BREAKING NEWS

Spartak Braho slightly measures Meta: What the president is doing has not happened in any country in the world

Spartak Braho slightly measures Meta: What the president is doing has not
x

Rajoni

After Kosovo, Lajcak visits Serbia for dialogue with Kosovo, Vucic determined against mutual recognition

After Kosovo, Lajcak visits Serbia for dialogue with Kosovo, Vucic determined

After a three-day visit to Kosovo, the European Union Special Envoy for Dialogue between Kosovo and Serbia, Miroslav Lajcak, continued his visit to Serbia. His first meeting there was with Serbian President Aleksandar Vucic. The Serbian president, after the meeting with Lajcak, stated that the truth is that the state he leads is very committed to the dialogue process. "Lajçak is a witness that I interrupted the Albanian representative in Brussels ten times, almost on the eve of an incident, due to the repetition as a 'parrot' of mutual recognition", thus revealing a detail that occurred in one of the meetings between the two countries under running the EU. Vucic stated that he had a good and fruitful conversation with Lajcak. "Lajçak informed me about the most important things in Prishtina. Serbia is committed to dialogue with Pristina and is ready to continue the dialogue whenever invited to Brussels. Under two, Serbia supports Lajcak's activities and goals to reach a solution that with a compromise policy to reach a solution, which would mean dissatisfaction for both parties, but without an ultimatum and the imposition of a solution, Serbia participates in a "to a large extent in negotiations and talks, but with the desire to have understanding for its interests as well", he said. "According to that, a compromise agreement means everything to anyone, but enough for everyone. Our conclusion is that Serbia will insist on the full implementation of the previous agreements. This also means the formation of the Association of Serbian Municipalities and everything that was not fulfilled, but that was mandatory ", said President Vucic, noting that Serbia has fulfilled all its obligations. The Telegraph reports that Vucic said that if someone thinks it is possible for someone to strike Serbia in the head with a hammer and say that you should recognize an independent Kosovo, that will not happen. He corrected Lajcak not to say the dialogue between Kosovo and Serbia, but Belgrade and Pristina, because, as he notes, the conversation is de facto, despite the fact that many EU member states have recognized Kosovo's independence. "But I'm sure it was completely coincidental [the term used by Lajcak, the Kosovo-Serbia dialogue]. If they think that someone's slap will create their state and that Serbia will accept it, I am afraid it is an account without the innkeeper. Lajçak is a witness that I interrupted the Albanian representatives in Brussels 10 times, almost on the eve of an incident, due to the repetition as a 'parrot' of mutual recognition. "And then I got this in Biden's congratulations," he said.

The position of Serbia

Më tej ai e vlerësoi pozicionin e Serbisë si shumë të vështirë. Vuçiç sqaroi se ishte në pritje të një presioni serioz. Vuçiç beson se amerikanët do ta lënë dialogun në duart e BE-së. “Ne do të kërkojmë të arrijmë zgjidhje kompromisi, por gjithashtu kemi interesat tona shtetërore dhe kombëtare që duhet t’i mbrojmë. Ata janë njerëz që krijuan foshnjën e tyre [Kosovën], bënë djepin për fëmijën e tyre dhe po e përkundin. Fëmija është rritur në një adoleshent dhe ata ende po e përkundin. Situata është edhe më e vështirë për ne. E jona është të nxjerrim sa më shumë që të jetë e mundur për njerëzit tanë”, tha ai, theksa shtoi se zgjidhja nuk është të mallkosh dikë, të lësh dialogun dhe se ai nuk mund të thotë se çdo udhëtim në Bruksel është i lehtë për të. Ndërsa, Lajçak tha se vizita e tij e fundit në Serbi ishte pesë muaj më parë dhe se ai do të donte të vinte më shpesh. “Për fat të keq, pandemia nuk e lejon. Unë fillova vizitën time në rajon me një vizitë në Prishtinë. Ishte e rëndësishme për mua të vija menjëherë pas zgjedhjeve. Dialogu është kyç për të dy palët, në mënyrë që të përparojnë në rrugën evropiane. Status quo nuk është e mirë për asnjë palë. Shtetet anëtare presin që dialogu të vazhdojë në mënyrë konstruktive dhe me mirëbesim. Ne nuk kemi asnjë interes ruajtjen e status quo-s”, tha ai. Lajçak vuri në dukje se BE pret që të dy palët të zbatojnë gjithçka që është arritur në procesin e dialogut në 10 vitet e fundit. Ai tha se BE-ja ka një histori të mirë të marrëdhënieve me Shtetet e Bashkuara dhe se tani po i kthehet bashkëpunimit me Shtetet e Bashkuara.

Most read