BREAKING NEWS

16 officials are declared 'non-women' by the USA, Antony Blinken comes out with a strong warning: We will break the ties of ...

16 officials are declared 'non-women' by the USA, Antony Blinken comes
x
BREAKING NEWS

Escobar comes to Tirana tomorrow, Spartak Ngjela reveals what will happen tomorrow: Saliu will go ...

Escobar comes to Tirana tomorrow, Spartak Ngjela reveals what will happen
x
BREAKING NEWS

Yuri Kim gives new details about the US strategic plan to fight corruption: By executive order of Biden ...

Yuri Kim gives new details about the US strategic plan to fight corruption: By
x
BREAKING NEWS

US makes the next blow, puts 2 more people on the 'black list', it becomes clear what they are accused of (NAMES)

US makes the next blow, puts 2 more people on the 'black list', it
x
BREAKING NEWS

"They are both endangered by American politics", Spartak Ngjela speaks by name and warns of the 'scary' end for these 2 Albanian politicians: This is a fact!

"They are both endangered by American politics", Spartak Ngjela speaks
x
BREAKING NEWS

The Ministry of Health officializes the latest Covid data: Over 5000 active patients in the country, here are how many have been infected in the last 24 hours

The Ministry of Health officializes the latest Covid data: Over 5000 active
x
BREAKING NEWS

"To stop the corrupt from acting with impunity" / What is he warning? Ambassador Yuri Kim delivers the important message

"To stop the corrupt from acting with impunity" / What is he warning?
x
BREAKING NEWS

Strong message from the US, Antony Blinken publishes the names: These are our Anti-Corruption Champions, together we will punish the corrupt

Strong message from the US, Antony Blinken publishes the names: These are our
x

Shëndeti

Does mountain tea expire? Here's how to store it and determine if you should use it or not

Does mountain tea expire? Here's how to store it and determine if you

Mountain tea is one of the plants that is rarely missing in Albanian homes.

Most of us have a laid back attitude when it comes to painting a picture about ourselves.

Is it wrong to assume that mountain tea preserves quality indefinitely?

You will discover this by reading this AgroWeb.org article that sheds light on the longevity of tea and the safety aspects of its consumption.

Lifespan of Tea

Raw and unpackaged tea that is in its natural state loses its quality much faster than tea in the sachet.

When unpacked, tea leaves absorb moisture and aromas much faster than tea in the sachet.

This happens as a result of the wrong storage mode.

However, each type of tea has different characteristics and longevity which affect its quality.

Values ??are certainly higher in raw teas, but care must be taken with storage.

Black Tea

Black tea undergoes complete oxidation and fermentation which aims to extend its shelf life.

If stored properly, unpackaged black tea is consumable for 18 months while in the sac it can be consumed within 2 years.

Mountain Tea, Herbal Teas and Green Tea

If not processed and packaged, the shelf life of these teas is somewhat shorter.

Ndonëse substancat mirëbërëse të çajrave mbeten të paprekur, ekspertët, sipas të dhënave të AgroWeb.org, këshillojnë që këto çajra të konsumohen brenda një viti nga data e mbledhjes.

Megjithatë, disa prej tyre e ruajnë aromën dhe shijen edhe 18 muaj nga data e mbledhjes.

 Si Të Dalloni Nëse Çaji Është i Prishur

Çajrat përmbajnë vajra esencialë të cilët nëse ekspozohen ndaj lagështisë, thartohen.

Përtharja e vajrave esencialë të bimës dallohet kur gjethet bëhen tepër të thata.

AgroWeb.org ju këshillon mënyrat e mëposhtme për të kuptuar nëse çaji është tejet i vjetëruar.

Nuhatini Gjethet

Nëse vini re që çaji ka humbur aromën e tij karakteristike e të ndezur, atëherë me siguri vajrat esencialë kanë avulluar.

Kjo nënkupton se çajit i mungon shija dhe aroma e mirë.

Ziejeni

Nëse e zieni çajin për rreth 3 deri në 5 minuta dhe sërish aroma është tepër e zbehtë për të zgjuar shqisat tuaja, atëherë gjethet janë të vjetëruara.

Nëse gjethet e çajit janë të lagështa ose janë ndotur me substanca të tjera, atëherë ato do të ngjajnë të pluhurosura.

Aroma e gjetheve mund të jetë si ajo e mykut. Kjo është një këmbanë alarmi që çaji duhet hedhur.

A Shkakton Probleme Shëndetësore Çaji i Vjetëruar?

Çaji i vjetëruar nuk e sëmur njeriun por shija dhe aroma e tij nuk janë aspak të këndshme për t’u konsumuar.

Nëse çajrat nuk ruhen në një enë të mbyllur fort, ato do të përthithin aromat e tjera në dollapet e kuzhinës

Si Të Ruani Çajin

Çaji duhet mbajtur në një enë të mbyllur fort me kapak.

Ena duhet mbajtur në një ambient të freskët dhe jo të ndriçuar shumë.

Temperatura ideale e ambientit duhet të jetë 15-25 gradë Celcius.

If you have a variety of teas, you should store each one separately.

This also applies to sachet teas and those with fresh leaves./ AgroWeb.org