BREAKING NEWS

Spartak Braho slightly measures Meta: What the president is doing has not happened in any country in the world

Spartak Braho slightly measures Meta: What the president is doing has not
x

Rajoni

The European Parliament calls on the 5 member states to recognize the independence of Kosovo, gives a strong blow to Serbia

The European Parliament calls on the 5 member states to recognize the

The Committee on Foreign Affairs of the European Parliament voted two days ago on the Report on Kosovo presented by the rapporteur for Kosovo, Viola Von Cramon in December 2020. Details came out only yesterday, indicating that the European Parliament has called on the five member states that do not yet recognize Kosovo to make progress in this direction. The report presented by the rapporteur for Kosovo, Von Cramon, expressed dissatisfaction with the lack of progress in implementing the European reform agenda, in the fight against corruption and in the field of rule of law. These dissatisfactions have remained part of the text of the report on Kosovo. The report urges both Kosovo and Serbia to engage more in the dialogue process, The European Union External Action Service has been asked to set up appropriate and appropriate mechanisms to monitor the progress of the process, and regular reporting has been proposed to the European Parliament on the conduct of union-mediated talks. During parliamentary talks before the vote, there were demands to remove the part where five member states, Spain, Slovakia, Romania, Cyprus and Greece, were asked to recognize Kosovo's independence, a request that has been rejected by the insistence of member states that already recognize Kosovo as a state. A statement issued by the EP after the vote on the Report states that "MPs underline that Kosovo's independence is irreversible and recognition by all EU countries would be beneficial to the normalization of relations between Kosovo and Serbia." . European lawmakers have asked not only for recognition but also for the assistance that should be given to Kosovo in the European integration process. A request that has occupied a special place has been that of visa liberalization, especially since every request and condition set by the EU, Kosovo has already met. The Rapporteur for Kosovo, Viola Von Cramon, who also drafted the text of the report, expressed her satisfaction with the approval of the report in general and the amendments in particular. "This result shows that the majority in the European Parliament supports Kosovo on the European path. We clearly see the potential of this country, but also of the European Union. But there is still work ahead for Kosovo. "First of all, we need political stability to implement the necessary reforms," ??said Von Cramon, adding that the EU also has homework to do.

Kërkesat ndaj Kosovës

Deputetët europianë, gjithsesi kanë shprehur keqardhje për vazhdimin e jostabilitetit politik dhe u kanë bërë thirrje të gjitha forcave politike në Kosovë që të angazhohen për reformën e sistemit politik, në mënyrë që të përmirësohet qartësia ligjore dhe procesi i formimit të qeverisë. Po ashtu, kërkohet që Kosova të sigurojë reformën e sistemit gjyqësor në mënyrë që ai të jetë më transparent, efikas dhe pa ndërhyrje politike. Në të njëjtën mënyrë, kërkohet edhe reforma e administratës publike. Në raport përmendet se Kosova ka një “mjedis pluralist dhe të gjallë mediatik”, por kërkohet që të garantohet transparencë e plotë e pronësisë së mediave dhe pavarësia dhe liria nga ndikimet politike. Anëtarët e Parlamentit Evropian kanë përsëritur thirrjet që raportet e Kosovës me Serbinë të mbetet prioritet dhe kusht për avancimin e të dyja vendeve në procesin e integrimeve evropiane. Ata kanë kërkuar nga qeveritë e të dyja shteteve që të përmbahen nga çfarëdo veprime që mund të pengojnë krijimin e besimit mes palëve, që do ta vinin në rrezik vazhdimin konstruktiv të dialogut.

 

Most read