BREAKING NEWS

The unexpected happened at Sali Berisha's meeting in Gjirokastër: Terri of this government! Democrats turn on take the immediate decision

The unexpected happened at Sali Berisha's meeting in Gjirokastër:
x
BREAKING NEWS

The journalist makes a strong statement: the European Union has punished and penalized Serbia, here's the reason

The journalist makes a strong statement: the European Union has punished and
x
BREAKING NEWS

Cyber ??attacks on Albania, the US takes the drastic decision against Iran! The American representative makes a strong warning: If the aggression is not curbed, it will...

Cyber ??attacks on Albania, the US takes the drastic decision against Iran! The
x
BREAKING NEWS

DP submits the draft law in the Assembly: To automatically prohibit the awarding of tenders for...

DP submits the draft law in the Assembly: To automatically prohibit the awarding
x
BREAKING NEWS

COVID-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how many cases there have been in the last 24 hours

COVID-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how
x
BREAKING NEWS

Paloka makes serious accusations: Blako was released, why are Rama and Yuri Kim silent?! Here's the deal...

Paloka makes serious accusations: Blako was released, why are Rama and Yuri Kim
x
BREAKING NEWS

The strong statement of the former democratic deputy: I am ready to run for the Municipality of Tirana, the base has asked me

The strong statement of the former democratic deputy: I am ready to run for the
x
BREAKING NEWS

The market is shaken, the board drives the price of oil and gasoline into the stratosphere

The market is shaken, the board drives the price of oil and gasoline into the
x

Shëndeti

The latest study raises the concern, here is how harmful it can be to consume a glass of wine a day

The latest study raises the concern, here is how harmful it can be to consume a

Even though we know that excessive drinking is harmful to our health, the science that supports moderate drinking is still in need of evidence. 

The field of alcohol research seems a bit disoriented at the moment, at least in terms of public announcements.

A study published in the scientific journal Nature in March seems to offer some of the most compelling evidence that even moderate alcohol consumption can damage the brain.

After examining brain scans of more than 36,000 middle-aged and elderly people from Biobank in the UK, researchers found that 50-year-olds who drank an average of 175 milliliters (6 oz) or half-liter beer cans in days over the past year had brains that looked 1.5 years older than that of other people who drank half that amount or did not drink at all.

Brain aging increased with alcohol consumption, the researchers write. The study is one of the largest to address the health impact of moderate drinking on the brain to date. The researchers defined "moderate drinking" as up to 14 drinks per week and "light" as more than one drink per week, but less than seven. But many questions remain open.

Although the results of the brain study seem straightforward at first glance, a little deeper research reveals how much we still do not know.

Patricia Molina, who heads the Center for Excellence in Alcohol and Drug Abuse at Louisiana State University, said it remained unclear what were the effects of the two-year-old brain contraction that caused the symptoms of aging in cognition and behavior.

Some evidence shows a link between loss of brain volume and impaired cognition, she said. But she is also unaware of any study that conclusively shows a direct link between specific percentages of reduced brain volume and clinical manifestations that are apparent to humans or their physicians.

Molina tha se forma e studimit e bëri gjithashtu të vështirë përgjigjen e pyetjeve se si krahasohen rezultatet e tij me tkurrjen e shkaktuar nga aktivitete dhe sëmundje të tjera që dihet se shkaktojnë një ulje të materies së trurit, si mungesa e aftësisë fizike ose sëmundja e Huntingtonit.  “Një meta-analizë do të ishte mënyra më e afërt për të arritur tek përgjigja,” tha Molina. Me fjalë të tjera, dikujt do t’i duhej të shikonte të gjithë literaturën dhe t’i analizonte rezultatet në një mënyrë që të lejonte të bëhen krahasime të tilla.

Një arsye tjetër pse krahasime të tilla janë të vështira për t’u gjurmuar, tha Molina, është se aktivitete ose sëmundje të ndryshme shkaktojnë tkurrje të ndryshme në vende të ndryshme. Qëndrimi gjatë gjithë ditës dhe ngrënia vetëm e ushqimeve të përpunuara, për shembull, mund të shkaktojë tkurrje në një zonë të trurit të ndryshme nga sëmundja e Huntingtonit.

Pastaj është dilema pulë-vezë. A mund të ndodhë që njerëzit të prirur për të pirë alkool rregullisht thjesht kanë tru më të vogël në përgjithësi sesa ata që zgjedhin të abstenojnë?  “Kjo është një mundësi e veçantë,” tha Molina. “E vetmja mënyrë për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje është duke mbledhur imazhe të trurit nga jeta e hershme.”

