BREAKING NEWS

Coronavirus on the verge of extinction in Albania, here are how many people have been infected with Covid-19 in the last 24 hours, no loss of life

Coronavirus on the verge of extinction in Albania, here are how many people have
x
BREAKING NEWS

Medicine in mourning / The well-known Albanian doctor dies, his colleagues give the sad news: Great loss! (NAME + PHOTO)

Medicine in mourning / The well-known Albanian doctor dies, his colleagues give
x

Rajoni

UNMIK and KFOR are waiting for the hopes of the Serbian president, there will be no departure from Kosovo

UNMIK and KFOR are waiting for the hopes of the Serbian president, there will be

UNMIK and KFOR responded yesterday to a statement by Serbian President Aleksandar Vucic, who claimed that one of the major states would soon formally request the withdrawal of KFOR and UNMIK forces from Kosovo. UNMIK spokeswoman Sanam Dolatshahi has stated in connection with the claim of the head of the Serbian state that the changes in the United Nations Interim Mission in Kosovo (UNMIK) require the decision of the Security Council. "Security Council Resolution 1244 (1999) defines the mandate of the international civilian and security presence in Kosovo, and, as such, any adjustment of the Mission requires a decision of the Security Council," she said yesterday. The UNMIK Mission operates in accordance with United Nations Resolution 1244, which has been a compromise between Western countries and Russia to end the conflict in Kosovo. This mission is neutral to the status of Kosovo. UNMIK, after Kosovo's declaration of independence in February 2008, handed over most of its responsibilities to the European Union Rule of Law Mission in Kosovo (EULEX). Kosovo institutions have previously demanded that the UNMIK mission be reformed and remain only as the UN representative office in Kosovo. The NATO peacekeeping mission, KFOR, was also deployed in Kosovo in June 1999, following the withdrawal of Serb forces from Kosovo. has handed over most of his responsibilities to the European Union Rule of Law Mission in Kosovo (EULEX). Kosovo institutions have previously demanded that the UNMIK mission be reformed and remain only as the UN representative office in Kosovo. The NATO peacekeeping mission, KFOR, was also deployed in Kosovo in June 1999, following the withdrawal of Serb forces from Kosovo. has handed over most of his responsibilities to the European Union Rule of Law Mission in Kosovo (EULEX). Kosovo institutions have previously demanded that the UNMIK mission be reformed and remain only as the UN representative office in Kosovo. The NATO peacekeeping mission, KFOR, was also deployed in Kosovo in June 1999, following the withdrawal of Serb forces from Kosovo.

KFOR reacts to Vucic

In an exclusive reaction to REL, a NATO official issued a statement regarding Vucic's claim. "All decisions in NATO, including those for KFOR, are taken in accordance with all 30 member states," said the NATO official, explaining the fact that despite the request that may come from one of the countries, either even any of the large and powerful states, no decision can be taken without the approval of the 30 member states of the alliance. In response to NATO, it is noted that the North Atlantic Alliance has contributed to the stability of the Western Balkans for many years and continues to be committed to the region. "Our KFOR mission is based on UNSCR 1244. United Nations Security Council 1999, to provide a safe environment and freedom of movement for all communities living in Kosovo ", it was said, among other things, in the response of the NATO official. Initially, there were about 50,000 soldiers from 36 countries, of which 30,000 were from countries that are part of the NATO alliance. Currently, there are about 3,500 KFOR troops in Kosovo.

Serbia thumbon Kosovën mbi dialogun

Kryeministrja e Serbisë, Ana Brnabiç ka akuzuar homologun e saj të Kosovës Albin Kurti mbi mungesën e vënies së dialogut në majë të prioriteteve të qeverisë së tij. Ajo ka thënë se vetëm përmes dialogut dhe kompromisit mund të arrihet një zgjidhje e përhershme lidhur me Kosovën dhe pa këtë zgjidhje nuk ka stabilitet as investime. Kryeministrja serbe, në Forumin Ekonomik Delphi në Athinë vuri në dukje se Marrëveshja e Prespës është një shembull për Serbinë dhe Kosovën. “Beogradi është duke pritur për vazhdimin e dialogut, por topi është në anën e Prishtinës. Dialogu është shumë i vështirë, i cili ka nevojë për liderë të guximshëm, por është mënyra e vetme për të ecur përpara. Sa më shpejt të vazhdojmë dialogun, aq më mirë për të gjithë në rajon”, tha Brnabiç, duke shpresuar se konfirmimi i datës së re të takimit mes kryeministrit Kurti dhe presidentit serb Vuçiç në Bruksel do të mbërrijë së shpejti. Brnabiç deklaroi se nuk e kupton se pse kryeministri i Kosovës, Albin Kurti nuk e konsideron dialogun me Serbinë prioritet kryesor për Kosovën. “Unë e di që prosperiteti i vendit tim është i pamundur pa prosperitetin e të gjithë rajonit. Kjo është arsyeja pse për mua, si kryeministre e Serbisë, përparimi i të gjithëve në rajon është po aq i rëndësishëm sa edhe përparimi i vendit tim. Marrëveshja e Prespës është një shembull i mirë si shpresojmë ne të zgjidhen gjërat me Prishtinën “, tha ajo.

Most read