BREAKING NEWS

The former prosecutor reacts to the investigation of the generators: SPAK says it does not know the owner, the state continues to pay

The former prosecutor reacts to the investigation of the generators: SPAK says
x
BREAKING NEWS

Swallowed a razor, the convict in the prison of Drenova is sent to the hospital

Swallowed a razor, the convict in the prison of Drenova is sent to the hospital
x
BREAKING NEWS

The well-known journalist reveals the sensational information: A phone call with the voice of Vis Martinaj has come from abroad

The well-known journalist reveals the sensational information: A phone call with
x
BREAKING NEWS

The lawyer reveals the latest developments regarding Ahmetaj's investigations

The lawyer reveals the latest developments regarding Ahmetaj's
x
BREAKING NEWS

Former prosecutor: This is what Ahmetaj's separation from the incinerator issue has brought

Former prosecutor: This is what Ahmetaj's separation from the incinerator
x
BREAKING NEWS

Will Ahmetaj be afraid? The former prosecutor breaks the 'bomb': Here are the facts

Will Ahmetaj be afraid? The former prosecutor breaks the 'bomb': Here
x
BREAKING NEWS

The journalist comes out with a strong statement: This is the leadership post the criminal groups are connected to

The journalist comes out with a strong statement: This is the leadership post
x
BREAKING NEWS

Additional bonus for pensioners, the last minute DECISION is published

Additional bonus for pensioners, the last minute DECISION is published
x

Rajoni

Germany shocks Vu?i?'s positions, warns that Belgrade will lose billions of euros if it does not accept the Franco-German plan, the US-EU plan on how Serbia will be completely isolated becomes clear

Germany shocks Vu?i?'s positions, warns that Belgrade will lose billions of

The President of Serbia, Aleksandar Vucic, is in a very difficult situation, as the international community will not tolerate his two-chair policy in the coming weeks. The recognition of Kosovo is one of the issues that the US-EU will have as a priority. Germany is expected to be tough and the signals were given yesterday. Berlin has put Belgrade on alert. The deputy of the Bundestag, Josip Juratovic, said yesterday that the president of Serbia, Vucic, has warned of serious consequences for Serbia if it does not agree to reach a final agreement with Kosovo. He said that Vucic is right when he says that there are possible consequences if the Franco-German plan is not accepted. "If one or both parties block the compromise, then there is a risk that exactly what Mr. Vucic is talking about will happen," Juratovic told "N1". Asked if the consequences are the subject of discussion in the Bundestag, Juratovic says that there have been certain individuals and groups who have led the discussion for a long time and who would prefer, he says, because of the situation in Serbia and the Serbian political system , to put the EU membership process "on ice". On the other hand, the real danger lies in Pristina, while Belgrade weighs the EU proposal. This has two ways, either West will make Kurt do his part, or they will find someone to do it for him. "I am not a friend of this, neither are the majority, but the group that is looking for it is gaining more and more power in a situation where no solution can be reached", asserts Juratovic. Juratovic says that there have been certain individuals and groups who have been leading the discussion for a long time and who would prefer, as he says, because of the situation in Serbia and the Serbian political system, to put the process "on ice" EU membership. On the other hand, the real danger lies in Pristina, while Belgrade weighs the EU proposal. This has two ways, either West will make Kurt do his part, or they will find someone to do it for him. "I am not a friend of this, neither are the majority, but the group that is looking for it is gaining more and more power in a situation where no solution can be reached", asserts Juratovic. Juratovic says that there have been certain individuals and groups who have been leading the discussion for a long time and who would prefer, as he says, because of the situation in Serbia and the Serbian political system, to put the process "on ice" EU membership. On the other hand, the real danger lies in Pristina, while Belgrade weighs the EU proposal. This has two ways, either West will make Kurt do his part, or they will find someone to do it for him. "I am not a friend of this, neither are the majority, but the group that is looking for it is gaining more and more power in a situation where no solution can be reached", asserts Juratovic. while Belgrade weighs the EU proposal. This has two ways, either West will make Kurt do his part, or they will find someone to do it for him. "I am not a friend of this, neither are the majority, but the group that is looking for it is gaining more and more power in a situation where no solution can be reached", asserts Juratovic. while Belgrade weighs the EU proposal. This has two ways, either West will make Kurt do his part, or they will find someone to do it for him. "I am not a friend of this, neither are the majority, but the group that is looking for it is gaining more and more power in a situation where no solution can be reached", asserts Juratovic.

Consequences for Serbia

The member of the Bundestag says that if it really happens that the EU membership process is put "on ice", there will be consequences for the aid coming mostly from the EU and declares that there will be no financial aid and that investors will think for a long time whether to invest in Serbia, causing Belgrade to lose billions of euros. According to Juratovic, by stopping that process, Serbia will actually go backwards, economically and as a society. He reiterates that the goal of Germany and, as he says, of the entire EU, is a stable Western Balkans and that all actors who are in the process of joining the EU stand in solidarity with it and clearly define the direction they will go. Juratovic reiterates that Serbia is expected to show solidarity with the group it wants to belong to.

The role of the US

Nga ana tjetër SHBA ka një rol shumë kryesor në marrëveshjen që po tentohet të arrihet me presion të fortë mes Kosovës dhe Serbisë. Ambasadori i Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Prishtinë, Jeffrey Hovenier, ka paralajmëruar se javën e ardhshme pritet të ketë zhvillime të reja. Ambasada Amerikane në Prishtinë njoftoi më herët se më 31 janar do të organizojë një diskutim për Asociacionin e Komunave Serbe. Gjithashtu për situatën mes Beogradit dhe Prishtinës ka folur dhe Zëdhënësi i Departamentit Amerikan të Shtetit Ned Price. Ai tha hapur dje se SHBA-ja mbetet palë aktive në normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet këtyre dy vendeve dhe mbështet fuqishëm vazhdimin e negociatave të ndërmjetësuara nga BE. Price, duke iu përgjigjur pyetjes së portalit amerikan “Pavlovich sot” se pse në titullin e të ashtuquajturit plan evropian nuk përmendet SHBA-ja dhe nëse kjo do të thotë se Uashingtoni ka hequr dorë nga roli i tij aktiv në zgjidhjen e mosmarrëveshjes së Kosovës”, tha se ky lajm nuk është i vërtetë. “Mendoj se e keni parë këtë gjatë kësaj administrate. Pak kohë më parë, zëvendësndihmës sekretari ynë Escobar, së bashku me përfaqësuesit e lartë të BE-së, Gjermanisë, Francës dhe Italisë udhëhoqën një mision të përbashkët në Prishtinë dhe Beograd për të diskutuar propozimin për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë”, tha Price. I pyetur se “çfarë pret ka Sekretari Blinken nga presidenti serb Aleksandër Vuçiç në lidhje me refuzimin apo pranimin e këtij propozimi”, Price tha se SHBA dhe BE presin që të gjitha palët, përfshirë Prishtinën, të “përmbushin obligimet e tyre” dhe marrëveshjet e nënshkruara më parë.