BREAKING NEWS

"Cyber ??attacks in Albania, Berisha breaks the strong statement and warns: Groups from Russia and Serbia are also involved, this is why Rama hides the information from the citizens

"Cyber ??attacks in Albania, Berisha breaks the strong statement and warns:
x
BREAKING NEWS

COVID-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how many new cases there have been in the last 24 hours

COVID-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how
x
BREAKING NEWS

The meeting of the National Council, the document reveals, this is how the primaries in the DP will be organized

The meeting of the National Council, the document reveals, this is how the
x
BREAKING NEWS

Scary/ Alert issued, tornado risk in Ion, map published, here's where it's expected to happen

Scary/ Alert issued, tornado risk in Ion, map published, here's where
x
BREAKING NEWS

The arrest of the trauma doctor/ "You helped me, but I will kill you with stones", Lorenc Vangjeli: Under the policemen's masks, the portrait of every ungrateful Albanian

The arrest of the trauma doctor/ "You helped me, but I will kill you with
x
BREAKING NEWS

Funds from Russia/ The PD leadership meeting is closed, here is what is expected to happen today

Funds from Russia/ The PD leadership meeting is closed, here is what is expected
x
BREAKING NEWS

"If measures are not taken, we can expect only victims", Artan Hoxha raises great concern for Shkodra: It is not only crime!

"If measures are not taken, we can expect only victims", Artan Hoxha
x
BREAKING NEWS

The investigation into the "Partizani" complex, the former head of the FA Command, ends in SPAK

The investigation into the "Partizani" complex, the former head of the
x

Politike

Spartak Ngjela: It is guaranteed that there is evidence for Sali Berisha, if he is no longer a deputy, the criminal process will begin against him, in September we will have new events

Spartak Ngjela: It is guaranteed that there is evidence for Sali Berisha, if he

The well-known lawyer Spartak Ngjela has commented on the latest political developments in the country. In an interview for "SOT" newspaper, regarding the pressure exerted on SPAK to arrest former Prime Minister Sali Berisha, he stated that it is guaranteed that the evidence is there for him. He said that if former Prime Minister Sali Berisha will no longer be a member of the Albanian Parliament, he believes that the criminal process will begin as a trial. Asked about the visit of SPAK and the National Bureau of Investigation in Washington a few days ago, if it will bring arrests at high levels in Albanian politics, seeing the recent developments where high officials have been called to SPAK, he said that yes this is the purpose of such visits. Njjela said that in September we will have new events in function of anti-corruption.

-Mr. Ngjela, in recent days there is a strong pressure on SPAK to arrest the former prime minister Sali Berisha? On the other hand, the latter is strongly attacking the justice system? Do you think Berisha's immunity will end and is there evidence of his corruption today?

We cannot talk about evidence at a time when the state department has issued him non grata for corruption and other crimes, the state department cannot lie about a politician who has lost power in Albania, so it is guaranteed that there is evidence . But what will happen to this? Professionally, I can say that Berisha is still a deputy, a member of the Parliament, and as far as I have seen, two bills have entered the Parliament that are expected to be approved in September, one of which is that you can be non grata, you cannot be a deputy, and by this means it is required that to remove Saliu as a deputy because a person non grata cannot be a deputy. There are some legislations of western countries have this in their Constitution. So here it is understood that there is a continuity, the obstacle was that he is a deputy, I also created a party but that was not legal, he is in the opposition but he is not the leader of the opposition because Alibeaj has the Democratic Party. If he was not a deputy, he would not have these powers and if he is removed as a deputy in accordance with the law, the law must be approved, but the law is in two thirds, after he is no longer a deputy, we have to see how will be operated with the criminal process. If SPAK starts the criminal case, he can make the arrest because he is a deputy, he needs 2/3 of the Parliament, while at the moment he will not be a deputy, I believe that the criminal process will start, like a trial, then how will I get out the court this is not known. after he is no longer a member of parliament, we have to see how the criminal process will be handled. If SPAK starts the criminal case, he can make the arrest because he is a deputy, he needs 2/3 of the Parliament, while at the moment he will not be a deputy, I believe that the criminal process will start, like a trial, then how will I get out the court this is not known. after he is no longer a member of parliament, we have to see how the criminal process will be handled. If SPAK starts the criminal case, he can make the arrest because he is a deputy, he needs 2/3 of the Parliament, while at the moment he will not be a deputy, I believe that the criminal process will start, like a trial, then how will I get out the court this is not known. 

-Mendoni se vizita e SPAK dhe Byrosë Kombëtare të Hetimit në Uashington do të sjellë arrestime në nivele të larta në politikën shqiptare, duke parë dhe zhvillimet e fundit ku funksionarë të lartë janë thirrur në SPAK?

