BREAKING NEWS

From the mention of Edi Rama's name 6 times in the file, to the messages and meetings with the former FBI agent, the American media show how the scheme worked and publish information that could shock the Albanian prime minister

From the mention of Edi Rama's name 6 times in the file, to the messages
x
BREAKING NEWS

27 January 2023

27 January 2023
x
BREAKING NEWS

Did you also start as Berisha? The economic expert explodes at the SP deputy: Bring us facts and not comments

Did you also start as Berisha? The economic expert explodes at the SP deputy:
x
BREAKING NEWS

SPAK raises the bar/ The EU Ambassador reveals the strong reason why she landed in Altin Duman's office: Sensational issues that have been opened and it does not end here

SPAK raises the bar/ The EU Ambassador reveals the strong reason why she landed
x
BREAKING NEWS

Are EU sanctions being prepared for corrupt officials? Ambassador Hohmann reveals the truth

Are EU sanctions being prepared for corrupt officials? Ambassador Hohmann
x
BREAKING NEWS

"McGonigal was a partner with 25% of an Albanian company", Salianji: Edi Rama should at least resign today

"McGonigal was a partner with 25% of an Albanian company", Salianji:
x
BREAKING NEWS

Has it been answered? Andi Bushati reveals it himself: This is what I urgently asked the American embassy yesterday

Has it been answered? Andi Bushati reveals it himself: This is what I urgently
x
BREAKING NEWS

The EU hits Rama: We do not agree on the funds that the Prime Minister is looking for, every Albanian sees what we have done

The EU hits Rama: We do not agree on the funds that the Prime Minister is
x

Politike

Cyberattacks on Albania, the Court of Tirana overturns the prosecution, assigns an "obligation to appear" for 5 officials of the Ministry of the Interior who misused their duties

Cyberattacks on Albania, the Court of Tirana overturns the prosecution, assigns

The Court of Tirana imposed the measure "obligation to appear" for 5 employees of the Department of Public Administration in the Ministry of Interior, considering them responsible for the cyber attacks by Iranian hackers in the last two years against the state-owned e-Albania websites, etc. The court did not accept the request of the Prosecutor's Office of Tirana to keep the 5 information technology specialists under "house arrest". They will be investigated and judged for the criminal offense of "abuse of duty".

Names of IT specialists in the Ministry of Interior

The 5 people who will be tried for the scandal of Iranian cyber attacks for a long time against Albanian state websites are: Altin Sallaku - IT sector specialist in DAP, responsible for the IT sector in the Ministry of the Interior; Alketa Sulo – responsible for the IT sector in DAP and in the General Directorate of Prisons; Rudina Llagami) – IT sector specialist in DAP; Igli Lubonja - IT sector specialist in DAP and Albi Gjeka - IT sector specialist in DAP.

Specific charges, the specialists had to receive a report from the economic operator

According to the prosecution body, the 5 aforementioned officials are accused of not having requested a report from the economic operator that was contracted by DAP for the implementation and maintenance of the administratë.al platform. Although they are not aware of the implementation of the contract between the Ministry of Interior and the company in question, the 5 IT specialists had to act in time to prevent the Iranian cyber attack. "In the specific case, the IT staff at DAP could and should have requested a report from the economic operator contracted by DAP for the implementation and maintenance of the system in time regarding the state in which this system was located, despite the lack of knowledge about the implementation method of the contract for the implementation of the administrata.al system", states the Prosecutor's Office of Tirana in its announcement.

