BREAKING NEWS

Why is the EU-Western Balkans summit being held in Tirana? The former Minister of Justice discloses the details and reveals the behind-the-scenes

Why is the EU-Western Balkans summit being held in Tirana? The former Minister
x
BREAKING NEWS

"This is shameful", Alfred Cako breaks the 'bombshell' statement: Tomorrow's summit, the EU's last attempt to eliminate...

"This is shameful", Alfred Cako breaks the 'bombshell'
x
BREAKING NEWS

"The primaries were wonderful"/ Ylli Rakipi interrupts Flamur Noka's enthusiasm: When they fake it, it's a masquerade, don't tell me...

"The primaries were wonderful"/ Ylli Rakipi interrupts Flamur
x
BREAKING NEWS

Withdrawn from the Primaries for the Municipality of Tirana, Evi Kokalari does not hold back, fiercely attacks Alimehmet

Withdrawn from the Primaries for the Municipality of Tirana, Evi Kokalari does
x
BREAKING NEWS

Belind Kelliçi, the official DP candidate for the Municipality of Tirana, comes Meta's immediate reaction

Belind Kelliçi, the official DP candidate for the Municipality of Tirana,
x
BREAKING NEWS

Dash Sula leaves olive oil at Rama's place: Drink it from Saliu's olives

Dash Sula leaves olive oil at Rama's place: Drink it from Saliu's
x
BREAKING NEWS

Official DP candidate for Tirana, Belind Kelliçi reacts and surprises with the statement: Ilir Alimehmeti will be...

Official DP candidate for Tirana, Belind Kelliçi reacts and surprises
x
BREAKING NEWS

What happened? "Head to head" with Belind Këlliçi, Ilir Alimehmeti withdraws from the Tirana primaries

What happened? "Head to head" with Belind Këlliçi, Ilir
x

Shëndeti

Great news is coming! New therapy for the treatment of tumors, 'kills' cancer, comes great hope for patients. Here's what the scientists say

Great news is coming! New therapy for the treatment of tumors, 'kills'

A new type of cancer therapy that uses a common virus to infect and destroy harmful cells is showing promising results, UK scientists said.

The cancer in one patient disappeared, while in others the tumors shrank. The drug is a weakened form of the virus, herpes simplex, that has been modified to kill tumors.

Larger studies will be needed, but experts say the injection could save many people with advanced cancer.

Krzysztof Wojkowski, a 39-year-old builder from west London, is one of the patients who took part in the ongoing phase one safety trial, run by the Institute of Cancer Research at the Royal Marsden Foundation NHS Trust.

He was diagnosed in 2017 with cancer of the salivary glands near the mouth. Despite surgery and other treatments at the time, his cancer continued to grow.

“Më thanë se nuk kishte alternativa për mua. Ishte shkatërruese, kështu që ishte e pabesueshme të më jepej ky shans”, tha Krzysztof Wojkowski.

Krzysztof
Krzysztof Wojkowski

Më pas shtoi: “Kam bërë injeksione çdo dy javë për pesë javë, të cilat më zhdukën plotësisht kancerin. Kam dy vite që s’vuaj më nga kanceri.”

Injeksionet, të dhëna direkt në tumor, sulmojnë kancerin në dy mënyra, duke pushtuar qelizat kancerogjene dhe duke i bërë ato të shpërthejnë, dhe duke aktivizuar sistemin imunitar.

Rreth 40 pacientë e kanë provuar trajtimin si pjesë e provës. Disave iu dha injeksioni i virusit, i quajtur RP2, më vete. Të tjerë gjithashtu morën një ilaç tjetër kundër kancerit, të quajtur nivolumab, gjithashtu.

Gjetjet, të paraqitura në një konferencë mjekësore në Paris, Francë, tregojnë:

-Tre nga nëntë pacientë që iu dha vetëm RP2, ku përfshihej Krzysztof, panë që tumoret e tyre të tkurreshin

-Shtatë nga 30 që kishin trajtim të kombinuar gjithashtu dukej se përfitonin

-Efektet anësore, të tilla si lodhja, ishin përgjithësisht të lehta

Studiuesi kryesor, Kevin Harrington tha për BBC se përgjigjet e trajtimit të parë ishin “vërtet mbresëlënëse” në një sërë kanceresh të avancuara, duke përfshirë kancerin e zorrës së trashë (ezofagit) dhe një lloj të rrallë të kancerit të syrit.

“Është e rrallë të shohësh norma kaq të mira përgjigjeje në provat klinike të fazës së hershme, pasi qëllimi i tyre kryesor është të testojnë sigurinë e trajtimit dhe ato përfshijnë pacientë me kancer shumë të avancuar për të cilët trajtimet aktuale kanë pushuar së funksionuari”, tha ai.

Ndërsa shtoi: “Mezi pres të shoh nëse ne vazhdojmë të shohim përfitime ndërsa trajtojmë një numër në rritje të pacientëve.”

Nuk është hera e parë që shkencëtarët përdorin një virus për të luftuar kancerin. NHS miratoi një terapi të bazuar në virusin, e quajtur T-Vec, për kancerin e avancuar të lëkurës disa vite më parë.

Harrington e quan RP2 një version të ri të T-Vec.

“Ka pasur modifikime të tjera të virusit, në mënyrë që kur të futet në qelizat e kancerit të nënshkruajë në mënyrë efektive urdhërin e tyre të vdekjes.”

Doktoreshë Marianne Baker, nga Cancer Research UK, tha se gjetjet inkurajuese mund të ndryshojnë kursin e trajtimit të kancerit.

“Scientists discovered that viruses could help treat cancer 100 years ago, but it has been challenging to harness them safely and effectively. "Research suggests that combining multiple treatments is a powerful strategy, and virus therapies like this can become part of our tools to defeat cancer, " she stated.