Vizita të tilla nuk bëhen për turizëm, as për ndonjë mbledhje, këto bëhen për atë që thatë ju se duhet që të ketë arrestime ne nivele të larta në Shqipëri, flasim gjithmonë për karakterin antikorrupsion. Fakti që Shqipëria sot është në reformë të madhe anikorrupsion duhet që të kemi parasysh që SPAK kërkon mbrojtje sepse reformën antikorrupsion në funksion të procesit penal e bënë SPAK-u, po SPAK a ka mbrojtje fizike? Deri para 4 muajsh që jam interesuar unë më kanë thënë që nuk ka, por nga lajmet dhe shenjat që po shohim ka dal në kongresin amerikan shuma që duhet për reformën në drejtësi në Shqipëri dhe antikorrupsionin në Ballkanin Perëndimor. Fakti që ka dal shumë natyrisht që besoj se ka ardhur edhe mbrojta e SPAK-ut, sepse këto janë të lidhura me njëra-tjetrën. Mendoj se në shtator do kemi ngjarje të reja në funksion të antikorrupsionit.

-Ndërkohë, pak ditë më parë doli lajmi se Britania ka paralajmëruar një tjetër "listë të zezë", mendoni se emri i ish-presidentit Ilir Meta ndodhet aty duke qenë se ai është akuzuar për korrupsion?

Mesa di unë sipas ligjit britanik, ata nuk i bëjnë publike por i dërgojnë letër në shtëpi se edhe Saliut ia dërguan në shpi. Ligji klasik i tyre non gratën e  konsiderojnë raport midis pushtetit gjyqësor  amerikan dhe individualitetit tënd, privatësisë tënde, ti nëse do e bënë publike, por ata nuk e bëjnë.

-Partia Socialiste ka paralajmëruar së fundmi një nismë ligjore për në shtator që pritet të përjashtojë nga Kuvendi të shpallurit "Non Grata", por edhe të lidhurit me ish-Sigurimin e Shtetit, ku në skenë së fundmi ka dalë emri i Ilir Metës, mendoni se do ta përmbushë e majta këtë mision?

Kjo gjë nuk ka më efekt të madh politik, atëherë  kur duhej bërë këta nuk e bënë, se çfarë do bëjnë tani kjo nuk dihet, por më mirë vonë se kurrë. Kur të dal projektligji do e shohim se këta thonë shumë gjëra dhe nuk i realizojnë, duhet parë ligji se mund të jetë edhe arbitrar.

-Në Shqipëri është rikthyer debati për dosjet e ish-Sigurimit të Shtetit, për shkak se Autoriteti i Dosjeve në një letër drejtuar Kuvendit të Shqipërisë, aludon se ish-Presidenti i Shqipërisë, tanimë kryetar i Partisë së Lirisë, Ilir Meta, ka qenë spiun i ish-Sigurimit. Sa qëndron ky pretendim sipas jush?

Është çështje dokumentare, nuk flas dot pa më  paraqitur dokumentin sepse është  një çështje që derivon nga dokumenti i shkruar, nga firma. Ka shumë të pavërteta që qarkullojnë. Të gjitha shtetet që kanë bërë përmbysje të mëdha demokratike dhe kanë realizuar shtypin e lirë dhe privat kanë ecur ndaj konspiracionit për të shitur programet televizive, librat sepse audienca ka paranë, mirpo në 100 vite perëndimi është i stabilizuar ne këtë drejtim nuk ka budalliqe të tilla se ka krijuar dy tre televizive në rang ndërkombëtar që janë serioze. BBC se shkel kurrë parimin e të vërtetës, mund të gaboj por jo me qëllim, ne se kemi duhet që të ishte televizioni shqiptar. Nëse televizioni shqiptar do kthehet në një perandori të së vërtetës do jetë gjë e madhe për shtypin shqiptar.      

-Ish-presidenti i vendit Ilir Meta dhe ish-kryeministri Sali Berisha kanë bërë thirrje se do të zhvillojnë  protesta. Si e shihni këtë?

Pyetja që ngrihet është, se ata duan që të vijnë në pushet me revolt pa vota? Po kush i lejon në një vend të NATO-s kush të lejon që të bësh  gjëra të tilla, por ata se bëjnë dot këtë gjë sepse nuk kanë forcë. Protesta është shëndet për demokracinë, por nuk është  revolucion.

-Gjykata e Apelit ende nuk ka dhënë një vendim sa i përket statutit të Partisë Demokratike. Ju duket një vendim që duhet të ishte dhënë?

The Court of Appeal actually has some right because it refuses to make social confusion. If he had given it in favor of Saliu, there would have been no social confusion because Alibeaj's supporters are intellectuals, but the fact that he gives it has its own concern as a court because he could seriously violate the law and to respect the law I have to give it to him Democratic Party which is legal. A few months ago they held local elections, how did Saliu enter the elections with the Democratic Party logo? He came out in coalition with Meta and took out the logo of the Democratic Party without saying at all that he is with the Democratic Party. But who was Saliu lying to, American politics, or the people who left him behind.

Most read