BREAKING NEWS

Ilir Meta drops the bomb: Basha has played a double game with the sea agreement with Greece

Ilir Meta drops the bomb: Basha has played a double game with the sea agreement
x
BREAKING NEWS

Basha talks about Berisha's exclusion: An inevitable decision for two important reasons

Basha talks about Berisha's exclusion: An inevitable decision for two
x
BREAKING NEWS

Legitimacy of June 30, Meta: I will give the decision for the elections in 6 municipalities when ...

Legitimacy of June 30, Meta: I will give the decision for the elections in 6
x
BREAKING NEWS

Blendi Gonxhe comes out with the important announcement: Before December 31st you must submit these documents

Blendi Gonxhe comes out with the important announcement: Before December 31st
x
BREAKING NEWS

Rama gives the fantastic news, reveals the amount of bonus money for pensioners for the years 2022-2024

Rama gives the fantastic news, reveals the amount of bonus money for pensioners
x
BREAKING NEWS

The number of new cases is increasing, Ministry of Health: In the last 24 hours, 3 citizens in Albania have lost their lives

The number of new cases is increasing, Ministry of Health: In the last 24 hours,
x
BREAKING NEWS

New details from the execution of Pashko Ujka / 30 thousand euros became the cause, how the 20-year-old killed the former deputy, who was the role of accomplice in the assassinations

New details from the execution of Pashko Ujka / 30 thousand euros became the
x
BREAKING NEWS

Investigations closed, SPAK gives the final blow to Enkelejda Hoxha and Aldo Tabaku, the final decision is revealed

Investigations closed, SPAK gives the final blow to Enkelejda Hoxha and Aldo
x

Politike

VOA: Basha ignores Berisha's "Foltore"

VOA: Basha ignores Berisha's "Foltore"

Democrat President Lulzim Basha said today that he did not prefer to put his predecessor Sali Berisha "in an inferior position", responding to his tour of the Democratic base, called "Foltore", but with similar meetings in party structures. "I am not one to use such moments to race who has the longest motorcade and who fills the halls the most because I know it is an easy race for me and it is not fair to anyone, "nor to put Mr. Berisha in such a position of inferiority", he declared.

Mr. Basha said that the situation created is not between him and Mr. Berisha and that such a situation would never have been created if it had not been for the decision of the US State Department that included Mr. Berisha in the category of "officials of corrupt who had undermined democracy, ”barring him and his family from entering the United States. Explaining the decision to expel Mr. Berisha from the parliamentary group of the Democratic Party, he reiterated that the decision-making had been in "the best interest of the Democrats and the future of the Albanians, which can not be served without a strong Democratic Party and determined to face the regime of Edi Rama and the electoral massacre, the division of the party does not serve the personal interests of Lulzim Basha or Sali Berisha ”.

While Mr. Berisha is continuing his tour in different cities of the country, accusing the Democratic President with strong tones and aiming to gather signatures for the convening of the national assembly, for the dismissal of Mr. Basha, the latter is also facing supporters of former prime minister in the ranks of his deputies.

Meetings of the Democratic parliamentary group are often accompanied by retorts between them and Mr. Basha. It seemed that he was referring to this category, when he said today that "I tell the opportunists and angry people that the dead end where you have entered and the abuse you are doing to the current situation of the former historic president will come with the bill that does not "I have given you these eight years, political of course." How to show that his positions can not be shaken, the Democratic President said that "according to my polls, 95% of Democrats want me to lead the battle against the Rama-Doshi-Rakipi regime and support the agenda set by me to clean up politics from the sludge of transition ”.

Mr. Basha made his comments in response to questions from journalists during a press conference where he announced the submission today in parliament of the constitutional changes proposed by the opposition, in order to open a "vetting" process and for politicians, the realization of an electoral reform as well as of a new territorial reform.

As for the process of controlling and verifying the figure which, similarly to that of the magistrates, the officials, from the highest level, the Democrats had to undertake as an initiative in 2018, but at that time the Commission of Venice, knocked it down as inappropriate.

Mr. Basha said today that in the version proposed now, the remarks and recommendations of the Venice Commission have been taken into consideration.

Ndryshimet kushtetuese që lidhen me zgjedhjet synojnë, siç u shpreh zoti Basha “kanë të bëjnë më zhbërjen e ndryshimeve të njëanshme të 30 korrikut, të kaluara pa vullnetin e opozitës dhe depozitimi i kërkesës për komisionin zgjedhor, për të nisur sa më shpejt nga puna me qëllim që reforma zgjedhore me të gjithë komponentët e saj pa asnjë paragjykim edhe për sistemin zgjedhor të nisë një orë e më parë”.

Ndërsa sa i takon reformës territoriale, opozita propozon rikthimin e komunave, të cilat u hoqën si njësi administrative, nga shumica socialiste e cila reduktoi në vetëm 61 bashki, strukturën vendore. Sipas opozitës ky model nuk ka funksionuar dhe se është e rëndësishme që “pushteti vendor të shkojë afër qytetarëve dhe t’u shërbejë qytetarëve dhe të zgjidhet nga qytetarët dhe të shkarkohet nga qytetarët kur nuk e bën punën, si dhe të financohet në masën e mjaftueshme nga taksat e shqiptarëve”. Zoti Basha shpjegoi se ndërkohë një grup pune po punon për të propozuar një model të mirëdetajuar.

Nga ana e tij kryeministri Edi Rama evitoi të komentonte përmbajtjen e propozimeve të Partisë, duke theksuar se “dëshiroj që ne t’i japim një shans të plotë dialogut, opozita ka bërë tre propozime, mund të bëjë edhe më shumë, është në të drejtën e vet. Ne kemi detyrën që t’i japim mundësi këtyre propozimeve të diskutohen pa dëmtuar këtë proces diskutimi, duke dhënë paraprakisht opinione përfundimtare sepse thashë nuk do të ishte etike, në raport me respektin ndaj këtij procesi dhe në raport me mishërimin praktik të një vullneti të shprehur me fjalë nga ana ime, nga ana jonë që jemi gati, jemi gati, jemi gati. Jemi gati po, por t’i diskutojmë drejtpërdrejtë me ta dhe të mos i diskutojmë me pasqyra ku secili flet vetë dhe nuk dëgjon se çfarë thotë tjetri”, deklaroi zoti Rama./VOA