BREAKING NEWS

Shortly before the elections, another strong 'slap' comes for Monika Kryemadhi / Damian Gjiknuri gives the news, here is what happened in Vlora

Shortly before the elections, another strong 'slap' comes for Monika
x

Rajoni

Debate erupts in Kosovo, Osmani threatens CEC chairwoman, Mustafa and PDK representatives react harshly

Debate erupts in Kosovo, Osmani threatens CEC chairwoman, Mustafa and PDK

The statement made by the acting president of Kosovo, Vjosa Osmani has aroused much debate and reactions for and against. Ms. Osmani has reacted regarding the certification of candidates and lists for MPs in the early parliamentary elections. Speaker Osmani said that the Central Election Commission has acted with political agendas which have damaged the electoral process and the integrity of the CEC, which will not be tolerated if it happens again. Through a Facebook post, she has indicated that if an abuse of the CEC is repeated, she will be obliged to take all measures to protect the integrity of the CEC and the electoral process. "In front of the eyes of all citizens of Kosovo, live on television, Yesterday, there was a lot of pressure on the office for registration of political parties and certification, as well as pressure and threats against the head of this office, which acts as a political independent and whose recommendations are addressed to the CEC for collegial decisions. ", Said Mrs. Osmani. LVV candidate for president said that during these months in the presidency she has done her best to support the CEC, so that this process is carried out without any obstacles and without any pressure. She further added that citizens should show prudence and calm, in order to protect the integrity of the electoral process. as well as pressure and threats were tolerated and threatened against the head of this office, which acts as a politically independent and whose recommendations are addressed to the CEC for collegial decisions ", said Mrs. Osmani. LVV candidate for president said that during these months in the presidency she has done her best to support the CEC, so that this process is carried out without any obstacles and without any pressure. She further added that citizens should show prudence and calm, in order to protect the integrity of the electoral process. as well as pressure and threats were tolerated and threatened against the head of this office which acts as a politically independent and whose recommendations are addressed to the CEC for collegial decisions ", said Mrs. Osmani. LVV candidate for president said that during these months in the presidency she has done her best to support the CEC, so that this process is carried out without any obstacles and without any pressure. She further added that citizens should show prudence and calm, in order to protect the integrity of the electoral process.

Reactions of political actors

Ms. Osmani's statement has provoked numerous reactions. LDK leader, Isa Mustafa has reacted by saying that Osmani says that she is a completely irresponsible exerciser of the post of president. He emphasizes that the President should have defended the Judgment of the Constitutional Court, defended the implementation of the law and defended the independent institutions. According to him, Osmani is abusing the position he holds in support of the interests of LVV. "It is an alarm for democracy and the state of Kosovo. "With this behavior, Osmani does not deserve even an hour to be in the Presidency", he continued. Even the party led by Mustafa, the party to which Mrs. Osmani previously belonged, has made an official statement on this issue. The headquarters of the Democratic League of Kosovo held a press conference where the spokesperson of the election headquarters, Ardita Dushi said that such things should not happen again. "Yesterday the CEC was threatened. This is an independent institution that must not be threatened, it has been threatened by those who must ensure its independent functioning. It is a constitutional violation. The first is interference in the work of the CEC and the second, an attempt to favor a political group. The state must be respected in its entirety. The state is a state and must be preserved because it is sacred. We owe this to the generations who have sacrificed for the state. "We owe this to future generations, who must inherit a democratic state," she said. The first is interference in the work of the CEC and the second, an attempt to favor a political group. The state must be respected in its entirety. The state is a state and must be preserved because it is sacred. We owe this to the generations who have sacrificed for the state. "We owe this to future generations, who must inherit a democratic state," she said. The first is interference in the work of the CEC and the second, an attempt to favor a political group. The state must be respected in its entirety. The state is a state and must be preserved because it is sacred. We owe this to the generations who have sacrificed for the state. "We owe this to future generations, who must inherit a democratic state," she said.

Reagon PDK

Reagim për deklaratën e presidentes ka ardhur edhe nga PDK. Zëdhënësi Avni Bytyqi, ka akuzuar Osmanin se po sulmon Komisionin Qendror Zgjedhor. “Vjosa Osmani në stilin e Trumpit, është duke zhvilluar sulmin ndaj KQZ-së. E natyrshme, nuk mundet ajo të mbroj një institucion kur vet është pjesë e orkestrimit”, shkroi Bytyqi në Facebook. Ndërkohë një reagim pro ka ardhur nga kandidatja për deputete nga lista “Guxo”, Donika Gërvalla, e cila tha se Osmani tha mesazh të fuqishëm dhe të urtë drejtuar qytetarëve të Kosovës. “Askush mos të mendojë që do të mund ta rrezikojë procesin zgjedhor edhe pse përpjekjet për ta arritur këtë janë të shumta dhe të tejdukshme. Mustafa me deklaratat e tij, të cilat përveç përfaqësuesve të disa mediave nuk i dëgjon bash askush, as PDK-ja me pseudospecialistët e saj që irritojnë publikun me pseudoekspertizat e tyre të gabuara”, tha ajo. Sakaq një deklaratë e KQZ-së bën me dije se do të veprohet në përputhje me vendimet e Panelit Zgjedhor për Ankesa dhe Parashtresa dhe Gjykatës Supreme, lidhur me ankesat e subjekteve politike për mos certifikimin e listës së kandidatëve të tyre.