BREAKING NEWS

"There is no reason to keep the minimum wage there, but ...", Rama gives the fantastic news for Albanians

"There is no reason to keep the minimum wage there, but ...", Rama
x

Shëndeti

What is happening to patients who have passed the coronavirus? Another CONSEQUENCE left by the infection is discovered: Within two or three hours I forget that ...

What is happening to patients who have passed the coronavirus? Another

Kaltrina Jupolli-Sejdiu, 30, from Pristina until November last year, had no memory problems. But since he was cured of COVID-19, memory loss has become part of his daily routine.

"I have forgetfulness on the spot, it has not happened to me before that someone gives me something and I forget it immediately, and this is happening to me so often. "I notice it because I had a very good memory", she says.

She was infected with the coronavirus three months ago, but has been reminded of her concerns after overcoming COVID-19, which is caused by the coronavirus.

FS, who became infected with the coronavirus three months ago, also has memory loss concerns.

"I had problems with forgetfulness a month after I finished the virus and it often happens to me within two or three hours I forget what happened," he told Radio Free Europe, FS

That some people are experiencing memory problems after passing COVID-19, confirms the neurologist, also an assistant professor at the University of Prishtina, Blerim Myftiu. According to him, the cases that have the most such problems are those cases that did not easily pass this virus, ie those who had to stay in hospital.

The Mufti points out two main problems that appear in people who have already passed COVID-19, the disease caused by the coronavirus.

"One of them is headache, which can occur more often in people who, before COVID or before suffering, did not have migraines or any other form of primary pain. As well as another form not so primary as the headache is the problem with memory, memory, updating the previous information, concentration, focus, certain tasks in the daily activities that they had before ", says Myftiu.

He points out that it is still not known exactly why memory problems occur in some people, but according to him, the possibilities may be due to the penetration of the virus in the brain, damage to small blood vessels and lack of oxygen to the brain.

Myftiu tregon se kur duhet të shqetësohen personat që kanë humbje të kujtesës.

“Një harresë, e cila fillon me harresën e çelësave ose takimit në janar të vitit 2021 dhe nëse kjo harresë progreson në janar të vitit 2021 që ‘nuk mund ta gjejë veturën në parking ku e kam lënë, ose po sillem 30 minuta nga puna në shtëpi në një rrugë që bëhet për pesë minuta dhe jo për faj të komunikacionit’, atëherë kjo tregon që harresa e këtij personi po përparon në një harresë funksionale, pra që po ndikon në përditshmëri”, thekon Myftiu.

Që efektet e COVID-19 janë afatgjata e konfirmon edhe mikrobiologu, Lul Raka. Ai tregon që te disa persona ky virus shkakton simptoma që mund të zgjasin deri në 12 javë pas infeksionit. Një dukuri e tillë sipas Rakës njihet me termin ‘Sindroma post-COVID' apo ‘COVID-i i gjatë’. Sipas tij, ndonëse në fillim është menduar që këto simptoma paraqiten vetëm te pacientët që e kalojnë me vështirësi COVID-19, tani hulumtimet e thonë që këto shqetësime shëndetësore paraqiten edhe te të rinjtë.

“Simptomat më të shpeshta te këta persona janë të ndryshme dhe përfshijnë: lodhje, rraskapitje, frymëzëni, rrahje të shpejta të zemrës pas një ngarkese minimale, dhimbje gjoksi, pezmatim të muskulit të zemrës apo mbështjellësit të tij, ndryshime lëkurore, çrregullime të gjumit, rënie e flokëve, kokëdhimbje, harresë apo pamundësi e koncentrimit, depresion, ethe që përsëriten, ngjirje e zërit, dhimbje të kyçeve, dhimbje veshi dhe barkqitje”, thotë Raka.

Arsyet pse sipas Rakës disa persona mund të kenë simptoma të tilla edhe pasi e kalojnë COVID-19, është si rrjedhojë e “dëmtimit të drejtpërdrejtë të organeve dhe e faktorëve që ndërlidhen me sistemin imunitar”.

Neurologu Myftiu në anën tjetër tregon që neurologu duhet të jetë adresa e parë për këta persona që përjetojnë humbje të kujtesës, por që shpeshherë mund të kërkohet edhe ndihma e psikologut.

“Mund të sugjerojmë edhe për ndihmën e psikologut, përkatësisht të bëhen disa matje psike-metrike për të kuptuar se sa realisht është ajo harresë apo ai problem kognitiv apo është vetëm një raportim subjektiv ose një tej zmadhim të cilin e heton një person”, shpjegon Myftiu.

Psikologjia, Selvie Izeti, thotë për Radion Evropa e Lirë që personat që kanë histori të mëparshme me stres dhe ankth, kanë më shumë tendencë të preken nga humbja e kujtesës, pasi ta kalojnë COVID-19.

Mitet rreth koronavirusit që iu rezistuan fakteve

“Kur stresi është shumë i lartë, trupi prodhon hormonin adrenalinë, i cili mobilizon trupin për një kërcënim të afërt dhe çon në një gjendje të hiper-vigjilencës, duke kontrolluar vazhdimisht mjedisin për shenja të mundshme të rrezikut. Kjo bën që ne të mos jemi në gjendje të përqendrohemi në stimuj të tjerë përreth nesh, prandaj edhe vjen në pah procesi i harresës”, thotë Izeti.

Edhe Izeti potencon që një person duhet të fillojë të shqetësohet për humbje të kujtesës, kur kjo gjë e pengon seriozisht në funksionimin e jetës së përditshme.

Për efektet post-COVID janë duke u bërë edhe hulumtime shkencore. Në një artikull të publikuar nga ‘Harvard Medical School’, me titullin ‘Efektet e fshehura afatgjata të COVID-19', argumentohet se si mund të ndikojë COVID-19 në aftësitë njohëse.

"In everyday life, cognitive effects on memory can lead to difficulties in managing medication, managing finances, understanding written materials, and even continuing conversations with friends and family," the study said. .

A recent publication by American and German scientists and published in Alzheimer's Research & Therapy states that a possible combination of the effects of COVID-19, systemic inflammation, strokes and vital organ damage, could cause some people who have been exposed to the virus are at higher risk for Alzheimer's disease./REL