BREAKING NEWS

Tritoli in the house of Armand Duka / 34-year-old businessman arrested, Police come out with official reaction

Tritoli in the house of Armand Duka / 34-year-old businessman arrested, Police
x
BREAKING NEWS

"It will be in greater danger" / Frrok Çupi predicts sensational developments, issues a 'bomb' warning for this well-known politician: He is on the verge of prison

"It will be in greater danger" / Frrok Çupi predicts
x
BREAKING NEWS

He announced the move of Prime Minister Rama, Artan Hoxha releases the strong 'thumb' for the Duka-Veliaj clash and raises doubts: He may have done it ...

He announced the move of Prime Minister Rama, Artan Hoxha releases the strong
x
BREAKING NEWS

Action "flash", Fieri in "siege", FNSH controls luxury cars and those with foreign license plates / What happened?

Action "flash", Fieri in "siege", FNSH controls luxury cars
x
BREAKING NEWS

"Berisha's SHIK wanted to eliminate me" / Shocking testimony comes from the US, the well-known Albanian businessman tells how he saved Arben Kraja

"Berisha's SHIK wanted to eliminate me" / Shocking testimony
x
BREAKING NEWS

Frrok Çupi: Meta has been intercepted in drug and human trafficking where US interests are damaged, he and Berisha have their eyes on Ukraine, aim for asylum in Russia

Frrok Çupi: Meta has been intercepted in drug and human trafficking where
x
BREAKING NEWS

After "non grata", Berisha risks economic sanctions, FBI-CIA-DASH cooperation with the Treasury for the affairs of the blacklisted names, here is the report

After "non grata", Berisha risks economic sanctions, FBI-CIA-DASH
x
BREAKING NEWS

DP uncovers Ilir Meta's bargains with the majority for the local elections, did not appeal to the Constitutional Court the illegality of June 30

DP uncovers Ilir Meta's bargains with the majority for the local elections,
x

Shëndeti

You did not know this? Beans healthy food but can be the cause of many diseases, here's how you should act

You did not know this? Beans healthy food but can be the cause of many diseases,

Although inexpensive, easy to prepare and offers many health benefits, beans can also cause certain problems.

Beans contain amino acids which are the building blocks of proteins that the body uses to heal and create new tissues, such as bones, muscles, hair, skin and blood. There are many types of beans, such as tin beans, black beans, garbanzo, red beans and others, and today you can buy them in many ways (raw, dried, pickled, canned).

And while most people praise him, there are some things that many do not know about him.

Controversy over beans


Vegans and vegetarians often rely on black beans, lentils and other legumes as the main source of protein. However, dietitians like Paleo and Keto completely avoid beans because they contain controversial ingredients called lectins.

There are also different types of beans. While chickpeas (or garbanzo beans), sailor beans and many more are a good source of B vitamins, most Americans consume canned beans, full of additives and without beneficial nutrients, says Katie Wells for Wellness Mom.

The health benefits of beans

Many nutrients are packed into this modest grain. Therefore, beans are rich in dietary fiber, are a great source of protein and contain vitamins like folate and iron. Also, it usually brings in little fat and contains few calories, making it a staple in the Mediterranean diet and a carbohydrate-based diet.

Moreover, beans can be good for your heart! One study found that pinto beans in particular help lower LDL cholesterol, thus reducing the risk of heart disease. Another study found that eating roasted beans helps reduce risk factors for type 2 diabetes, while other studies find that eating beans can help reduce inflammation in the colon.

Nëse po përpiqeni të humbni peshë, lajmi i mirë është se një studim tjetër zbuloi se konsumimi i fasuleve lidhet me perimetër më të ulët të belit, peshë më të ulët trupore dhe madje edhe presion më të ulët të gjakut. Por, para se ta përfshini atë në pothuajse çdo vakt tuajin, duhet të studioni dhe kuptoni edhe anën tjetër.

A mund të jenë fasulet e pashëndetshme?

Problemi më i madh me fasulet është se ato përmbajnë lektina, të cilat janë të pranishme në sasi të mëdha edhe në drithërat. Lektinat kryesisht veprojnë si gjemba në shkurret e trëndafilit – një masë mbrojtëse për bimën. Sigurisht, ato nuk e dëmtojnë lëkurën tuaj si gjemba, ata sulmojnë sistemin tretës.

Steven Gundry, një kirurg i njohur dhe autor i The Plant Paradox for Wellness Mom, e shpjegoi në këtë mënyrë:

“Lektinat janë një proteinë ngjitëse bimore, dhe bimët i dizajnojnë ato si një mekanizëm mbrojtës kundër konsumit. Kjo bimë nuk dëshiron të hahet … kështu që një nga mënyrat që mund të luftojë njerëzit ose kafshët e tjera duke i ngrënë ato është prodhimi i të përmendurit. lektinat, të cilat pëlqejnë të lidhen me disa molekula sheqeri tek ne. Tani, këto molekula sheqeri më pas shkojnë në murin tonë gastrointestinal dhe enët e gjakut dhe në kyçet tona dhe vendosen atje. Pasi të ketë mjaft prej tyre, ato mund të shkaktojnë thyerjen e barrierës Ato janë gjithashtu një shkaktar kryesor i artritit, sëmundjeve të zemrës dhe shumë sëmundjeve autoimune.

Kjo është edhe arsyeja pse drithërat, fasulet dhe ushqimet e tjera që përmbajnë lektinë nuk mund të hahen të gjalla. Në fakt, gëlltitja e disa copave të pa gatuara fasule mund të shkaktojë të vjella dhe probleme me tretjen.

Një problem tjetër me lektinat është se ato mund të kontribuojnë në obezitetin dhe diabetin.

Si të reduktoni lektinat në fasule dhe drithëra

Fermentimi, njomja dhe gatimi në një tenxhere ekspres janë mënyra të dobishme për të reduktuar lektinën, por mbani në mend se asnjë nga këto metoda nuk do të heqë plotësisht lektinat.

How to soak beans: The easiest way to remove lectin before cooking is to soak dried beans overnight. For best results, cover the beans completely with cold water and add a little baking soda to further neutralize the lectins. Since lectins will be released into the water, try to change the soaking solution at least once or twice.

How to ferment beans: Start by rinsing and wetting them and then letting them simmer, for at least an hour. Then add spices like garlic, pepper and salt and some of the crops like Kombucha or yogurt or powder crops that you can buy in the store. Place in a jar, bury and carefully open the lid daily for the following days to allow the gases to accumulate and enter and when you are done, place in the refrigerator or in a dark place.