BREAKING NEWS

The gun jumps in Shkodër

The gun jumps in Shkodër
x
BREAKING NEWS

They asked for release from the cell, the Supreme Court takes the decision for Lefter Koka and three other officials arrested for the incinerator affair

They asked for release from the cell, the Supreme Court takes the decision for
x
BREAKING NEWS

"We no longer have criminals who reach out with a Kalashnikov and kill half the bar"/ The forensics expert gives a strong warning: Professionalism has increased, from 2012 until now...

"We no longer have criminals who reach out with a Kalashnikov and kill half
x
BREAKING NEWS

"It is done to attract the attention of the State Police"/ The former head of the police reveals who takes the photos of the much-wanted Ervis Martinaj

"It is done to attract the attention of the State Police"/ The former
x
BREAKING NEWS

"Initially they give him the car for..." The former head of the State Police reveals how contract killers are recruited

"Initially they give him the car for..." The former head of the State
x
BREAKING NEWS

The journalist shocks with the statement: Police systems were built by a Russian company, this is the damage caused by hackers in the system

The journalist shocks with the statement: Police systems were built by a Russian
x
BREAKING NEWS

The testimony of the two Beqiraj brothers / Klodiana Lala breaks the strong statement: Random criminal events have 'whitened the face of the police'

The testimony of the two Beqiraj brothers / Klodiana Lala breaks the strong
x
BREAKING NEWS

"In Albania, he only has left...", Klodiana Lala speaks with names: Who is the well-known character of the world of crime who received the fine of 500 thousand euros

"In Albania, he only has left...", Klodiana Lala speaks with names:
x

Sport

Gëzim Çorja: In my youth, athletics had massiveness and rivalry, today it needs more investment in infrastructure

Gëzim Çorja: In my youth, athletics had massiveness and rivalry,

Athletics, in other words the "queen of sports", has its ups and downs in Albania. Undoubtedly, the greatest massiveness and rivalry at the same time was in the 70-80s of the last century, while there are some sporadic high results currently with two names that have recorded high international performance such as Luiza Gega and Izmir Smajlaj, respectively in 3000 meters steeplechase and long jump. Comparison at different times often leads to mistakes, but it is undeniable that 4 decades ago athletics had developed all disciplines, while today many eyes are closed because there are no suitable athletes and material base. There is also a lack of specialized trainers, so various deficiencies have appeared, without forgetting the geographical anomaly of the distribution of athletics in Albania today. However, there are efforts that tend to accomplish the best. To talk about athletics yesterday and today, we interviewed the champion and national record holder in the high jump, Gëzim Çorjen, who not only shows emotions from the past, but in this interview for "SOT", he gives his thoughts on athletics today and proposes What it takes to have higher results.

- How did you get involved with the sport, under what circumstances, and who was the first coach?

- Everything started in the eighth grade, when coach Muhamet Spahiu noticed my passion and talent in athletics and decided to activate me in the "17 November" club. This happened to all those students who had good results and when competitions and tests were held, coaches came and engaged them in clubs.

- How did your career continue?

- After a daily and tireless training I managed to win a place in the national competitions, also winning the first place in the speed races. After winning the title of champion for young ages, I got the right to study for Master of Sports in the specialty of Athletics. Over the years, the coach of the school, Fatmir Dibra, noticed in me some good qualities to change specialties, from speed races to high jump competitions, because my jumpability was very high. Time showed that dance was the discipline where I really achieved high results, and at the same time, these are results that have stood the test of time. I remember that my best result of 2.10 m in 1978 was broken 6 years later by the athlete of Partizan, Met Abazi with 2.11 m. Today, as we speak, the best result in this discipline is somewhere around 1.90 m.

- Çfarë sekretesh ka disiplina e kërcimit së larti?

- Mund të thuhen shumë gjëra por unë po i përmbledh në disa pika: 1. Pasioni dhe dëshira, që janë thelbësore. 2. Këmbëngulje, e cila jep qëndrueshmëri. 3. Objektiva të qarta për të kapur rezultate sa më të larta. 4. Një teknikë e përsosur, pasi, sado punë të bëhet dhe përkushtim të kesh, teknika është e domosdoshme kur bëhet fjalë për gara të nivelit të lartë.

