BREAKING NEWS

SPAK in the "courtyard" of Rama, this is how the prosecutors are investigating the complete file of "McGonigal" in cooperation with the FBI, from letters and information with American intelligence, to the interrogation in complete secrecy in New York

SPAK in the "courtyard" of Rama, this is how the prosecutors are
x
BREAKING NEWS

Here are the two powerful women in the SP who can take the reins of the government after the departure of Edi Rama, what is expected to happen on December 8, the socialists in anxiety

Here are the two powerful women in the SP who can take the reins of the
x
BREAKING NEWS

SPAK before the trial by fire", Sali Berisha ignores justice and continues not to implement the court's decision, the third rejection of BKH agents is expected

SPAK before the trial by fire", Sali Berisha ignores justice and continues
x
BREAKING NEWS

Ilir Meta is soon arrested, the prosecutors have closed the "CEZ-DIA" file, here's what's happening inside SPAK, Romeo Kara reveals the sensational behind-the-scenes

Ilir Meta is soon arrested, the prosecutors have closed the "CEZ-DIA"
x
BREAKING NEWS

Evi Kokalari's "Bombshell": Here's how the US has sewn up the file on the 'Berisha' family, I show you one of DASH's evidence in its 'non-grata' file and Argita's role using Jamarbër Malltezi in corruption and enrichment through power

Evi Kokalari's "Bombshell": Here's how the US has sewn up
x
BREAKING NEWS

The fever for Ilir Meta, Sali Berisha and 3 well-known ex-ministers is increasing, that's why justice can open investigations into their affair of hundreds of millions that is disappearing from Albanians 10 million dollars a year

The fever for Ilir Meta, Sali Berisha and 3 well-known ex-ministers is
x
BREAKING NEWS

The days of "horror" begin for Shkëlzen for the Gërdec affair, on December 7 the secretary of Aldo Bumçi appears before SPAK, who can put him behind bars, Berisha's son in GJKKO on December 14

The days of "horror" begin for Shkëlzen for the Gërdec
x
BREAKING NEWS

Fundoset Shkëlzeni and the Minister of Justice of Sali Berisha, the engineer reveals for the first time in SPAK the fact that proves his son's secret connections as the shadow owner of the business of death in Gërdec

Fundoset Shkëlzeni and the Minister of Justice of Sali Berisha, the
x

Rajoni

Tensions in the North/ The British MP's urgent proposal: Create a new US-UK-Kosovo alliance

Tensions in the North/ The British MP's urgent proposal: Create a new

By Alicia Kearns, British legislator

Impunity breeds contempt for the rule of law and order. We are seeing this in the Balkans, where organized attacks on law enforcement and increasingly frequent violence by Serbian secessionists in Kosovo and Bosnia require urgent international attention.

The consequences of failure for a region that has already suffered so much in recent times cannot be imagined. We urgently need the international community to reassess its approach, prioritize accountability and strengthen security measures to pave the way for a peaceful and prosperous future free from the conflicts of the past.

Recent events in Kosovo have revealed a deeply disturbing escalation of violence. A policeman was tragically killed this weekend during a brazen attack in the north of the country. Looking at the thirty or so combatants in charge, we see more soldier-like individuals armed with personnel carriers and military grade systems. I warned about the danger of such groups operating in the north of Kosovo before in a parliamentary speech in July.

Given the type of equipment the militants had, there are serious questions as to whether they were directly supported and organized by the Government of Serbia. The leader of the armed group - who claimed responsibility - was Milan Radojicic, vice president of the Lista Serbe party and a confidant of President Vucic. If the attack was carried out with the support of Serbs from Serbia - which he claims it was not - there should be action taken by the UK, US and EU. There is no room for 'false balance' if it appears that the vice president of a political party has taken up arms and committed the murder of a serving policeman.

Përgjegjësia për këto veprime është parësore, veçanërisht për Beogradin, i cili vazhdimisht ka shmangur pasojat. Në mënyrë shqetësuese, Radojiçiq pohon se është i lumtur që do të dërgohet në Serbi për t’u përballur me prokurorinë, por jo në Kosovë ku është kryer krimi dhe ku një familje mban zi. Radojiçiq duhet të përballet me drejtësinë në Kosovë ku një familjeje i është vjedhur më i dashuri, mund të përballet me të në gjykatë. Por përgjegjësia shtrihet përtej këtij akti të menjëhershëm.

Pavarësisht angazhimit të Kosovës për bashkëpunim me Britaninë e Madhe, SHBA-në dhe BE-në, ajo është përballur me një sërë akuzash të padrejta, duke filluar pasi qeveria serbe mbështeti një bojkot të zgjedhjeve komunale nga serbët e Kosovës në veri. Ne dhe aleatët tanë shprehëm mbështetjen tonë për zgjedhjet që do të mbaheshin para se të tërhiqemi dhe të ndëshkojmë Kosovën për vendosjen e kryetarëve të komunave, për shkak të mungesës së pjesëmarrjes së serbëve etnikë. Kishte pak ose aspak kritika ndaj qeverisë së Serbisë, pavarësisht lidhjeve të tyre të dokumentuara mirë me partinë Lista Serbe dhe mbështetjen e tyre për bojkotin.

Është koha për një rivlerësim urgjent që vendos drejtësinë dhe ekuilibrin në qendër të qasjes sonë ndaj marrëdhënieve Kosovë-Serbi. Trendi i kohëve të fundit i ndëshkimit të Kosovës dhe duke i dhënë zemër Vuçiqit gjithnjë e më autokratik, po na çon më thellë në një cikël dhune, paqëndrueshmërie dhe keqdashjeje, ndërsa drita në fund të tunelit të normalizimit, dhe anëtarësimit në BE për të dyja palët errësohet gjithnjë e më shumë.

