BREAKING NEWS

When will Albania join the EU? Michel gives hope: One should not wait for the end

When will Albania join the EU? Michel gives hope: One should not wait for the
x
BREAKING NEWS

Violence against Berisha, the immediate reaction of the OSCE: Avoid speculations and...

Violence against Berisha, the immediate reaction of the OSCE: Avoid speculations
x
BREAKING NEWS

"85 million euro budget support"/ Von der Leyen gives the good news for Albania

"85 million euro budget support"/ Von der Leyen gives the good news
x
BREAKING NEWS

Why was Tirana chosen for the Summit? The EC President reveals the reason

Why was Tirana chosen for the Summit? The EC President reveals the reason
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha was attacked in the protest, foreign media echo the attack on the DP leader

Sali Berisha was attacked in the protest, foreign media echo the attack on the
x
BREAKING NEWS

What is Gerti Shehu's connection with the police? Berisha was punched in the protest, Homeland Justice publishes the photo aimed at the head of Rama and Yuri Kim and makes a 'bomb' warning

What is Gerti Shehu's connection with the police? Berisha was punched in
x
BREAKING NEWS

"He has mental health problems"/ He punched Sali Berisha, Gert Shehu's mother reacts, this is the message she has for the former prime minister

"He has mental health problems"/ He punched Sali Berisha, Gert
x
BREAKING NEWS

Is he an agent of crimes and with disorders? The mother of Gert Shehu, who attacked Berisha, breaks her silence and discloses the whole truth

Is he an agent of crimes and with disorders? The mother of Gert Shehu, who
x

Politike

The same scheme of Ilir Metaj, how he is trying to get rid of the spy file, just as he threw it away with the video with the voice and image of Dritan Prifti, here are the behind-the-scenes

The same scheme of Ilir Metaj, how he is trying to get rid of the spy file, just

The innocence of the current president Ilir Meta from the video affair with former minister Dritan Prifti, is seen as an example of the failure of justice in the fight against corruption. At that time, Meta was found innocent in the Supreme Court even though a video appeared in the media where he and former minister Dritan Prifti talked about a 700,000 euro affair. Dritan Prifti, then Minister of Economy, Trade and Energy and Ilir Meta, Deputy Prime Minister and Minister of Foreign Affairs held a tense conversation that lasted for about 7 minutes where several affairs were discussed. The videotaping caused a wave of political conflict that followed with 4 victims in front of the Prime Minister's Office in the protest of January 21, 2011 and an open institutional war between the Prime Minister's Office, the President of the General Prosecutor's Office. In the justice camp, ironically, the process went smoothly and the videotaping, that managed to cause casualties among citizens, was refused to be taken as evidence by the Supreme Court which considered it fabricated. The case was closed and Ilir Meta was declared innocent to become the speaker of the parliament a few years later. Today, Ilir Meta is the chairman of the Freedom Party. He is trying to use the same scheme with the spy file that can exclude him from politics.

Here's the behind the scenes

Ilir Metaj continues to maintain the same positions he maintained with Prifitt's video. Set in the target of the file authority and the socialists who intend to keep him away from the Parliament, Ilir Metaj in threatening tones blames Edi Ramen for manipulating his file. When, at the end of July, the letter of the Files Authority addressed to the Assembly about a former employee of the State Security with the initials IM, whom the authority would later identify as Ilir Metaj, became public, the latter remained silent for almost 24 hours. He reacted and said that he was not the person with the initials IM, who was mentioned in the Authority's file. That was the original attitude. This attitude would change within 24 hours. This time, Ilir Meta accused the Authority of manipulating the files in a scenario, which he said was mafia and punishable. He promised that the Authority would bear institutional and individual responsibility for this manipulation, but without adding more. The Socialists, on the other hand, introduced in the Assembly the request of the Authority to change the law, a change that would enable this institution to fully open the file in question, where it is believed that Ilir Meta has spied on the escape plan of his classmate at the university, Filip Talk to the State Security. Meta avoided commenting directly and in public appearances he swore about the purity of his image, the purity he has secured through a certificate from the Mezini and Bezhani commissions. This was the public attitude, while behind the curtains he probably moved the stones to close this issue, accepting with actions what he refuses to accept with statements; so the file exists.

Ilir Metaj kontakte me Filip Talon

Meta së fundmi ka intesifikura lëvizjet në prapavijë, në mënyrë që të “djegë” çdo provë që implikon atë si Spiun të Sigurimit. Madje, ish-presidenti Meta ka shkuar deri atje, sa pas skandali që i plasi, ka shtuar kontaktet me personin për të cilin akuzohet se e spiunoni tek ish-Sigurimi i Shtetit kur ishin në shkollë. Burime të sigurta nga Partia e Lirisë i thanë gazetës “SOT” se në kuadër të transparencës dhe thellimi të skandalit, Meta ka zhvilluar telefonata me personin që në dosje thuhet se e spiunoi. Po pse Ilir Meta që pretendon se është i pastër dhe s’ka kurrfarë lidhje me ish-Sigurimin e Shtetit, ka nisur të lëvizë gjithë gurët në prapavijë, ku fillimisht ka shtura kontaktet me personin që bëri burg për të. Nëse supozojmë se ai është i pastër, përse atëherë ai nuk bën transparencë dosjen e tij dhe përse kontakton personi që aludohet se ka spiunuar gjatë kohë që ai ka qenë spiun dhe bashkëpunëtor i ish-Sigurimit të Shtetit? Për të gjitha këto pyetje, përgjigjet mbetet të shihen gjatë ditëve në vijim, gjithmonë nëse Ilir Meta do të ketë guxim të rrëzojë me prova dhe fakte akuzat që rëndojnë mbi të, se ai ka qenë spiun dhe fuks.