BREAKING NEWS

The former chief prosecutor raises the alarm: We have more bar houses than schools

The former chief prosecutor raises the alarm: We have more bar houses than
x
BREAKING NEWS

"It is plasticized, greased and carbon paper is placed...", Karamuço reveals the new methods that traffickers are using

"It is plasticized, greased and carbon paper is placed...",
x
BREAKING NEWS

What did Ambassador Yuri Kim-Damian ask Gjiknuri at the table? Kreshnik Spahiu reveals the behind-the-scenes

What did Ambassador Yuri Kim-Damian ask Gjiknuri at the table? Kreshnik Spahiu
x
BREAKING NEWS

Is Rama taking his "friends" to prison? Kreshnik Spahiu breaks the strong statement and discloses the behind-the-scenes: The confrontation with the Americans in the hotel

Is Rama taking his "friends" to prison? Kreshnik Spahiu breaks the
x
BREAKING NEWS

Arrest warrant for Putin, the International Criminal Court reacts

Arrest warrant for Putin, the International Criminal Court reacts
x
BREAKING NEWS

Under surveillance for 3 years by the police and SPAK, Klodiana Lala discloses details from the file, how the connection between the mayor of Bulqiza and the businessman who awarded the tender was discovered

Under surveillance for 3 years by the police and SPAK, Klodiana Lala discloses
x
BREAKING NEWS

The journalist tells why they put handcuffs on the SP mayor: I tell you about the meetings in the tunnel

The journalist tells why they put handcuffs on the SP mayor: I tell you about
x
BREAKING NEWS

Kosovo-Serbia meeting in Ohrid / Kurti shows the behind-the-scenes and confesses the threat of Vucic

Kosovo-Serbia meeting in Ohrid / Kurti shows the behind-the-scenes and confesses
x

Rajoni

A stormy political week for Serbia and Kosovo, from the "heated" meeting for Pristina inside the US embassy for the Association and the Franco-German plan that will ignite the Serbian parliament

A stormy political week for Serbia and Kosovo, from the "heated"

A stormy political week awaits Kosovo and Serbia. According to the announcements, first in Pristina the proposals for the Association of Serbian Municipalities will be discussed, while the Serbian Parliament in Belgrade will discuss the Franco-German plan for Kosovo. The German Friedrich Ebert Foundation (FES) has announced that today it will publish the draft statute of the Union of Serbian Municipalities, which they have reformulated and renamed to "Community of Municipalities in the Republic of Kosovo in which the Kosovo Serb community is the majority", they report Kosovar media. In the official invitation, it is said that it is about the presentation of the statute of the "Association of Municipalities in the Republic of Kosovo in which the Kosovo Serb community is the majority", which, it is added, was drawn up in partnership with the European Institute for Peace. This event was announced one day before the meeting of the American ambassador in Pristina, Jeffrey Hovenier, with all parties in the JSO, on January 31. The meeting was initiated by the American embassy and as it is known, Serbian and Albanian non-governmental and political organizations were also invited, some of which are non-parliamentary. "Institutional talks will begin inside the American embassy on January 31, where representatives of parties and non-governmental organizations have been invited to the talks, which will be completely closed to the public. This is a hint that America, before the implementation of the agreement on rapprochement projects or Kosovo's path towards international institutions, will have to decide on the formation of the ZSO", Rada Trajkovic told Danas. She has confirmed that Nenad Rashi? will participate in this meeting.

The Franco-German plan

On February 2, the National Assembly will meet for the Franco-German plan for Kosovo, after a number of opposition political parties rejected the invitation of the president of Serbia and the SNS to discuss it behind closed doors. The media reports that the session will last several days. Previously, on January 23, in a speech to the public, Vu?i? stated that the European-American diplomatic team conveyed to him that, if he does not accept the Franco-German plan for Kosovo, Serbia will face the interruption of European integration and investments, as well as comprehensive measures in the political and economic sense. Although international officials insist that the Franco-German plan is not (yet) for the public, so that the leaders can negotiate in an atmosphere of trust, the Serbian opposition is urging Vu?i? to make the proposal public. "

Debate në Serbi

Në media u publikuan disa versione të atij dokumenti jozyrtar dhe Miroslav Lajçak, i dërguari i BE-së për negociatat ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, tha se propozimi ka 11 pika dhe se të gjitha versionet e publikuara në media janë trillime. Pas takimit me pesëshen diplomatike më 20 janar, kur për herë të parë informoi opinionin se Serbia e pranon konceptin e propozimit dhe po negocion për të, Vuçiç deklaroi se do të kërkojë mendimin e Qeverisë, Parlamentit dhe anëtarëve të të gjitha grupet e rëndësishme shoqërore. Pak para ekzistencës së një plani konkret franko-gjerman, i quajtur edhe plani Scholz-Marcon, pasi emrat e presidentëve të Gjermanisë dhe Francës, Olaf Scholz dhe Emmanuel Macron, të dilnin në opinion, Kuvendi i Serbisë diskutoi Raportin e Zyrës së Qeveria e Serbisë për Kosovën dhe Metohinë për procesin e negociatave me institucionet e përkohshme në Prishtinë. Vuçiç për dy ditë para Kuvendit i është përgjigjur opozitës dhe deputetëve të mazhorancës qeverisëse për kundërshtimet ndaj këtij raporti, i cili më pas u miratua me 148 vota pro, nga 250 vota në parlament. Nga aktivitetet e politikës së jashtme në Beograd këtë javë, është edhe vizita lamtumirë e presidentit çek në largim, Milos Zeman, të hënën më 30 janar, pasi në fundjavë do të dihet se kush do të fitojë raundin e dytë të zgjedhjeve presidenciale në këtë vend. interesante.

Most read