BREAKING NEWS

Weapons are fired among Berisha's democrats in the corridors of the headquarters, the shooter who shot at the PD meeting is arrested, the reason why the situation degraded in the withdrawal of weapons is revealed

Weapons are fired among Berisha's democrats in the corridors of the
x
BREAKING NEWS

"The Alibeaj group is being sponsored by the government", the journalist breaks the statement and uncovers the behind-the-scenes

"The Alibeaj group is being sponsored by the government", the
x
BREAKING NEWS

"The immunity of..."/ Journalists reveal the hard details about cocaine in Fier: The leaders can no longer live peacefully

"The immunity of..."/ Journalists reveal the hard details about
x
BREAKING NEWS

Massive cocaine in Fier, the journalist reveals the sensational details: Here's how long he was in Albania, it was intended for...

Massive cocaine in Fier, the journalist reveals the sensational details:
x
BREAKING NEWS

Drugs in Frakull i Fieri, the journalist raises doubts and warns: The groups are becoming sophisticated, SPAK works with a double standard

Drugs in Frakull i Fieri, the journalist raises doubts and warns: The groups are
x
BREAKING NEWS

Looking for the Municipality of Tirana, the PD candidate surprises: I will not vote for anyone in the primaries, the opposition is heading towards shame

Looking for the Municipality of Tirana, the PD candidate surprises: I will not
x
BREAKING NEWS

Impressive views, Burj Khalifa "wears" Red and Black to congratulate the Independence of Albania (VIDEO)

Impressive views, Burj Khalifa "wears" Red and Black to congratulate
x
BREAKING NEWS

The official himself confirms it, the minister is threatened with life, the details are disclosed

The official himself confirms it, the minister is threatened with life, the
x

Shëndeti

The latest invention making a name for itself / A genetically modified plant does the work of 30 air purifiers

The latest invention making a name for itself / A genetically modified plant

A French startup called Neoplants has genetically modified a plant to do the work of 30 air purifiers.

Neoplants genetically modified the plant Epipremnum aureum, aka golden creeper or devil's ivy, as well as its root microbiome to create Neo P1, a powerful air purifier. Now this super efficient plant has hit the market and could revolutionize the air purification industry. Neoplants expects its product to be popular and successful.

"One of the effects of the pandemic is that people are much more aware of what's in the air they breathe," said Patrick Torbay, molecular biologist and chief technical officer of Neoplants.

One of the advantages is that the Neo P1 uses no electricity and is therefore pollution free. At a time when forest fires are affecting many regions, air purification is in high demand.

The latest invention making a name for itself / A genetically modified plant

Shpikja e re ka potencialin për të hequr komponimet organike të paqëndrueshme (VOCs) që pastruesit konvencionalë të ajrit thjesht nuk mund t’i trajtojnë. Arsyeja është se komponimet janë aq të vogla sa nuk mund të “kapen” me metoda tradicionale.

Megjithatë, bimët janë krijuar për të “kapur”, thithur dhe metabolizuar edhe grimcat më të vogla. Neo P1 bën pikërisht këtë dhe vjen në formën e një prej bimëve më të zakonshme.

“Ne filluam me një nga bimët më të njohura të shtëpisë në Amerikën e Veriut”, tha Lionel Mora, bashkëthemelues dhe CEO i startup-it.

Megjithatë, detyra nuk ishte e lehtë, pasi kacavjerrësi i artë nuk kishte hartuar gjenomin e tij, kështu që ekipi i Neoplantëve u nis për të punuar për këtë detyrë.

“Është si të ndërtosh një aeroplan në fluturim,” shpjegoi Torbay.

Megjithatë, pas katër vitesh punë të mundimshme, shkencëtarët kanë zhvilluar një bimë që mund të metabolizojë katër ndotës kryesorë të ajrit të brendshëm, duke përfshirë formaldehidin dhe toluenin, dhe gjithashtu mund të thithë disa përbërje organike të paqëndrueshme.

Megjithatë, shkencëtarët nuk u ndalën me kaq, ata eksperimentuan edhe me mikroorganizma që jetojnë në rrënjët e bimës. Ata futën gjene nga bakteret ekstremofile, të cilat lulëzojnë në mjedise të ashpra duke konsumuar kimikate toksike. Ky ndryshim rriti ndjeshëm kapacitetin e uzinës për të metabolizuar ndotësit.

Megjithatë, për të shmangur fatkeqësinë, shkencëtarët kanë shmangur eksperimentimin në pjesë të gjenomit që mund të përmirësojnë mbijetesën e bimës në natyrë.

"We are not giving the plant a selective advantage. "We're not making it grow faster, we're not making it more resistant to pesticides or touching any of them," Torbay added.

Now the company is focused on modifying other types of herbs to suit different tastes. They are also working on lowering the price of the drug, which currently costs $179.