BREAKING NEWS

The long-awaited news! UK approves 'Pfizer-BioNTech' vaccine for use (This is where mass distribution begins)

The long-awaited news! UK approves 'Pfizer-BioNTech' vaccine for use
x

Rajoni

The Americans are moving Russia away from Serbia, the new government even further away from Moscow's influence

The Americans are moving Russia away from Serbia, the new government even

Serbia has always been Serbia's main partner and supporter, but it seems that with the start of the dialogue process between Kosovo and Serbia, a process which is being led simultaneously by the United States and the European Union, the good relations between Moscow and Belgrade are in crisis. Radio Free Europe reports that Russia is unhappy with Serbian President Aleksandar Vucic's attempt to weaken Russia's influence in the new government in Belgrade. Political analyst Cvijetin Milivojevic said the Socialist Party of Serbia (SPS), founded in 1990 since the time of its first leader Slobodan Milosevic, had a pro-Russian orientation and was now ousted from senior positions for the first time. in government. In the past 12 years and in five government terms, she has held important positions in the Serbian executive. "Without Ivica Dacic, the new government cannot be considered a government in which there is a strong pro-Russian player. "Certainly, Moscow is not satisfied with this fact," said Cvijetin Milivojevic, commenting on the position of chairman of the Socialist Party of Serbia, who has played an important political role in every Serbian government since 2008. In that year, Dacic and his party, taking over as police minister, returned to the political scene for the first time since taking power on October 5, 2000. Then, through a coalition with the Progressive Party of Serbia (SNS) in 2012, Dacic concreted his position in power, through his functions as Prime Minister and to this day, as Minister of Foreign Affairs. SPS with only two ministries Based on the current division of ministries, agreed at a meeting of President Vucic's Progressive Party of Serbia (SNS) in the presence of incumbent Prime Minister Ana Brnabic, Dacic's party will have only two of the 23 ministers in the new government. Compared to important positions in the past, the Socialist Party of Serbia, this time will lead the Ministry of Education and the ministry without portfolio. In the current government, SPS has led the following ministries: Energy, Foreign Affairs, State Administration, Ecology and a minister without portfolio for Demography. According to Cvijetin Milivojevic, the key moment for Vucic's decision to make a final departure from Moscow was the September 4 agreement in Washington. "The Trump administration actually demanded that the roads to Russia be closed.

Energy as disruptive

One of the points of the agreement for economic normalization, which was signed in the White House, by Vuçiç and the Prime Minister of Kosovo, has been the diversification of energy sources by both parties, which in practice could mean a reduction in gas purchases from Russia.

Vojisllav Vuletiç, president i asamblesë së Shoqatës serbe të gazit, e cila ka në përbërje inxhinierë dhe ekspertë të gazit, thotë se Serbia, përveç një prodhimi të vogël vetanak të gazit për ngrohje dhe industri, është pothuajse 100 për qind e varur nga importet e energjisë nga Rusia.“Për momentin, nuk ka burime të tjera të cilave Serbia mund t’iu bashkohet në mënyrë që të ketë larmishmëri. Rrjedha Turke është duke u ndërtuar tani, por do të jetë gjithashtu me gaz rus, edhe pse në të mund të përfshihen edhe burime tjera të energjisë nga Turkmenistani dhe Azerbajxhani. Pra, ekziston mundësia për ndarjen e burimeve, por kjo, vetëm në të ardhmen”, shprehet Vuletiç. Sipas Shoqatës së gazit, Serbia çdo vit importon rreth dy miliardë metra kub gaz nga Rusia dhe katër milionë tonë naftë, një burim energjie që arrin përmes ish-ndërmarrjes shtetërore ”Naftna industrija Srbije”, pjesa më e madhe e së cilës tani zotërohet nga gjiganti rus i energjisë Gazprom. Gazsjellësi i ri, Rrjedha Turke, pritet të transportojë 31.5 miliardë metra kub gaz nga Rusia në vit. Gjysma e kësaj – 15,75 miliardë metra kub janë të rezervuara për nevojat e Turqisë, ndërsa gjysma tjetër do të shkojë më tej në Evropën Jugore dhe Qendrore, ndër të tjera përmes Bullgarisë, Serbisë dhe Hungarisë.