and Albania and crimes of others during the war by the Kosovo Liberation Army. In a verbal note addressed to the Headquarters of the Council of Europe in Strasbourg from the permanent mission of the Republic of Albania to the Council of Europe, it is stated that the claims from Dick Marty's report, even after 10 years of investigation, have not been proven and are not based on the facts, as and calls for the Parliamentary Assembly of the Council of Europe to prepare a new report on the serious allegations of illegal organ trade. The Parliament of Albania has announced that it has officially forwarded to the Council of Europe the Resolution " On the unfoundedness of the claims for the illegal trafficking of human organs in Kosovo and Albania", while this movement seems to have enraged the Serbs, as they have reflected in detail this decision of the official Tirana. The resolution has been sent to: Member countries and those with observer status of the Council of Europe; General Secretary of the Council of Europe; the Committee of Ministers of the Council of Europe; The President and Vice-Presidents of the Parliamentary Assembly of the Council of Europe; Secretary General of the Parliamentary Assembly of the Council of Europe; Committee for Political Affairs and Democracy in the Parliamentary Assembly of the Council of Europe; Committee on Legal Affairs and Human Rights in the Parliamentary Assembly of the Council of Europe. In this note verbale,  

Review of Dick Marty's report

Albania further informs the Council of Europe that the Resolution of the Assembly of Albania requires the Parliamentary Assembly of the Council of Europe to make a follow-up report and review Resolution 1782 (2011), reassessing the allegations. Albania also commits itself on behalf of Kosovo in the readiness of the two states to establish justice. "According to the resolution approved by the Parliament of Albania, on July 21, 2022, the allegations made in the Dick Marty Report about the killing of people for the purpose of harvesting and selling their organs and the illegal trade of human organs in Albania and Kosovo, which are listed in paragraphs 1 and 4 of Security Council Resolution 1782 (2011), after more than ten years of in-depth investigations by the EU Special Investigative Force and its successor, the Office of the Specialized Prosecutor, remain unproven and are not based on evidence and facts and therefore should be seen as such by all national and international institutions. The permanent mission of Albania requests the permanent representations of the member states and observers in the Council of Europe to convey to them the competent state bodies the Decision on the baseless and illegal accusations of human organ trafficking in Kosovo and Albania. The Permanent Mission of Albania to the Council of Europe uses this opportunity to reiterate the expression of deep respect to the permanent representations of the member states and observer states of the Council of Europe", the document states. The permanent mission of Albania requests the permanent representations of the member states and observers in the Council of Europe to convey to them the competent state bodies the Decision on the baseless and illegal accusations of human organ trafficking in Kosovo and Albania. The Permanent Mission of Albania to the Council of Europe uses this opportunity to reiterate the expression of deep respect to the permanent representations of the member states and observer states of the Council of Europe", the document states. The permanent mission of Albania requests the permanent representations of the member states and observers in the Council of Europe to convey to them the competent state bodies the Decision on the baseless and illegal accusations of human organ trafficking in Kosovo and Albania. The Permanent Mission of Albania to the Council of Europe uses this opportunity to reiterate the expression of deep respect to the permanent representations of the member states and observer states of the Council of Europe", the document states.

Reagojnë mediat serbe

Ndërkohë sa i takon kësaj lëvizjes të Shqipërisë, kanë reaguar dje edhe mediat serbe, të cilat theksojnë se disa ditë pas miratimit, Shqipëria e ka dorëzuar në Këshillin e Evropës rezolutën kundër raportit të Dick Martyt. Ajo menjëherë është publikuar në mediat serbe. Në dokumentin e publikuar nga portali Kosova Online, që ka datën 10 gusht, prezantohet kërkesa për hetime shtesë në lidhje me mungesën e fakteve për raportin e Dick Martyt, sipas të cilit UÇK-ja kishte kryer trafikim organesh. Në këtë dokument, specifikohet se pretendimet e Dick Martyt nuk kanë arritur të vërtetohen nga asnjë institucion, përfshirë Gjykatën Speciale, transmeton gazeta Nacionale. “Më 21 korrik 2022, pretendimet e bëra në Raportin Dick Marty për vrasjen e njerëzve me qëllim mbledhjen dhe shitjen e organeve të tyre dhe tregtinë e paligjshme të organeve të njeriut në Shqipëri dhe Kosovë, të cilat janë të listuara në paragrafët 1 dhe 4 të Rezolutës 1782 të KSBE-së , pas më shumë se dhjetë vitesh hetime të thelluara nga Forca Speciale Hetimore e BE-së dhe pasardhësi i saj, Zyra e Prokurorit të Specializuar, mbeten të pagjetura, të paprovuara dhe të pabazuara në prova dhe fakte dhe për këtë arsye duhet parë si e tillë nga të gjitha institucionet kombëtare dhe ndërkombëtare”, thuhet në dokumentin e publikuar nga mediat serbe.

Most read