- Si qëndronte rivaliteti mes klubeve dhe individëve në atë kohë?

- Pjesëmarrja ishte shumë e madhe dhe kishte përfaqësues nga e gjithë Shqipëriasi p.sh Partizani, Skënderbeu, Dinamo etj. Si pasojë, rivaliteti ishte shumë i madh e kjo i bënte garat të kishin interes, por edhe rezultatet në përgjithësi ishin të larta. Dua të kujtoj këtu se ky sport kërkon atletë shtatlartë, por shtatlartët në atë kohë i merrte basketbolli e volejbolli. Unë isha 1.80 m, kurse vëllai im 1.86 m. Pra, për këtë lloj sporti unë kam qenë nën lartësinë mesatare që duhet të ketë një kërcyes së larti. Por kërcyeshmëria ime ka qenë fantastike. Po ta kapësh nga ana teknika dhe mënyra e realizimit në përgjithësi, duke e krahasuar me botën, ka qenë mjaft e mirë për kohën.

- A është e vërtetë se shteti i kohës interesohej shumë për sportistët, nëse po, ju personalisht si trajtoheshit?

- Për sportistët e talentuar përkrahja e shtetit ishte e madhe. Na mundësohej e drejta e studimit ku përfshiheshin anë pozitive materiale. Këto benefite vinin si rezultat i arritjeve të mira në sport. Ndoshta kjo ishte një shtysë për të rinjtë që të konkurronin, rivalizonin dhe, e parë në këtë formë, kishte një rivalitet në vazhdimësi, gjë që nxiste përmirësimin e rezultateve dhe zhvillimin e sportit në tërësi.

Gëzim Çorja: In my youth, athletics had massiveness and rivalry,

- Nëse nuk do të kishit ushtruar sportin, me çfarë do të merreshit, pra cilat janë pasionet tuaja jashtë sportit?

- Pasioni për sportin ka qenë mbi të gjitha dhe, më besoni, nuk e mendoja kurrë një rrugë tjetër në jetë. Këtë mund ta kuptojnë më mire ata që kanë ushtruar sport elitar.

- Jepni një mendim për atletikën shqiptare sot, në aspektin e masivitetit dhe rezultateve. Si do ta përshkruanit?

- Mungesa e terreneve sportive në Tiranë ka ndikuar shumë në rezultatet e sportistëve. Masiviteti në anën tjetër lë shumë për të dëshiruar. Në kohën e dikurshme çdo disiplinë realizohej, pra kishte garë, ndërsa sot disiplinat janë të reduktuara. Megjithatë, ka sportistë që kanë treguar rezultate shumë të mira në rangun kombëtar dhe atë botëror,si psh Luiza Gega dhe Izmir Smajlaj.

- Shumë figura të atletikës janë dekoruar nga institucionet gjatë viteve të fundit. Nuk vihet në diskutim që e meritoni edhe ju, çfarë vlerësimesh keni marrë?

- Unë jam dekoruar me medaljen e titulluar “Atlet i shquar”, si dhe dekoratë nga Federata Shqiptare e Atletikës si “Nderi i atletikës Shqiptare”.

- Keni udhëtuar vitet e fundit me ekipin paraolimpik në disa aktivitete të rëndësishme. Sa bën Shqipëria për këtë kontigjent dhe çfarë propozoni në të ardhmen?

- Nën drejtimin e presidentit të ri Endri Bushati dhe të drejtorit ekzekutiv Roland Hysi, tek “Special Olympics Albania”, Shqipëria është në rrugë të mbarë. Duke pare numrin e sportistëve që marrin pjesë në garat ndërkombëtare, mendoj se premisat për rritje të pjesëmarrjes janë të mëdha.

- Kush kanë qenë idhujt tuajnë sport gjatë rinisë tuaj? Sa e ndiqnit sportin në botë në atë kohë dhe çfarë mbresash keni nga garat ndërkombëtare?

