BREAKING NEWS

The long-awaited news! UK approves 'Pfizer-BioNTech' vaccine for use (This is where mass distribution begins)

The long-awaited news! UK approves 'Pfizer-BioNTech' vaccine for use
x

Rajoni

Miroslav Lajcak demands implementation of the agreement for the Association of Serbian Municipalities, Mustafa issues Mogherini's letter

Miroslav Lajcak demands implementation of the agreement for the Association of

Before leaving Kosovo and heading to Serbia, the European Union special envoy for dialogue between Kosovo and Serbia, Miroslav Lajcak, stated that there could be no normalization of relations between the two countries without first having an implementation of the Association Agreement. of Serb-majority municipalities in Kosovo. "Kosovo has promised its commitment, Kosovo has signed the agreement, the Kosovo parliament has ratified it, so Kosovo must implement this agreement and it is part of the process, it is part of the negotiations. "So, when some politicians say that the issue is closed, it means that they do not want to open the text and we are not seeking to open the text, we are seeking implementation," he said. After this statement of Lajçak, the leader of LDK, Isa Mustafa has published a letter which he received from the EU High Representative, Frederica Mogherini, before the signing of the agreement for the Association of Serbian Municipalities, which states that this association will not have executive power. Mustafa states that he presented this previously unpublished letter during his meeting with Lajçak yesterday. "On August 24, 2015, one day before the signing of the Agreement on General Principles / Key Elements of the Association, I received the letter from the EU High Representative, Frederica Mogherini, with the following content: In the context of our discussion on the establishment of the Association / Association of Serb Majority Municipalities, I want to confirm that it is the meaning of the EU, that the Association / Community, in accordance with the First Agreement and the laws of Kosovo, it will not be constituted as a third level of government and will have no executive power. "The EU, in exercising its role as a facilitator of the Pristina-Belgrade dialogue, will continue to monitor the observance and implementation by both parties of the First Agreement and other agreements reached in the dialogue," Mustafa wrote on his Facebook account. Mustafa said that he did not make this letter public even when he was accused by LVV and other opposition parties for this agreement, because he considered the accusations baseless. "Today, in the discussion I had with Lajçak, I presented to him the EU commitment that I received from Mrs. Mogherini. I want to emphasize that I did not make this letter public at the time when I was accused by VV and other opposition parties for this agreement, because I considered those accusations baseless and only as a political cause against the Government I led. Attached the letter of the EU High Representative, Mrs. "Mogherini, who at that time was Vice President of the European Commission and EU Foreign Minister", writes Mustafa.

Qëndrimi i Lajçak

Lajçak nga ana tjetër është deklaruar edhe lidhur me vendimin e 2015 të Gjykatës Kushtetuese, por tha se vendimi i kësaj gjykate nuk ka thënë se Asociacioni nuk duhet të krijohet fare. “Gjykata ka thënë se Asociacioni duhet të themelohet në bazë të vendimit të Gjykatës, kështu që hapi i radhës duhet të jetë diskutimi mbi statutin dhe kjo është çka ne presim. Asociacioni është pjesë e marrëveshjes gjithëpërfshirëse, marrëveshja do të filloj së zbatuari pas nënshkrimit. Kjo do të thotë që zbatimi i marrëveshjes së Asociacionit do të fillojë pas nënshkrimit të marrëveshjes, por hollësitë e marrëveshjes duhet të jenë pjesë e negociatave sepse nuk mund të lejojmë asnjë paqartësi të mbetet deri në momentin e nënshkrimit të marrëveshjes”, tha ai. Lajçak është shprehur se nëse nuk ka marrëveshje lidhur me këtë temë nuk do të ketë normalizim të raporteve Kosovë-Serbi, dhe sipas tij nuk ka marrëveshje pa Asociacionin e Komunave Serbe. “Ne po negociojmë në normalizimin e marrëdhënieve Kosovë – Serbi. Për mua nuk i bie që ta përkufizoj se çka i bie normalizimi. Ana e Kosovës e ka bërë shumë të qartë se si është interpretimi i normalizimit. Ne jemi këtu që të gjejmë një normalizim apo të lehtësojmë procesin mes Kosovës dhe Serbisë. Janë dy palët që duhet të dakordohen. Nuk jam në pozitë që ta dua më shumë arritjen e marrëveshjes se Kosova dhe Serbia. Nëse nuk ka marrëveshje nuk do ketë normalizim, dhe nuk ka marrëveshje pa Asociacionin sepse Kosova e ka marr zotimin, Kuvendi e ka ratifikuar. Është pjesë e procesit dhe negociatave”, ka thënë ai.