BREAKING NEWS

How the injury happened in Tirana, the police give details about the incident

How the injury happened in Tirana, the police give details about the incident
x
BREAKING NEWS

Knife wounds in Tirana, the first details emerge

Knife wounds in Tirana, the first details emerge
x
BREAKING NEWS

Andi Bushati returns to Belind Kelliçi: With the last phrase you terrified me

Andi Bushati returns to Belind Kelliçi: With the last phrase you
x
BREAKING NEWS

Andi Bushati has two words for Kelliçi and tells him the "scenario" of the campaign: I find it a tempting measure, because in front of a powerful mediaticish candidate...

Andi Bushati has two words for Kelliçi and tells him the
x
BREAKING NEWS

"He killed him with a knife, he with a pistol", says the witness of the fight with two victims in Kavaja

"He killed him with a knife, he with a pistol", says the witness of
x
BREAKING NEWS

Shooting with two dead in Kavaja, the police release details about their identities: The victims had changed their names

Shooting with two dead in Kavaja, the police release details about their
x
BREAKING NEWS

They had physically clashed days ago, new details emerge from the shooting in Kavaja, where two people lost their lives

They had physically clashed days ago, new details emerge from the shooting in
x
BREAKING NEWS

Albania is shaken/ Two dead in Kavaja, one in Elbasan and one in Mat, what is happening in the country?

Albania is shaken/ Two dead in Kavaja, one in Elbasan and one in Mat, what is
x

Shëndeti

Remember them! Get rid of neck pain once and for all, these are the 7 ways

Remember them! Get rid of neck pain once and for all, these are the 7 ways

In most cases, neck pain comes from muscle tension.
This tension can be caused by poor posture, driving for a long time, or sleeping in a bad position, and usually goes away after a while.


We would like to show you some ways to quickly relieve neck pain.

This article is for informational purposes only. Consult your doctor before trying any of the techniques mentioned below. If you start to feel pain while doing them, stop immediately.

Forward and backward turns:

Stand with your back and head straight.
Lower your chin to your chest and hold for 15 to 30 seconds. Then raise your head.
Without arching your back, slowly move your head back to look up. Hold for 10 seconds, then return to the starting position.
Repeat the exercise several times.

Start with your back and head straight.
Gently stretch your head toward your right shoulder, as if trying to touch it with your ear until you feel a slight stretch on the left side of your neck. Don't shrug.
Stay like this for 5-10 seconds, and then return to the starting position.
Tilt your head to the left and hold again for 5-10 seconds. Then return to the starting position.
Repeat 10 times on each side.

Stand with your back and head straight.
Slowly turn your head to the right until you feel a slight stretch on the left side of your neck.
Hold the stretch for 15-30 seconds, then return to the starting position.
Repeat on the left side.
Do the stretch 10 times on each side.

Start with a straight back and head.
Place two fingers on your chin.
Press the fingers to the chin, slowly bring the chin back towards the neck.
Hold the position for 3 to 5 seconds, then relax.
Repeat at least 10 times.
Release the tension in your shoulders

Qëndroni në këmbë dhe sigurohuni që shpina dhe koka të jenë të drejta.
Ngrini shpatullat dhe filloni t’i rrethoni përpara. Bëni 6 herë.
Kthehuni në pozicionin fillestar dhe bëni 6 rrathë të tjerë, por këtë herë prapa.

Lëvizjet e tehut të shpatullave:

Qëndroni në këmbë dhe sigurohuni që shpina dhe koka të jenë drejt.
Ngadalë rrokullisni shpatullat mbrapa, duke i bashkuar tehet e shpatullave sa më afër.
Qëndroni kështu për një moment, pastaj relaksohuni.
Përsëriteni ushtrimin 10 herë.
Vendosni një pako akulli
Një kompresë e ftohtë mund të ndihmojë në lehtësimin e inflamacionit të qafës duke zvogëluar grumbullimin e acidit laktik. Mund të mpijë dhembjen.
Merrni një qese plastike, mbusheni me akull dhe mbështilleni me një peshqir.
Aplikoni paketimin e akullit në zonën e ndjeshme dhe mbajeni për 20 minuta.

Bëni një banjë me ujë të ngrohtë
Një banjë e ngrohtë do t’ju ndihmojë të relaksoheni, të qetësoni muskujt e shtrënguar të qafës dhe të përmirësoni qarkullimin e gjakut në zonë.
Bëni një banjë ose dush të nxehtë për rreth 20 minuta.
Ju gjithashtu mund të përdorni një jastëk ngrohje, shishe me ujë të nxehtë ose peshqir të nxehtë.

Përdorni një top tenisi
Një top tenisi do t’ju ndihmojë të masazhoni muskujt e qafës dhe t’i çlironi nga tensioni.
Shtrihuni në dysheme, përkulni gjunjët dhe vendosni një top tenisi nën pjesën e pasme të kokës në rajonin okupital, i cili është në bazën e kafkës.
Duke mbajtur këtë pozicion, merrni frymë thellë dhe relaksohuni për disa sekonda.

Rrotulloni pak topin e tenisit poshtë shtyllës kurrizore. Përsëri, merrni frymë thellë dhe relaksohuni për disa sekonda.

Gradualisht vazhdoni të lëvizni topin në të njëjtën mënyrë përgjatë shtyllës kurrizore, duke mbajtur çdo pozicion të ri për disa sekonda dhe duke u relaksuar.

Kur topi ka arritur pikën në bazën e qafës tuaj, vendoseni në rajonin okcipital dhe relaksohuni për disa sekonda.

Pastaj, duke qëndruar në top, ngadalë kthejeni kokën në të djathtë derisa veshi juaj të fillojë të shikojë në tokë.

Mbajeni kështu për disa sekonda, pastaj kthejeni kokën mbrapa dhe përsëriteni këtë lëvizje në anën tjetër.

Merrni 15 pika të një vaji thelbësor dhe përziejeni atë me të paktën 6 lugë çaji me një vaj bazë, të tillë si vaji i kokosit ose vaji i ullirit, në një shishe ose tas. Pastaj masazhoni butësisht qafën tuaj me përzierjen.

Vajrat thelbësorë më të mirë për lehtësimin e dhimbjeve, ënjtjeve dhe tensionit janë si më poshtë:

Vaj mente. Përmban mentol i cili ka një efekt ftohës në muskujt e lënduar. Gjithashtu ka veti anti-inflamatore.

Vaj rozmarine. Gjithashtu mund të lehtësojë dhimbjen dhe inflamacionin.

Vaji i drurit të sandalit. Ndihmon në çlirimin e spazmave dhe tensionit të muskujve.

Ginger oil. It has a warming effect on sore muscles.

Arnica oil. Relieves inflammation and swelling.

To relieve stiffness or spasms in the neck muscles, apply firm, deep pressure to the pressure points for 3 to 4 minutes. You can also massage them with your fingers in a circular motion.

Jian Jing (GB21) is about midway between your neck and where your arm begins.
Feng Chi (GB20) is located behind the earlobe, where the neck muscles are attached to the skull.

V10 is located at the base of your skull, about 2 inches from the top of where your spine begins, just above your shoulders.