BREAKING NEWS

Over 3 thousand tests! Here are how many new cases of COVID were registered in the last 24 hours in Albania, revealing the cities where the coronavirus is making a name for itself

Over 3 thousand tests! Here are how many new cases of COVID were registered in
x

Shëndeti

If you suffer from colitis, forget the taste of these foods! Seriously worsen your health

If you suffer from colitis, forget the taste of these foods! Seriously worsen

Colitis is a disease associated with inflammation of the colon, caused by several factors. If you suffer from colitis, you know very well that it is accompanied by various symptoms such as: swelling, constipation or diarrhea and abdominal pain after meals.

In fact, many people tend to confuse it with diarrhea, being one of the main symptoms of the problem. Being a recurrent disorder, characterized by periods of pain and periods of stasis, it is therefore very important to know the foods that can worsen its symptoms. Therefore, let us dwell on the 8 main categories of these foods: if you suffer from colitis you would do well to reduce their consumption.

Fried and fatty foods: Fried foods and those that contain high amounts of fat worsen the symptoms of colitis because they make digestion difficult and increase inflammation. Excessive consumption of fried foods increases intestinal spasms and episodes of pain and diarrhea.

Large grains and seeds: Although fiber consumption is always recommended for good digestion, if you suffer from colitis you should avoid fiber from foods such as whole grains and seeds. They increase the production of intestinal gas, and consequently the risk of bloating and abdominal pain.

Coffee and tea: In the case of colitis, you should avoid caffeinated beverages as much as possible, including tea and coffee. Regular consumption of tea and coffee can increase the frequency and intensity of colitis pain and irritation of the colon. Moreover, caffeine tends to accumulate in the body, affecting the toxin elimination system.

Milk and its by-products: Milk and its by-products are number one for people facing this disorder. Dairy should be eliminated not only due to high fats, but also the presence of lactose. Although not everyone is intolerant to it, it is a good idea to reduce dairy consumption.

Sausages: Sausages contain a lot of fat, but also salt and artificial substances that increase intestinal inflammation. Their regular consumption causes difficulty in digestion and increases the presence of toxins in the intestine. Moreover, they increase the risk of being overweight and other inflammatory diseases.

Margarinën: Margarina dhe gjalpi janë ushqime që nuk duhet të përfshihen në dietën tuaj nëse vuani nga koliti. Përmbajnë shumë yndyra transgjenike dhe vajra të hidrogjenizua që përkeqësojnë inflamacionin e zorrëve. Gjithashtu stimulojnë prodhimin e substancave kimike që rrisin perceptimin e dhimbjes.

Miellin e rafinuar: Miellrat e rafinuara janë ushqime inflamatore që mund të përkeqësojnë shumë simptomat e atyre që vuajnë nga problemet me zorrët. Ato i nënshtrohen një përpunimi gjatë të cilit humbasin një numër të madh të elementeve ushqyese. Për pasojë, tretja e tyre është më e vështirë; tek disa njerëz ato gjithashtu shkaktojnë reaksione alergjike. Gjëja më shqetësuese është se janë të pranishme në shumë ushqime të përditshme dhe për pasojë, shmangia e tyre plotësisht, është e vështirë.

Carbonated and alcoholic beverages: Alcoholic and carbonated beverages greatly irritate the digestive system. The high content of sugars, in addition to carbon dioxide and colorants, increases acidity and inflammation. They are responsible for symptoms such as flatulence, abdominal pain and diarrhea. In conclusion, to keep the symptoms of colitis under control, it would be good to limit the consumption of these 8 categories of foods to the maximum.