Vlen gjithashtu të kujtojmë se Serbia ka një PBB prej 63 miliardë dollarësh dhe një buxhet ushtarak prej 1.4 miliardë dollarësh krahasuar me PBB-në e Kosovës prej 9.4 miliardë dollarësh dhe shpenzime ushtarake pak më shumë se 54 milion dollarë. Kjo nuk është një garë e barabartë dhe qasja jonë duhet të njohë cenueshmërinë dhe nevojën e Kosovës për ndihmë.

Së pari, ne duhet të forcojmë masat e sigurisë. Mbretëria e Bashkuar, si anëtare e Kuintit, duhet të marrë një rol më aktiv në dialogun e paqes ndërmjet Serbisë dhe Kosovës. Pasiviteti ynë aktual është i paqëndrueshëm përballë një situate kaq të paqëndrueshme. SHBA dhe BE duhet gjithashtu të marrin një qëndrim të vendosur kur i drejtohen udhëheqjes së Serbisë për rolin e tyre në nxitjen e destabilitetit, përafrimin me Putinin dhe tendencat gjithnjë e më autokratike brenda dhe jashtë vendit. Presidenti Vuçiq nuk duhet të përjashtohet nga kritikat. Në fakt, takimi i tij i parë mëngjesin pas vrasjes së policit ishte me ambasadorin rus në Serbi.

Arritja e një ekuilibri midis stimujve dhe pasojave është jetike për të siguruar llogaridhënien dhe përparimin. Përgjegjësia e shpejtë dhe e barabartë për aktet e agresionit është thelbësore për të dekurajuar dhunën e mëtejshme duke zbutur çdo nocion qetësimi. Këta ‘qiramarrës’ bazë të negociatave duhet të mbahen mend dhe të riintegrohen në qasjen kolektive të Quint-it.

Ne gjithashtu duhet të negociojmë nga një pozicion i forcës duke rritur masat e parandalimit dhe duke shtuar 4,500 trupat e KFOR-it. Gjithashtu, Mbretëria e Bashkuar duhet të ribashkohet me forcën paqeruajtëse EUFOR në Bosnje kur ajo të rinovohet në muajin nëntor. Nëse Rusia vë veton për përtëritjen e saj, NATO duhet të jetë gati të vendosë një forcë alternative paqeruajtëse në Bosnje për të shmangur një vakum pushteti.

Çdo përshkallëzim në Ballkan do të kishte efekte valëzuese në të gjithë Evropën, duke e bërë të domosdoshme forcimin e masave të sigurisë. EULEX-i duhet të kryejë një hetim të paanshëm, pa ndërhyrje politike, për të hedhur dritë mbi përfshirjen e autoriteteve apo akterëve të Beogradit në vrasjen e policit kosovar dhe në bllokadat e supozuara të orkestruara të rrugëve. Nëse zbulohet se Beogradi është i përfshirë në ndonjë mënyrë, duhet të ketë pasoja të shpejta dhe të fuqishme. Për më tepër, KFOR-i duhet të ndajë informacionin mbi depot e armëve dhe lëvizjet me vendet anëtare pjesëmarrëse për të luftuar në mënyrë efektive aktivitetet ilegale.

Ne duhet të promovojmë dialogun dhe mirëkuptimin ndëretnik. Qeveria e Kosovës duhet të skicojë përkushtimin e saj të palëkundur për të mbështetur komunitetet serbo-kosovare, duke siguruar përfaqësimin dhe pjesëmarrjen e tyre aktive në demokraci pa ndërhyrje të pajustifikuara të huaja. Angazhimi i pesë shteteve të BE-së që nuk e njohin sovranitetin e Kosovës do të ofrojë një shtytje të konsiderueshme në trajektoren e Kosovës drejt anëtarësimit në BE dhe NATO, duke forcuar paprekshmërinë e integritetit të saj territorial.

Në fund, duhet të hulumtohet krijimi i një aleance sigurie ndërmjet SHBA-së, Britanisë së Madhe, shteteve të tjera anëtare të NATO-s dhe Kosovës derisa Kosova të arrijë anëtarësimin e plotë në NATO. Një marrëveshje e tillë do të adresonte shqetësimet e menjëhershme të sigurisë dhe do të hapte rrugën për stabilitet afatgjatë në rajon.

Gjendja aktuale në Kosovë dhe Serbi kërkon një përgjigje të vendosur dhe burrështetase. Mosndëshkimi për aktet që ushqejnë përbuzje për rregullin dhe rendin nuk mund të tolerohet. Përgjegjësia, dialogu i hapur dhe masat e forta të sigurisë janë të domosdoshme për të garantuar stabilitet të qëndrueshëm në rajon. Është koha që Britania e Madhe të miratojë një politikë më fortë në Ballkan. Ne nuk jemi më të kufizuar nga konsensusi i BE-së dhe shtetet mosnjohëse, dhe duhet të jemi më inovativ në diplomacinë tonë, kështu që ne duhet të gjejmë jo vetëm zërin tonë, por edhe shtyllën, të ndalojmë së qëndruari mënjanë dhe të ndërmarrim veprime aty ku ne kemi për detyrë të mbështesim aleatët tanë.

We own the potential success and failure of Kosovo and have a greater responsibility than most to stand by them and ensure that we do not see a return to the brutality of the 1990s.

Failure is not an option in the era of preventive diplomacy, and action must be taken now to prevent further escalation and ensure a peaceful future for all in the Balkans.