BREAKING NEWS

"Kukësi is like little London"/ British media sound the alarm: What are the 9 gangs that are trafficking Albanians, they advertise their services on TikTok as well

"Kukësi is like little London"/ British media sound the alarm:
x
BREAKING NEWS

Serious in Tirana, a 35-year-old man is found dead, the first suspicions

Serious in Tirana, a 35-year-old man is found dead, the first suspicions
x
BREAKING NEWS

NAME/ He followed the customer with a knife on the street after he complained about the bill, the owner of the restaurant is identified, the police declare him wanted

NAME/ He followed the customer with a knife on the street after he complained
x
BREAKING NEWS

The declaration of non-grata of the Russian journalist, Grenell reacts and warns Sweden: Terrible precedent, Kosovo officials may suffer in the future

The declaration of non-grata of the Russian journalist, Grenell reacts and warns
x
BREAKING NEWS

The Zajednica process in Kosovo/ "Historical shame and crime of national treason, anti-Albanianism combined with high state corruption in Tirana", Spartak Ngjela makes a strong warning: Wait and see...

The Zajednica process in Kosovo/ "Historical shame and crime of national
x
BREAKING NEWS

Is the African heat gone?! Rain, lightning and low temperatures! Weather forecast for next week

Is the African heat gone?! Rain, lightning and low temperatures! Weather
x
BREAKING NEWS

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how many new cases there have been in the last 24 hours

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how
x
BREAKING NEWS

"1 week after I told Meta this, Berisha arrested me", Idajet Beqiri reveals the behind-the-scenes and raises strong suspicions

"1 week after I told Meta this, Berisha arrested me", Idajet Beqiri
x

Rajoni

England waits for Vu?i?'s hopes for the "Open Balkans" and increases the military presence in the region, this is how London will prevent Moscow's destabilizing scenarios

England waits for Vu?i?'s hopes for the "Open Balkans" and

The increase in Russian aggression in Ukraine has turned the eyes of the USA and the EU from the Balkans. The fear is that Russian President Vladimir Putin may attempt destabilization by using his satellite states, such as Bosnia and Serbia. After the concern of the Germans, Great Britain will also send military experts to the Balkans. London sees Bosnia-Herzegovina as a powder keg and everyone has stood up to prevent Putin from causing destabilization in Bosnia with the help of Serbian President Aleksandar Vucic and Dodik. England has sent a clear message that it will not allow the Balkans to become a playground for Putin. The strong warning from Britain comes at a time when Moscow is using every mechanism to cause discord in the region. Throughout the Balkans, Moscow is buying, or is gaining control of strategic assets in key sectors such as media, security, communications and finance. One of the methods that Putin is using is the Open Balkans, since with a Serbia that cooperates so openly politically and economically with the Russian aggressor, the Open Balkans can become Putin's Trojan horse in the Western Balkans. The clear stance of London and Berlin against initiatives that divide the region is a strong message for the entire Balkans.

Boris Johnson warns Putin

"We cannot allow the Western Balkans to become another playground for the destructive intentions of Russian President Vladimir Putin," British Prime Minister Boris Johnson warned. He sounded the alarm about the situation in Bosnia. "By fanning the flames of secessionism and sectarianism, Russia is trying to reverse the successes of the last three decades in Bosnia-Herzegovina," he added. Johnson said that this is the reason that "we are strengthening support for Bosnia-Herzegovina". "We are answering the call of our friends to help protect the peace," he said. According to the announcement of the British Government, two experts on the fight against disinformation and defense reform will work with the Armed Forces of Bosnia and Herzegovina and NATO, to maintain peace and security in this country. Britain will also provide funds to increase cyber security there. "Bosnia and Herzegovina is currently facing its greatest existential threat since the war, and secessionist leaders are actively working to create further divisions and conflicts. These plans are supported by Moscow", says the statement of the British Government.

Gjermania rrit prezencën ushtarake në Ballkan

Ky vendim u mor nga qeveria gjermane disa ditë më parë. Vendimi parashikon dërgimin e deri në 50 ushtarëve në kuadër të misionit EUFOR/Althea. Kontingjenti i parë me 25 pjesëtarë të Bundesëehrit pritet të niset në Bosnjë-Hercegovinë në muajin gusht. Mandati është parashikuar fillimisht për një vit. Para se të hyjë në fuqi ai duhet të miratohet nga Bundestagu. Grupi më i madh opozitar, CDU/CSU e përshëndeti vendimin, por kritikoi numrin e ushtarëve. Zëdhënësi i qeverisë gjermane, Steffen Hebestreit, e argumentoi këtë shtim të prezencës gjermane në rajon me rëndësinë thelbësore që ka për BE-në dhe vendet anëtare stabiliteti dhe siguria në Bosnjë-Hercegovinë dhe Ballkanin Perëndimor. "Gjermania do të japë ndihmesën e saj në ruajtjen e stabilitetit në prag të zgjedhjeve, në tetor 2022", tha ai. Udhëheqësi i serbëve, Dodik, që është edhe anëtar i Presidencës trepalëshe të Bosnjës, ka disa muaj që ka intensifikuar përpjekjet për ndarjen e Republikës Sërpska nga pjesa tjetër e territorit. Që nga vjeshta, ky entitet ka bllokuar shumicën e institucioneve shtetërore të Bosnjës. Mbi 200 ligje dhe akte ligjore janë pezulluar. Entiteti do, po ashtu, që të krijojë ushtrinë e tij dhe të pushojë së njohuri juridiksionin e gjyqësorit kombëtar dhe të autoritetit tatimor. Për këtë plan, analistët, por edhe disa zyrtarë thonë se Dodik ka bekimin e Rusisë.