BREAKING NEWS

The release of Tahir, the ex-prosecutor 'makes cold water' for the government: Luxury decision, just ask for a minister in prison as a result of justice

The release of Tahir, the ex-prosecutor 'makes cold water' for the
x
BREAKING NEWS

"If the mother of the children...", the well-known lawyer comes out with the 'bombshell' statement: I show you the strong evidence that can put Tahiri back in jail

"If the mother of the children...", the well-known lawyer comes out
x
BREAKING NEWS

"I thought it was chocolate in the envelope", journalist Hoxha reveals the sensational behind-the-scenes from the arrest of the senior health official

"I thought it was chocolate in the envelope", journalist Hoxha reveals
x
BREAKING NEWS

The "sweet" envelope sinks the senior official, the testimony of the General Secretary of Health is revealed

The "sweet" envelope sinks the senior official, the testimony of the
x
BREAKING NEWS

Tensions in the north, the German newspaper shocks with the article: Kurti's policies, in line with Serbian plans to destabilize the region

Tensions in the north, the German newspaper shocks with the article:
x
BREAKING NEWS

"It's been talked about for the last few minutes"/ Expert Ervin Karamuço comes out with the 'bombshell' statement: A former mayor will soon be arrested

"It's been talked about for the last few minutes"/ Expert Ervin
x
BREAKING NEWS

The Albanian gang is destroyed in Italy/ Who is the much-wanted trafficker who collaborated with "Ndragheta" (name)

The Albanian gang is destroyed in Italy/ Who is the much-wanted trafficker who
x
BREAKING NEWS

What is happening with the euro? It falls and takes the biggest 'hit' in the history of foreign exchange

What is happening with the euro? It falls and takes the biggest 'hit'
x

Politike

Troubles are increasing for Ilir Meta's wife, here is the file that shows Monika Kryemadhi's Russian connections and payments from the companies of Vladimir Putin's people

Troubles are increasing for Ilir Meta's wife, here is the file that shows

The wife of ex-president Ilir Meta, Monika Kryemadhi seems to have gotten into serious trouble and is in danger of being charged with justice, because she is involved in affairs with Russian oligarchs, friends of the tyrant Vladimir Putin. Thus, it is known that the official address of "Top Channel" received an e-mail a few days ago with sensitive data that talk about the involvement of Monika Kryemadhi, former president of LSI, in suspicious financing and payments from offshore companies. scourges controlled by Russian oil businessmen. "SOT" newspaper has obtained the document and is displaying it in full below for readers, which shows Monika Kryemadhi's Russian connections and payments from Vladimir Putin's people's companies. "To our knowledge, these data have been sent to other media in Albania and beyond. The email is anonymous, sent by proton platform but after verification the documents are authentic. They show details and evidence of Kryemadhi's Russian ties to companies that have been denounced as sponsors of Vladimir Putin's party in Russia. The file contains facts of suspicious payments, made and received by Monika Kryemadhi, Albanian politician and the wife of the former president of Albania, Ilir Meta. The revealed facts show that in 2017, Kryemadhi made and received these suspicious payments from her offshore bank account to companies controlled by Russian oil businessmen," states, among other things, the document made public yesterday by "Top" television. Channel". of Kryemadhi with companies that have been denounced as sponsors of Vladimir Putin's party in Russia. The file contains facts of suspicious payments, made and received by Monika Kryemadhi, Albanian politician and the wife of the former president of Albania, Ilir Meta. The revealed facts show that in 2017, Kryemadhi made and received these suspicious payments from her offshore bank account to companies controlled by Russian oil businessmen," states, among other things, the document made public yesterday by "Top" television. Channel". of Kryemadhi with companies that have been denounced as sponsors of Vladimir Putin's party in Russia. The file contains facts of suspicious payments, made and received by Monika Kryemadhi, Albanian politician and the wife of the former president of Albania, Ilir Meta. The revealed facts show that in 2017, Kryemadhi made and received these suspicious payments from her offshore bank account to companies controlled by Russian oil businessmen," states, among other things, the document made public yesterday by "Top" television. Channel".  

