BREAKING NEWS

Another heavy loss in the country, Covid-19 takes the premature life of the famous Albanian musician, from a month of fighting the disease in Turkey

Another heavy loss in the country, Covid-19 takes the premature life of the
x

Rajoni

Oliver Varhelyi meetings in Kosovo: There has not been much progress with the reforms, the conditions for the abolition of visas have been met

Oliver Varhelyi meetings in Kosovo: There has not been much progress with the

Yesterday, in the next session in the Assembly, the Commissioner for Enlargement of the European Union, Oliver Varhelyi, was also present. During his speech, Varhelyi, among other things, expressed what, according to him, is the reason why the EU report on Kosovo for 2020 has not been favorable. According to him, it was the complicated political situation of Kosovo in 2020 and the change of government within this year, which has brought such an assessment. Varhelyi said early elections and change of governments, at a time when the country and the world were facing a pandemic have had a huge impact. "This year's report on Kosovo reflected last year's political dispute. Early elections, change of two governments at the peak of the crisis with the pandemic. In this context, unfortunately the report has not been favorable, to make progress in European Union reforms in Kosovo. "To put the reforms back in focus, together with Prime Minister Hoti, we have managed to agree to continue the next agenda for EU reforms, which we have just announced," he said. Following the parliamentary session, the Enlargement Commissioner was at a joint press conference with Prime Minister Abdullah Hoti. During this exit, the issue of visas was also discussed, for which the entire policy of Kosovo is in an intensive campaign, while each of the requirements set by the European Union have been met. Varhelyi stated that Kosovo has met certain criteria for liberalization, but now the member states must be convinced and according to him this is not easy. "There is not a single meeting that we have not discussed this issue. I am trying to help convince member states of the need to offer visa liberalization to Kosovo. Our assessment remains that you have met all the criteria, but our assessment is not enough because the European Council does not make a decision. "We must convince our member states to vote in favor and that is what we are working on, as well as the prime minister," said Varhelyi. The EU Commissioner further clarified how the conviction of EU member states can be achieved. According to him, the only way is with progress on the ground, with progress with the work every day, and according to him, Prime Minister Hoti is on the right track and is doing everything to increase confidence in his country, so that there is no crime. organized and asylum applications after liberalization. "Give us time and space to achieve this and we will achieve it."

Hoti: Mund edhe të mos arrihet marrëveshja me Serbinë

Kryeministri Avdullah Hoti në konferencën e përbashkët me komisionarin e BE për fqinjësi dhe zgjerim, ka deklaruar se ekziston mundësia që mes dy shteteve të mos arrihet një marrëveshje përfundimtare dhe kjo sipas tij do të thotë që Kosova dhe Serbia do të vazhdojnë të jenë dy shtete fqinje por që nuk e njohin njëra tjetrën. Hoti tha se ka konsensus të plotë shoqëror në Kosovë për procesin e dialogut dhe qeveria është e përkushtuar të shtyjë përpara këtë çështje. “Kemi hyrë në proces të dialogut për marrëveshje paqe, marrëveshje përfundimtare që duhet të përmbyllet me normalizim të plotë të marrëdhënieve, kur arrihet ky normalizim i plotë, vetëm me njohje reciproke. Atë që kam thënë dhe po e them prapë, ne jemi të përkushtuar për dialog, 1 muaj, 2 muaj, 1 vjet, nëse e përmbyllim këtë marrëveshje do të ishte mirë për qytetarët tanë, do të ishte mirë për Serbinë për krejt rajonin, edhe për BE-në që të integrohet ky rajon përfundimisht në BE, por nëse nuk arrijmë marrëveshje përfundimtare nuk kemi çfarë të bëjmë, vazhdojmë si dy shtete të pavarura fqinje që nuk e njohin njëra tjetrën”, tha kryeministri. Nga ana tjetër, është shorehur se nuk ka dëshirë që të prononcohet për dialogun, por gjithsesi ka trhënë se këto negociata nuk janë të lehta. “Nuk dua të deklarohem për këtë sepse kam diskutuar me kryeministrin Hoti dhe gjithashtu me presidentin Vuçiç. Shoh se ka përparim dhe angazhim, gjithashtu shoh se nuk janë të lehta negociatat që duhet t’i bëjnë, por është një momentum që ka filluar të zhvillohet. Lajcak ka investuar shumë dhe gjithashtu partnerët amerikan janë të interesuar në këtë proces”, tha ai.