BREAKING NEWS

Tritoli in the house of Armand Duka / 34-year-old businessman arrested, Police come out with official reaction

Tritoli in the house of Armand Duka / 34-year-old businessman arrested, Police
x
BREAKING NEWS

"It will be in greater danger" / Frrok Çupi predicts sensational developments, issues a 'bomb' warning for this well-known politician: He is on the verge of prison

"It will be in greater danger" / Frrok Çupi predicts
x
BREAKING NEWS

He announced the move of Prime Minister Rama, Artan Hoxha releases the strong 'thumb' for the Duka-Veliaj clash and raises doubts: He may have done it ...

He announced the move of Prime Minister Rama, Artan Hoxha releases the strong
x
BREAKING NEWS

Action "flash", Fieri in "siege", FNSH controls luxury cars and those with foreign license plates / What happened?

Action "flash", Fieri in "siege", FNSH controls luxury cars
x
BREAKING NEWS

"Berisha's SHIK wanted to eliminate me" / Shocking testimony comes from the US, the well-known Albanian businessman tells how he saved Arben Kraja

"Berisha's SHIK wanted to eliminate me" / Shocking testimony
x
BREAKING NEWS

Frrok Çupi: Meta has been intercepted in drug and human trafficking where US interests are damaged, he and Berisha have their eyes on Ukraine, aim for asylum in Russia

Frrok Çupi: Meta has been intercepted in drug and human trafficking where
x
BREAKING NEWS

After "non grata", Berisha risks economic sanctions, FBI-CIA-DASH cooperation with the Treasury for the affairs of the blacklisted names, here is the report

After "non grata", Berisha risks economic sanctions, FBI-CIA-DASH
x
BREAKING NEWS

DP uncovers Ilir Meta's bargains with the majority for the local elections, did not appeal to the Constitutional Court the illegality of June 30

DP uncovers Ilir Meta's bargains with the majority for the local elections,
x

Politike

US anti-corruption strategy unveiled, dozens of politicians risk property seizure and account freezing, Kim and Blinken warn of reprisals

US anti-corruption strategy unveiled, dozens of politicians risk property

The administration of US President Joe Biden has approved the anti-corruption strategy, through which the authorities involved in affairs outside Albania will be hit. Until now, the mechanism used was that of declaring "non grata", but there will be other measures, especially in imposing economic sanctions. Regarding the strategy in question, the head of the State Department, Anthony Blinken, reacted yesterday, saying that DASH will continue to work to stop corruption across the globe and to enable the increase of transparency. "Corruption and its harmful effects have the potential to affect almost every aspect of society. "The US Anti-Corruption Strategy outlines ways in which the US Department of State will assist in the effective fight for transparency and the prevention of corruption around the globe." he said. His post on social networks was also distributed by the American ambassador to our country, which is a signal that the Albanian authorities will also be hit. "Corruption is cancer. The US is taking additional steps to prevent corruption, combat illegal funding, hold corrupt actors accountable, and strengthen its capacity to expose corrupt acts. "Here is the latest news from the White House," wrote the US ambassador. to hold corrupt actors accountable and strengthen the capacity to expose corrupt acts. "Here is the latest news from the White House," wrote the US ambassador. to hold corrupt actors accountable and strengthen the capacity to expose corrupt acts. "Here is the latest news from the White House," wrote the US ambassador.

Property discovery

As the State Department has decided to take action, there appears to be coordination with the Treasury Department. The latter made the announcement on Monday seeking public comment about a possible regulation that would address what it says is a weak spot in the real estate market. Simply put, many foreign officials have bought homes and apartments in the US with cash and on behalf of third parties. "Increasing transparency in the real estate sector will curb the possibility of corrupt and criminal officials laundering money laundered through the US real estate market," said Himamauli Das, director of the Office for Combating Violence. Financial Crimes in the Treasury Department. The most problematic areas where corrupt money is laundered by foreign politicians are: Boston; Chicago; Dallas-Fort Worth; Honolulu; Las Vegas; Los Angeles; Miami; New York City; San Antonio; San Diego; San Francisco and Seattle. But this US move endangers some Albanian politicians and former officials. There are many names that have properties in the US, some have declared them and others have not. It is even learned that two senior Albanian politicians have many properties there bought years ago and if they are traced, they will be blocked.

Strategjia e DASH

Sa i takon strategjisë së DASH, ajo bazohet në 5 pika: Ngritja e punës kundër korrupsionit si prioritet në kuadër të përpjekjeve të saj diplomatike; Rishikimi dhe rivlerësimi i kritereve për ndihmën e qeverisë ndaj qeverisë, duke përfshirë transparencën dhe llogaridhënien; Zgjerimi i asistencës së SHBA-së me fokus antikorrupsion dhe monitorimi i efikasitetit të kësaj ndihme;

Ndërtimi i fleksibilitetit shtesë në nismat kundër korrupsionit dhe përpjekjet më të gjera të ndihmës për t’iu përgjigjur situatave të papritura në mbarë botën; Forcimi i kapaciteteve dhe mbështetjes së sektorit publik kundër korrupsionit, duke përfshirë institucionet e pavarura të auditimit dhe mbikëqyrjes; Tregu amerikan i pasurive të paluajtshme është parë prej kohësh si një ‘stacion’ i qëndrueshëm për zyrtarë qeveritarë të korruptuar nga mbarë globi e aktorë të tjerë të paligjshëm, që kërkojnë të pastrojnë të ardhura të siguruara nga aktivitete kriminale.

në strategji, korrupsioni cilësohet si një kancer për shoqëritë. “Korrupsioni është një kancer brenda trupit të shoqërive, një sëmundje që ushqehet me besimin e publikut dhe aftësinë e qeverive për të ofruar për qytetarët e tyre. Efektet e dëmshme të korrupsionit ndikojnë pothuajse në të gjitha aspektet e shoqërisë. Ajo përkeqëson pabarazinë dhe polarizimin social, politik dhe ekonomik; pengon aftësinë e shteteve për t’iu përgjigjur krizave të shëndetit publik ose për të ofruar arsim cilësor; degradon mjedisin e biznesit dhe mundësitë ekonomike; nxit konfliktin; dhe minon besimin në qeveri. Ata që abuzojnë me pozitat e pushtetit për përfitime private vjedhin jo vetëm pasurinë materiale, por dinjitetin dhe mirëqenien njerëzore”, thuhet në strategjinë e DASH. Sipas njoftimit të Departamentit të Shtetit, strategjia përshkruan një qasje të gjithë qeverisë për ngritjen e luftës kundër korrupsionit. Strategjia vë theks të veçantë në kuptimin më të mirë dhe reagimin ndaj dimensioneve transnacionale të kërcënimit, duke përfshirë marrjen e hapave shtesë për të reduktuar aftësinë e aktorëve të korruptuar për të përdorur sistemet financiare të SHBA dhe ndërkombëtare për të fshehur pasuritë dhe për të pastruar të ardhurat e akteve korruptive.