“Zgjidhja” sipas Prokurorisë, 5 specialistët IT duhej të aktivizonin sisteme anti-virus

Prokuroria shprehet më tej se 5 specialistët duhej të aktivizonin sistemet anti-viruse në mënyrë që të parandalohej depërtimi i hakerave iraniane në sistemin elektronik që menaxhohet nga Agjencia Kombëtare e Shoqërisë dhe Informacionit, që më pas preku uebsajtin “e-albania”, TIMS. “Në rast se këta punonjës, do të kishin vepruar në përputhje me urdhërimet e Rregullores së Sigurisë së Informacionit nr. 337/1 prot., datë 17.01.2022, dhe Rregullores së Brendshme të AKSHI-it duke kërkuar informacion dhe duke u azhornuar me antiviruset më të fundit të sistemit, atëherë do ishte zbuluar në sistemet e tyre virusi i cili ka hyrë fillimisht tek administrata.al në mënyrë që të bëhej e mundur neutralizimi i tij pa prekur sistemin e AKSHI-t”, konstaton më tej organi i akuzës për sulmin kibernetik.

Asnjë hetim për AKSHI-n dhe operatorin, dështim 195 mln euro në siguri kibernetike

Ajo çfarë ka ngjallur mjaft dyshime lidhur me seriozitetin e hetimeve është se përse nuk është vendosur nën asnjë zyrtar apo funksionar i lartë i AKSHI-t, edhe pse PD i kërkoi muaj më parë Prokurorisë së Posaçme për Korruspionin dhe Krimin e Organizuar (SPAK) që të hetojë drejtoreshën e këtij institucioni, Mirlinda Karçanaj, duke e bërë fajtorë për dështimin e sigurisë kibernetike jo vetëm ndaj sulmeve iraniane online, por dhe për publikimin e pagave, targave të qytetarëve, publikimin e të dhënave të qytetarëve para zgjedhjeve parlamentare të 25 prillit 2021, etj. Pavarësisht, se AKSHI dhe qeveria shpenzuan 195 milionë euro për sigurinë kibernetike, dy vitet e fundit kanë treguar se shteti dhe autoritetet e tij kanë dështuar në mënyrë spektakolare në garantimin e sigurisë së brendshme dhe të jashtme kibernetike. Përpara miratimit të projektbuxhetit 2023, AKSHI kërkoi nga Parlamenti miratimin e shtimit të numrit të punonjësve me 30, nga të cilët 25 duhet të jenë specialist IT. Një tjetër fakt i çuditshëm është se përse Prokuroria e Tiranës nuk ka nisur hetimet për operatorin ekonomik që implementoi programin administratë.al.

Sulmet kibernetike në 3 data, në 7 shtator Shqipëria prishi marrëdhëniet me Iranin

Sulmet kibernetike iraniane kanë ndodhur në 3 faza, 21 maj 2021, 15 korrik 2022 dhe 10 shtator 2022, duke nisur nga uebsajti administratë.al. Sipas Microsoft DART, hakerat iranianë kanë shfrytëzuar mangësitë e sistemit “administrata.al”. Ky sistem i prokuruar me fonde të IPA-s, nuk është implementuar, menaxhuar apo ndjekur nga AKSHI, por vetëm është hostuar fizikisht pranë Datacenter-it Qeveritar. Hakerat iranianë bllokuan për disa kohë platformën shtetërore të shërbime publike e-Albania, sistemin TIMS gjatë verës dhe vjeshtës. 3 ditë para sulmit të fundit të hakerave iraniane, kryeministri Edi Rama vendosi prishjen e marrëdhënieve diplomatike me Iranin duke e akuzuar për destabilizim të rendit dhe sigurisë kibernetike të vendi tonë.

"Homeland Justice" does not spare "revenge" against the Albanian state

However, the hacker website "Homeland Justice" has successfully continued the process of leaking and publishing thousands of pages of information obtained from Albanian state websites, revealing information about the former director of the State Police, Gladis Nano, the successor of his Muhamet Rrumbullaku, the director of SHISH Helidon Bendo and 600 employees of this institution, etc. Regarding cyber security in the world, Albania ranks 68th among 160 countries in the world. These attacks are caused not only by Albania's pro-US position, the enemy of Iran, but also because a large number of members of the Iranian Mujahedin organization MEK, an opponent of the Islamic regime of Iran, are sheltered in our country.

Most read