Studiuesit po kërkojnë ta adresojnë këtë pyetje përmes studimit të zhvillimit njohës të trurit të adoleshentëve, tha Molina. Ky studim gjurmon ndryshimet në vëllimet e trurit me kalimin e kohës ndërsa mbledh të dhëna për përdorimin e alkoolit dhe drogës.

Por a nuk është vera e kuqe e mirë për ju?

Dëshmia se pirja e tepërt është e dëmshme për trupin dhe trurin është përfundimtare. Por kur bëhet fjalë për pirjen e moderuar, gjërat bëhen pak më të ndërlikuara. Një numër studimesh të publikuara gjatë dekadave të fundit, duke përfshirë një të paraqitur vetëm një ditë para studimit të trurit, duket se pretendojnë se pirja e moderuar e alkoolit mund të jetë e mirë për ju.

Duke analizuar të dhënat e marra gjithashtu përmes Biobank në Mbretërinë e Bashkuar nga rreth 312,000 konsumues aktualë, studiuesit zbuluan se konsumimi i alkoolit ekuivalent prej rreth 150ml verë me vakte në ditë për gratë dhe 300ml për burrat lidhej me një rrezik më të ulët të zhvillimit të diabetit të tipit 2.

Jeanette Tetrault, një profesoreshë e mjekësisë në Yale, e specializuar në varësinë ndaj alkoolit, tha se ishte e rëndësishme të lexohej përtej titujve.

Në fund të fundit, tha ajo, studimi thjesht ka gjetur se, nëse pini alkool me ushqim, keni më pak gjasa të zhvilloni diabetin e tipit 2 sesa nëse pini alkool pa ushqim.

Kritikët e studimeve të tilla thonë gjithashtu se ato shpesh nuk marrin parasysh faktorë të rëndësishëm socio-ekonomikë dhe se reklamimi i përfitimeve të verës së kuqe është në thelb i njëanshëm. Kjo për shkak se njerëzit me status më të lartë socio-ekonomik, të cilët shpesh janë tashmë më të shëndetshëm, në fillim, kanë më shumë gjasa të raportojnë se pinë një gotë verë të kuqe në ditë sesa ata që nuk janë.

Një hetim i New York Times i vitit 2018 zbuloi se studiuesit e përfshirë në një studim 10-vjeçar në shkallë të gjerë që kërkonin të gjurmonin ndikimin e konsumit të moderuar të alkoolit në shëndet u lobuan shumë nga industria e alkoolit.

100 milionë dollarët e përdorura për financimin e studimit të Institutit Kombëtar të Shëndetit (NIH) u kërkuan kryesisht nga aktorët kryesorë në industrinë e alkoolit, mes tyre Anheuser-Busch InBev. Autori kryesor i tij, një profesor i mjekësisë në Harvard, siguroi drejtuesit e alkoolit në email dhe telefonata konferencash se rezultatet do të ishin në favor të tyre.

Kur hetuesit e NIH vunë re praktika të dyshimta, studimi u ndërpre. Megjithëse asgjë nuk përfundoi duke u publikuar, situata të sjell në vëmendje për t’u kujdesur ndaj rezultateve që duken shumë të mira për të qenë të vërteta.

Një studim i madh i vitit 2018 u përpoq të zgjidhte debatin e pirjes së moderuar të alkoolit: Asnjë nivel i konsumit të alkoolit nuk përmirëson shëndetin, tha ai.

Duke përdorur të dhëna nga 195 vende për një periudhë 26-vjeçare, studimi ofroi vlerësimin më të plotë të barrës globale të alkoolit deri më sot. Por disa shkencëtarë kanë vënë në dukje të meta në hartimin e studimit. Për shembull, se në vend që të gjurmonin rezultatet e tyre në numra, autorët gjurmuan rezultatet duke përdorur gjuhën relative. Kur ata ofruan shifra të vështira, niveli i dëmtimit dukej i negociueshëm në rastin më të mirë.

Rreziku i zhvillimit të një problemi shëndetësor të lidhur me alkoolin ishte 0.5% më i lartë tek njerëzit që pinin një pije në ditë krahasuar me ata që nuk pinin. Në aspektin numerik, studimi zbuloi se 914 në 100,000 njerëz midis moshës 15 dhe 95 vjeç do të zhvillonin një sëmundje brenda një viti nëse nuk do të pinin. Ky numër u rrit me vetëm katër persona, 918 në 100,000, nëse do të pinin.

Given what we know today about alcohol consumption, Tetrault said she was not telling her patients to abstain altogether. She said she can use brain study with patients who already have basic conditions that affect their cognition or their brain function as another tool for counseling.

"But I would not necessarily use this data to try to change the behaviors of patients who do not really have health consequences and to know what their potential risks are," she said. "I'm not telling all my patients to abstain."