BREAKING NEWS

The well-known meteorologist warns of drastic weather changes: Here's what will happen to the temperatures in the next 5 days

The well-known meteorologist warns of drastic weather changes: Here's what
x
BREAKING NEWS

"There is still hope!", Albania 'smashes' Israel's gate, Uzuni performs a real magic (VIDEO)

"There is still hope!", Albania 'smashes' Israel's
x
BREAKING NEWS

"Witnesses can be killed"/ What Ervin Karamuço is warning: The scenarios are very scary, I hope they don't happen

"Witnesses can be killed"/ What Ervin Karamuço is warning: The
x
BREAKING NEWS

What are they looking for? Police forces shield Vlora

What are they looking for? Police forces shield Vlora
x
BREAKING NEWS

COVID in Albania/ The Ministry of Health gives the important announcement: What has happened in the last 24 hours

COVID in Albania/ The Ministry of Health gives the important announcement: What
x
BREAKING NEWS

"The Third World War has already started", the well-known Russian figure sounds the alarm: Nuclear catastrophe...

"The Third World War has already started", the well-known Russian
x
BREAKING NEWS

Oil is 'flying' again/ the Transparency Board changes prices again, this is how much fuel will be sold

Oil is 'flying' again/ the Transparency Board changes prices again,
x
BREAKING NEWS

The head of SPAK warns of sensational arrests among the corrupt, reveals that special prosecutors and BKH agents are cooperating with 20 joint investigative teams from EU countries

The head of SPAK warns of sensational arrests among the corrupt, reveals that
x

Rajoni

The son of the billionaire George Soros follows the Rama-Vucic-Zaev trio "foot by foot", strongly insists on the implementation of the "Open Balkans" project, what is going on behind the scenes?

The son of the billionaire George Soros follows the Rama-Vucic-Zaev trio

In the much-commented Open Balkans, the states of the region are moving away rather than coming together, considering the many contradictions of the project. But recently, the son of the billionaire Soros, who strongly supports the initiative, has also appeared on the scene, since there have not been a few positions that have characterized the 'open Balkans' as a Sorosian idea. However, Alex, the son of George Soros, says that this project originates in the region, rejecting claims that it is a Russian or Soros idea to extend its tentacles in the Balkans. The Open Balkans initiative could help resolve long-standing disputes in the region, says Alex Soros, vice president of the Open Society Foundation. Soros, who attended several meetings of the initiative,

Alex Soros has also expressed that the Open Balkans initiative can enable the resolution of long-standing disputes in the region. Soros believes that both Europe and the region should be more interested in the results of the initiative and the process that leads to those results. Soros, who attended several meetings of the initiative, emphasizes that the Foundation sees the Open Balkans as an initiative aimed at better regional cooperation and emphasizes that the project originates from the region, not from abroad.

Soros: 'Open Balkan' can become part of the Berlin process

 "Let's not get into a situation where we can't see the forest for the trees", emphasizes Soros. Since 2014, the EU, i.e. Germany, has been working to connect the countries of the Western Balkans, which initiated the Berlin process, the idea that the countries of the region, before joining the union, are given the opportunity to create a common market. However, as usually happens, there was a delay in the implementation of the agreement, therefore a new initiative was launched. Soros believes that the Open Balkans can become part of the Berlin process, although, he adds, there is no need to formalize such an agreement. "Yes, the Open Balkans can become part of the Berlin process, although there may not be a need to formalize such an agreement. The flexibility of the Open Balkans can also enable the resolution of long-term disputes", emphasizes Soros. He states that both initiatives are complementary and that it is wrong to consider them in some kind of conflict.

Behind the scenes of the "Open Balkans"

Që në fillimet e iniciativës të pagëzuar si “Ballkani i Hapur”, kjo nismë është parë me mosbesim. Por me shpërthimin e luftës në Ukrainë, mosbesimi ndaj kësaj iniciative është rritur duke e cilësuar atë si një projekt pro-rus. Ekspertët pranojnë se edhe pse nuk ka asnjë provë që “Ballkani i Hapur” të jetë një projekt pro-rus, kjo nuk do të thotë se Rusia nuk mund të përfitojë prej tij. Madje edhe Ministri i Jashtëm rus Sergei Lavrov ka pranuar që projekti i Ballkanit të Hapur mbështetet qartësisht nga rusët, të cilët e konsiderojnë këtë një nismë të Serbisë. “Duket se ata që luajnë fijet në Bruksel nuk donin në asnjë mënyrë të na jepnin një platformë, ku ne të konfirmonim në kryeqytetin e Serbisë pozicionin e Rusisë mbi problemin e Kosovës dhe problemin e Bosnje Hercegovinës. Ata nuk donin që ne të shprehnim mbështetjen për nismën e Beogradit për të realizuar projektin e Ballkanit të Hapur në interes të një marrëdhënieje më të fortë dhe më të shëndetshme mes vendeve të rajonit” tha Lavrov. Sipas Lavrov, NATO dhe Bashkimi Europian duan “ta kthejnë Ballkanin në një projekt të quajtur Ballkani i mbyllur”.Hapja e dyerve për interesat ruse ka qenë një akuzë e hershme që i është bërë projektit të Ballkanit të Hapur. Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti ka thënë se Moska dhe Pekini do të depërtonin më kollaj në një rajon pa kufij përmes Serbisë. Njësoj edhe Gjukanoviç i Malit të Zi e ka kundërshtuar nismën, që sipas tij tenton të vendosë hegjemoninë serbe në rajon.

Most read