The facts are as follows:

First payments to Kryemadhi

The document states that Kryemadhi received two payments into her bank account at Banco Espirito Santo SA (Madeira branch, IBAN: PT50 002600000094497331092) from Holdem Holding Limited, a company registered in Cyprus (see Document 1). The payments came from Holdem's account at UBS AG, IBAN-No. CH420020620645331160 E. From these accounts, Kryemadhi's account received two payments (see Document 1): On February 15, 2017, Kryemadhi received a payment of 5,350 euros from the Holdem company. On May 23, 2018, another payment of 13,500 euros, yes from Holdem. At the time of the transfers in 2017, Holdem Holding Limited was co-owned by three companies registered from the Virgin Islands (see Document 2 and Document 3): The companies are Curol Investments Limited (registered address: Trust Offices 197 Main Street Totalserve Trust Company Limited , Road Toën Tortola, BVI). Vollandes Assets Corporation (registered address: Quijano Chambers Road Toën, Tortola, BVI) and Kealy Worldwide Corp (registered address: Trident Chambers, POBox 146 Road Toën, Tortola, BVI).

Roli i oligarkëve

Nëpërmjet pronësisë së njërës prej këtyre kompanive, Alexander Smuzikov, një biznesmen multimilioner rus dhe partneri i tij i biznesit Alexander Kaplan, sipas dokumentit, vlerësohen të jenë pas kompanisë Holdem. Smuzikov është quajtur një “oligark në hije” në raportimet e mediave ruse. Ai mbajti lidhje të ngushta me oligarkët rusë, që aktualisht i nënshtrohen sanksioneve si Viktor Vekselberg dhe Mikhail Fridman gjatë kohës së tij si zëvendëspresident në gjigantin e naftës TNK-BP. Kaplan shërbeu gjithashtu si nënkryetar në TNK-BP dhe si drejtor menaxhues në A1, divizioni i investimeve të Mikhail Fridman dhe Pyotr Aven’s Alfa Group. Nga themelimi i kompanisë më 28 maj 2016 dhe shpërbërja më 31 korrik 2018, Smuzikov u rendit si me ndikim ose kontroll të rëndësishëm në të dhënat e korporatave në Mbretërinë e Bashkuar të Balkan Petroleum Holding Limited tashmë të shpërbërë në Mbretërinë e Bashkuar. Smuzikov dhe Kaplan u raportuan nga Reuters se ishin pronarët pas Balkan Petroleum (shih Dokumentin 7). Sipas të dhënave të korporatave në Mbretërinë e Bashkuar, kompania mëmë e drejtpërdrejtë e Balkan Petroleum që nga themelimi deri në shpërbërjen e saj ishte Davolia Holdings, një kompani e regjistruar në Qipro. Davolia u themelua më 17 maj 2016 dhe aktualisht është në shpërbërje pas likuidimit vullnetar. Davolia është regjistruar në të njëjtën adresë si Holdem. Drejtoresha e Davolia është Pantelitsa Chrusostomou (greqisht: ΠΑΝΤΕΛΙΤΣΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ), e cila më parë ka shërbyer si drejtore e Holdem midis 2018 dhe 2020. Nga themelimi i kompanisë deri në korrik 2019, Davolia ishte në bashkëpronësi në pjesë të barabartë nga Vollandes dhe Dalia Global Corp, një kompani tjetër e regjistruar ne Ishujt Virginia. Smuzikov është renditur gjithashtu si pronari përfitues i Dalia në Pandora Papers, rrjedhja masive e tetorit 2021 e 11.9 milionë dokumenteve. Smuzikov kishte ndikim ose kontroll të rëndësishëm mbi Balkan Petroleum dhe u raportua nga Reuters se ishte pronar i kompanisë së bashku me Alexander Kaplan. Prandaj, Smuzikov dhe Kaplan duhet të kenë qenë gjithashtu pronarë të Vollandes dhe Dalia Global Corp dhe për rrjedhojë duhet të kenë pasur të paktën pjesërisht pronësinë e Holdem në kohën e transaksioneve me Kryemadhin.

