BREAKING NEWS

The apartment in Gjirokastra was engulfed in flames, killing a minor

The apartment in Gjirokastra was engulfed in flames, killing a minor
x
BREAKING NEWS

Dressed in red and black, the US ambassador gives the STRONG message from Vlora: Nothing can stop us

Dressed in red and black, the US ambassador gives the STRONG message from Vlora:
x
BREAKING NEWS

"Finally", Spartak Ngjela comes out with the message, warns of the long-awaited moment by Albanians: It is time that demands moral retribution to everyone who ...

"Finally", Spartak Ngjela comes out with the message, warns of the
x
BREAKING NEWS

"I was there too", Kreshnik Spahiu publishes exciting images and gives a STRONG message

"I was there too", Kreshnik Spahiu publishes exciting images and gives
x
BREAKING NEWS

Accident in Rinas / The patient who was being transported to Tirana lost his life, the Police reacted

Accident in Rinas / The patient who was being transported to Tirana lost his
x
BREAKING NEWS

"I saw them with my own eyes" / Former well-known ambassador detonated the 'bomb' for the President: Here is how Ilir Meta stole money with sacks when he was prime minister!

"I saw them with my own eyes" / Former well-known ambassador detonated
x
BREAKING NEWS

Accident with Berisha escort / The event takes another turn, security cameras shoot down the bodyguard and reveal the truth, light is shed on what happened in the late hours

Accident with Berisha escort / The event takes another turn, security cameras
x
BREAKING NEWS

After the fire broke out in Covid 3 hospital, Manastirliu immediately arrived at the scene

After the fire broke out in Covid 3 hospital, Manastirliu immediately arrived at
x

Shëndeti

The first signs of diabetes, learn what to distinguish in time

The first signs of diabetes, learn what to distinguish in time

Paradiabetes is the first stage of diabetes. Doctors consider it a warning sign.

Prediabetes occurs when the blood glucose level or blood sugar level is higher than normal but is not high enough to be considered diabetes. One of the factors in the occurrence of prediabetes is genetic inheritance.

If someone in your immediate family suffers or has suffered from this disease, you are more likely to result in diabetes. Paradiabetes is an indication that you may develop type 2 diabetes if you do not make some lifestyle changes.

Signs of Paradiabetes

Diabetes develops very gradually, so when you are in the prediabetes stage, you may not have any medical symptoms at all.

However, you may notice that:

• Feel hungry more than usual

• You are losing weight despite eating more

• You are more thirsty than usual

• You should go to the bathroom more often

• You feel more tired than usual

These are all typical signs associated with diabetes, so if you are in the early stages of diabetes, you may notice them.

But the good news is that prediabetes is reversible if the right measures are taken.

Overweight, lack of physical activity, bad cholesterol, high blood pressure are what you need to improve.

Zgjidhje natyrale për Paradiabetin
Njerëzit që konsumojnë më shumë bishtajore përballen me një rrezik më minimal për shfaqjen e paradiabetit, ose nivelit në rritje të glukozës në gjak.

Bishtajoret përfshijnë fasulet, bizelet, thjerrëzat e shumë të tjera, të cilat rekomandohen si ushqime shumë të shëndetshme për organizmin.

Të dhënat e një studimi të publikuar median mjekësore tregojnë se njerëzit që konsumojnë tre ose më shumë racione fasulesh në javë përballen me një rrezik 25% më të ulët të shfaqjes së paradiabetit.

Njerëzit që konsumojnë vetëm një racion ose më pak në javë, janë shumë herë më të rrezikuar.

Ekspertët e AgroWeb.org besojnë se konsumi i bishtajoreve ndihmon në rënien në peshë, lufton obezitetin dhe ul tensionin e gjakut.

Një studim i publikuar në British Journal of Nutrition analizoi lidhjen e bishtajoreve me paradiabetin.

Shkencëtarët u shprehën se ulja e masës dhjamore në organizëm është mënyra më e mirë për të trajtuar paradiabetin dhe parandaluar transformimin e tij në diabet.

Hani më mirë, jo hani më pak
Kufizimet kalorike janë në epiqendrën e të gjitha strategjive për rënien në peshë.

Por shkenca thotë se shumica e njerëzve që bien në peshë duke hequr kalori, i marrin sërish kilogramët e humbur në muajt apo vitet në vijim.

Për herë të parë studiuesit analizuan suksesin e dy hapave të rëndësishëm në ushqyerje, ngrënia e fasuleve dhe kufizimi i kalorive.

Pjesëmarrësit në studim u ndanë dy grupe. Grupit të parë iu dha detyra e ngrënies së pesë pjatave me thjerëza, qiqrra, bizele dhe fasule në javë.

Grupit të dytë iu kërkua vetëm të kufizonte numrin e kalorive, pra sasinë e ushqimit.

Me fjalë të tjera, grupit të parë iu kërkua të konsumonin më shumë bishtajore, dhe grupit të dytë iu kërkua të hante më pak.

Nuk është çudi që grupi i parë rezultoi fitues.

Konsumi i bishtajoreve rezultoi të ishte shumë efikas në uljen e faktorëve të rrezikut të shfaqjes së paradiabetit siç janë ulja e masës dhjamore dhe niveli i balancuar i sheqerit në gjak.

Shkencëtarët dolën në konkluzionin se ngrënia e pesë racioneve me fasule, thjerëza, qiqrra dhe bizele në javë pa bërë ndryshime madhore në stilin e ushqyerjes, pakësonte faktorët e rrezikut të shfaqjes së paradiabetit.

Konsumi i bishtajoreve ishte më efikas se marrja e 500 kalorive më pak në ditë.

Këto konkluzione janë shumë inkurajuese për njerëzit që vuajnë ose janë të rrezikuar nga diabeti i tipit 2.

They show that simple changes in diet, such as the inclusion of legumes, have a positive effect on blood sugar levels.