BREAKING NEWS

Kreshnik Spahiu makes the scary warning: If the US and the EU withdraw, Kosovo's sovereignty...

Kreshnik Spahiu makes the scary warning: If the US and the EU withdraw,
x
BREAKING NEWS

Tensions in the North of Kosovo/ Democratic MP raises the alarm and explodes the 'bombshell' statement: Russian agents in Nis are being provided with Serbian diplomatic passports

Tensions in the North of Kosovo/ Democratic MP raises the alarm and explodes the
x
BREAKING NEWS

"We have a division between the position and the Albanian opposition"/ Kreshnik Spahiu reveals the strong behind-the-scenes: This is why Rama has chosen Turkey as a partner, while Berisha has Greece?

"We have a division between the position and the Albanian opposition"/
x
BREAKING NEWS

He punched Sali Berisha in the December 6 protest, the expert report on Gerti Shehu ends, here is the unexpected request of the Prosecutor's Office

He punched Sali Berisha in the December 6 protest, the expert report on Gerti
x
BREAKING NEWS

A fight breaks out in Vlora, a 64-year-old man is injured with a knife, the police clarify the details

A fight breaks out in Vlora, a 64-year-old man is injured with a knife, the
x
BREAKING NEWS

What is expected to happen on Monday? The security expert explains the scenario for the North of Kosovo

What is expected to happen on Monday? The security expert explains the scenario
x
BREAKING NEWS

Ready for assassination? He was walking armed on the coast of Borshi, the 38-year-old suffered badly

Ready for assassination? He was walking armed on the coast of Borshi, the
x
BREAKING NEWS

"How did the plants bloom today, they are not waiting for us now man"/ Klodiana Lala reveals the interceptions of drug traffickers in Krujë

"How did the plants bloom today, they are not waiting for us now man"/
x

Shëndeti

The month of Ramadan starts on Thursday, 6 reasons why you should fast even if you are not Muslim. Here are the diseases he fights

The month of Ramadan starts on Thursday, 6 reasons why you should fast even if

On Thursday, March 23, Muslim believers begin the month of Ramadan. However, fasting is a practice that can be followed by everyone, because it has important health benefits.

Fasting is practiced for religious and spiritual reasons, and although it is most widespread among Muslim believers, it is actually also a practice of other religions, such as Christianity, Buddhism and Judaism. Fasting has been a practice present in humans throughout evolution. Since it was often difficult to consume food at any time, as a result they evolved to be able to go without food for extended periods of time.

Intermittent fasting is one of the most popular health and fitness trends these days. This practice is known as Intermittent Fasting (IF) and is an eating pattern that cycles between eating and fasting. IF doesn't dictate what you should eat, but when you should eat it.

- The 16/8 method: consists of consuming food for 8 hours and stopping it for the following 16 hours. So, eat enough from 13:00 – 21:00 then fast for 16 hours.

- The "eat-stop-eat" method: includes fasting for 24 hours; eat for example at lunch and then eat lunch again the next day.

– The 5:2 method: based on this method, consume 500-600 calories over two consecutive days and then eat normally the other 5 days of the week.

The 16/8 method is more widespread, as it is easier for people to adapt.

Njerëz të famshëm që kanë ndjekur këtë stil jetese: Jennifer Aniston, Kourtney Kardashian, Molly Sims, Hugh Jackman, Hannah Jeter, Halle Berry, Jimmy Kimmel, Justin Theroux, Brooke Burke etj.
Personazhe shqiptarë: Armina Mevlani, Lori Hoxha dhe Rudina Dembacaj.

– Humbje në peshë: IF ndihmon në djegien e yndyrës në zonën e barkut dhe jo vetëm, pa qenë nevoja të kufizoheni në konsumimin e kalorive me vetëdije.

– Insulina: agjërimi ul nivelin e sheqerit në gjak dhe rrit nga 20-31% nivelet e insulinës, të cilat janë të rëndësishme kundër diabetit të tipit 2.

– Shëndeti i zemrës: agjërimi i përhershëm mund të zvogëlojë kolesterolin e dëmshëm, trigliceridet e gjakut, sheqerin në gjak.

– Lufta me kancerin: studimet te kafshët kanë vërtetuar se agjërimi mund të parandalojë kancerin.

– Shëndeti i trurit: agjërimi rrit hormonin BDNF që ndihmon në rritjen e qelizave të reja nervore. Ka ndikim gjithashtu në luftën kundër Alzheimer-it.

– Efekti anti-plakje: redukton rrudhat dhe rrit jetëgjatësinë. Studimet e kryere te minjtë arritën në përfundimit se pas agjërimit, këto specie arritën të jetonin 36-38% më shumë se të tjerët.

Intermittent Fasting nuk është për të gjithë. Personat që kanë probleme me çrregullimin e të ushqyerit duhet të konsultohen me mjekët pasi në këto raste, mund të ketë rrezikshmëri. Raste të tjera kur duhet të konsultoheni me mjekun para se të praktikoni IF:

– nëse vuani nga diabeti
– keni presion të ulët të gjakut
– merrni medikamente
– jeni nënpeshë
– po përpiqeni të mbetni shtatzënë
– jeni shtatzënë ose ushqeni fëmijën me gji

Hunger is the main side effect of fasting. You may feel like you don't have enough power. This is temporary, as it takes some time for the body to adapt to the new meals.

Note: As with any other diet, consult your doctor beforehand.