Kryemadhi transferon para nga Zvicra

Gjithashtu në dokument tregohet se Kryemadhi ka bërë një pagesë nga llogaria e saj bankare në Credit Agricole (Suisse) SA në Cyrih (IBAN: CH04087410085921800021) prej 8,374 eurosh për një kompani të regjistruar në Qipro, Vradus Holdings Ltd. Pagesa është referuar si ‘Invoice 30 01 25062017 Sherbime Marketingu’. Pagesa është dërguar në llogarinë e Vradus në UBS AG (numri i llogarisë: 0206 – 123637.60X; IBAN: CH490020620612363760X). Vradus Holdings Ltd (HE 270621; Adresa e regjistruar: Γρ?βα Διγεν?, 115, 3101 Λεμεσ?ς, Κ?προς) u themelua në Qipro më 16 korrik 2010 dhe u shpërbë në 21 prill 2021. Sipas grumbulluesve qipriotë të të dhënave të korporatave, Vradus ishte në bashkëpronësi në pjesë të barabartë nga dy kompani të inkorporuara në BVI nga viti 2012 deri në 2019 : ato janë Investimet HQ Limited dhe Veng Holdings & Finance Inc. Nga viti 2012 deri në 2013, Vradus mbante 100% në kompanitë e shitjes së naftës regjistruar në Rusi OOO Magnatek (rusisht: ??? “????????”; INN: 7701788872). Në vitin 2013, aksionet e Vradus u ulën në 99%. Vradus mbajti pronësinë e vetme të Magnatek nga viti 2012 deri në shpërbërjen e kompanisë në mars 2022. Magnatek u themelua në vitin 2008 nga Vitaly Savvin, një ish-tregtar nafte me bazë në Moskë dhe partner biznesi i Smuzikov (Magnatek Forbes Savvin). Smuzikov e zotëronte plotësisht kompaninë deri në vitin 2012, kur pronësia e vetme iu kalua Vradus-it. Në një intervistë të vitit 2012 me Forbes, Savvin raportoi se ai vazhdoi të zotëronte Magnatek përmes Vradus (shih Dokumentin 19). Prandaj, Savvin ishte pronari përfundimtar i Vradus. Savvin më parë ka shërbyer si drejtor i përgjithshëm në rrjetin e pikave të karburantit të Smuzikov Magistral. Magnatek iu nënshtrua një hetimi nga Forbes pasi doli se kompania ishte një nga donatorët më të mëdhenj të partisë politike ruse në pushtet, Rusia e Bashkuar. Për më tepër, Savvin zotëronte më parë një 9.94% të aksioneve në Peresvet Bank, një bankë ruse e lidhur ngushtë me kishën ortodokse ruse, e cila thuhet se ishte gjithashtu një sponsor “i madh” i Rusisë së Bashkuar.

Falimentimi i “Magnatek”

Ndërkohë sipas dokumentit, thuhet se në vitin 2016, Savvin u shpall i falimentuar nga Gjykata e Lartë e Rusisë. Magnatek u likuidua gjithashtu në 2022 pas procedurave të falimentimit që kishin filluar në 2015. Si Savvin, ashtu edhe Magnatek u shpallën të falimentuar më pas. Në një vendim gjykate të vitit 2018, Savvin dhe Sergey Kirichenko, drejtor i përgjithshëm i Magnatek midis 2015 dhe 2016, u shpallën përgjegjës për borxhet e Magnatek (shih Dokumentin 25). Meqenëse nuk ka pasur ndryshime në strukturat aksionare të Magnatek ose Vradus deri pas vitit 2019, kjo tregon fuqishëm se Savvin vazhdoi të kontrollonte kompaninë si në kohën e transaksionit nga Kryemadhi në 2017.

Reagon Kryemadhi

However, after the article published yesterday by "Top Channel", the wife of former president Ilir Meta (Likja), Monika Kryemadhi, has also reacted, threatening the media that she will sue them in court for defamation. "With writings, chronicles and TV that are financed by money stolen from Albanians, there is only one way and that is the judicial way. See you in court", Kryemadhi wrote yesterday on social networks.