- Nga idhujt e mi gjatë rinisë ia vlen të përmendet Karl Luis, i cili ka qenë një atlet amerikan i shquar. Kam kryer takim ndërkombëtar midis Shqipërisë e Turqisë dhe Shqipëri-Kosovë, ku kam fituar vendin e parë. 

- Si e sheh të ardhmen e atletikës dhe të sportit shqiptar në përgjithësi?

- Mund të thuhen shumë gjëra për këtë, por shkurtimisht mund të them që ndërtimi i sa më shumë terreneve sportive është faktori kryesor mbi përmirësimin e cilësisë të sportit në Shqipëri dhe kudo.

- Së fundmi, a ka ndonjë pjesëtar të familjes që e ushtron sportin?

- Përsa i përket marrëdhënies midis sportit dhe familjes sime ia vlen të përmendet fakti se edhe vëllai im, Qemal Çorja, ka qenë atlet me titull rekordmen kombëtar. Ai ka thyer rekordin kombëtar në kërcimin së larti, fillimisht nga 2.05 m në 2.06 m, pastaj nga 2.06 në 2.08 m e më vonë nga 2,08 në 2,09 m, të gjitha rekorde kombëtare, derisa e theva unë me 2.10 m më 1978. Rezultati i tij 2.09 m është ende sot rekord kombëtar për të rinjtë U-18, pra prej 4 dekadash.

Kush është Gëzim Çorja?

Datëlindja: 15 gusht 1958

Vendlindja: Tiranë

Klubi i parë: 17 Nëntori

Klubi i karrierës: 17 Nëntori

Disiplina kryesore sportive: Kërcim së larti

Rezultati më i mirë: 2 metra e 10 cm

Vlerësime nga institucionet: Kampion kombëtar dhe rekordmen i vendit, “Nderi i klubit” i laureuar me medalje dhe diploma të ndryshme

Arsimimi: Instituti i Lartë i Kulturës Fizike “Vojo Kushi”, Specialiteti Atletikë.

Kualifikime në sport: Trajnime të ndryshme

Rol trajneri apo menaxhimi sportiv: Trajner i licencuar

Veprimtaria aktuale: Mësues i Edukimit Fizik dhe trajner në “Special Olympics Albania”

Historiku i rekordeve në kërcimin së larti

2.00 m - Ilia Mazniku

2.05 m - Skënder Rexhepi

2.06 m - Qemal Çorja

2.08 m - Qemal Çorja

2.09 m - Qemal Çorja

2.10 m - Gëzim Çorja

2.11 m - Met Abazi

Shqetësimi/ Disa disiplina atletike po shuhen

Shumë specialistë të atletikës dhe figura të rëndësishme të sportit tonë kanë apeluar për më shumë vëmendje ndaj atletikës, nisur jo vetëm nga mungesa në kryeqytet e një piste me standarde ndërkombëtare, por edhe në shuarjen e disa disiplinave sportive që në të kaluarën kanë pasur nivel shumë të lartë. Këtu mund të përmenden disiplinat e hedhjes së çekiçit, diskut apo shtizës, si dhe kërcimit së larti e atij me shkop. Atletika jonë ka nevojë të masivizohet, në mënyrë që garat të përmbushen dhe të rriten rezultatet. Sa më e zhvilluar të jetë atletika, aq më të zhvilluar bëhen edhe sportet e tjera, pasi atletika është baza e të gjitha sporteve. Kjo duhet kuptuar mire edhe nga institucionet që duhet të hartojnë politika afatgjata e rezultative sportive për atletikën në veçanti. Një tjetër element që duhet evidentuar është dekorimi nga Presidenti i Republikës. Institucioni i Presidentit ka dekoruar shumë figura të atletikës, por rekordmenin e gati gjysmë shekulli më parë në kërcimin së larti, ende nuk e ka bërë “Mjeshtër të Madh”. Çfarë pret FSHA-ja që të bëjë gati dokumentacionin për të vlerësuar Gëzim Çorjen?

Gëzim Çorja: In my youth, athletics had massiveness and rivalry,