BREAKING NEWS

SPAK interrogates Damian Gjiknur for 7 hours, in the scanner his assets, travels, houses and suspicions about hidden bank accounts in Malta, here are the affairs that could sink the deputy, from the abuses in the Tirana-Elbasan road project, to the fil...

SPAK interrogates Damian Gjiknur for 7 hours, in the scanner his assets,
x
BREAKING NEWS

Ilir Meta seals the "divorce" with Sali Berisha after isolation at home, "comes down" to the field and seeks to take the head of the opposition

Ilir Meta seals the "divorce" with Sali Berisha after isolation at
x
BREAKING NEWS

Here are the secret bargains between Rama, Berisha, Meta and Gazment Bardhi, their mafia codes to threaten each other, the connections with the oligarchs, the behind the scenes allegations of wiping the servers on "January 21" and the details of the bi...

Here are the secret bargains between Rama, Berisha, Meta and Gazment Bardhi,
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela: Here is the 'Achilles' heel' in justice that can save Sali Berisha from 'house arrest' and the only case when his mandate as a deputy can be burned, why the former prime minister can give him peace if the file is investigated of 'Januar...

Spartak Ngjela: Here is the 'Achilles' heel' in justice that can
x
BREAKING NEWS

Idajet Beqiri: Here are all of Berisha's attempts to cover up the crime of January 21, 2011, the scheme to bill the murders to the opposition, the fabrication of close-up wounds and the reward that was given to the guards, we are ready to take to SPAK ...

Idajet Beqiri: Here are all of Berisha's attempts to cover up the crime of
x
BREAKING NEWS

Alex Soros takes the "command" of Albania, this is how Edi Rama replaced Damir Fazllic and Sali Berisha with the tycoon of the "Open Society"

Alex Soros takes the "command" of Albania, this is how Edi Rama
x
BREAKING NEWS

After Becket's 140 million euros, almost another 140 million euros for the Port of Durrës, here are the fines that the Albanians will pay for the whims of Edi Rama, the Italian journalist puts the prime minister in a "trap"

After Becket's 140 million euros, almost another 140 million euros for the
x
BREAKING NEWS

Five ministers and 5 ex-ministers of the SP have fallen into the "net" of SPAK, the well-known journalist uncovers the behind-the-scenes and shows who is blocking the arrest of Ilir Meta, here are the facts that implicate Sali Berisha in the murders of...

Five ministers and 5 ex-ministers of the SP have fallen into the "net"
x

Sport

Indrit Sorra, from a career as a classical wrestler to a physical education teacher

Indrit Sorra, from a career as a classical wrestler to a physical education

Wrestling has historically been a popular sport in Albania and the sporting quality in this discipline has been at a high level over the decades. In recent years, some quality wrestlers who have brought European and world medals to the country have received Albanian passports, but the core always remains Albanian. In classical wrestling, our country had provided a considerable experience of representation, and for this the credit goes to several clubs that had established authority among them Dinamo, the real school of many sports in Albania. Dinamov also has Indrit Sorra, who has practiced the beautiful and manly sport of wrestling for 15 years. He started wrestling by chance, with his friends, and was able to win positions of honor in cups and national championships, without giving up his education in sports and practicing the profession of coach and physical education, helping young people to exercise as a whole in the sports disciplines, since through sports health increases, negative vices are removed and a more active and healthier youth is undoubtedly formed. "SOT" newspaper interviewed technician and teacher Sorra about his career, but also to get opinions about wrestling today or future projects.

Who is Indrit Sorra?

Date of birth: 17.03.1987

Place of birth: Tirana

Career club: Dinamo

Style: Classic wrestling

Body weight: 58 to 86 kg

Record: Most matches won

Marital status: Married, has two children

Education: High

Profession: Physical Education Teacher

Experience: Participant in many courses and contribution to the community for youth sports

Indrit Sorra, from a career as a classical wrestler to a physical education

- How did your career in sports start and why precisely with classical wrestling?

- I started the sport thanks to the company I had. It was a friend of mine who encouraged me to sign up and it happened when I was in the sixth grade. At first it was an entry without much fanfare, but sport has a quality that attracts you and I had a 15-year career in sports. Even my choice in classical wrestling was precisely because of the society that surrounded me, in fact I liked it more than freestyle wrestling. The latter was more messy, flailing with feet and hands, but the classic wrestling at the waist and above seemed more attractive to me.

Indrit Sorra, from a career as a classical wrestler to a physical education

- Who are the coaches who have had an impact on you?

- Besnik Shehu was the only coach from the beginning to almost the end of my career. Some time at the end with another technician, but Shehu was my coach at Dinamo. His experience in this discipline, as an athlete and coach, has helped us a lot.

Indrit Sorra, from a career as a classical wrestler to a physical education

- There were many well-known clubs in the capital, why did you choose Dinamo?

- Unë kam qenë që në vogëli tifoz me Dinamon, ndaj zgjedhja ishte e natyrshme. Plus që Dinamo në mundje në ato vite ishte klub i formuar mirë, me rezultate të larta dhe një emër të mirë në garat sportive. Gjatë kohës që ushtroja sport aktiv, Dinamo kishte mundës shumë cilësorë. Zgjedhja ime për Dinamon lidhej dhe me faktin se shokët e mi më të mirë ishin pjesë e këtij klubi.

- Ka shumë mundës që zotërojnë teknikë të lartë, kanë individualitet, sidomos në mundjen klasike. Po për ju, cilat kanë qenë armët më të forta?

- Krahëqafë, sikurse i themi ne në mundje, është një kapje në këtë sport, një lëvizje teknike, e cila është "vdekjeprurëse", dhe unë këtë teknikë e kam pasur timen, e zotëroja shumë mirë. Kundërshtarët e mi ma dinin këtë epërsi dhe kur përplaseshin me mua i ruheshin në maksimum kësaj lëvizjeje që bëja. Mendoj se ishte arma ime më e fortë gjatë dueleve në tapet.

Indrit Sorra, from a career as a classical wrestler to a physical education

- Kur e keni ndjerë veten më keq?

- Ndodheshim në Vlorë, në kampionat, dhe përgatiteshim për të pasur sukses. Por për të ruajtur peshën mu desh të mbaja dietë të fortë dhe kjo zgjati një javë. Në të njëjtën kohë bënim përgatitje të fortë fizike. Kjo më solli dobësi dhe unë e humba ndeshjen. Gjatë përplasjes u preva fare, më kishin shteruar fuqitë dhe u duk sikur po më binte të fikët. Ishte nga momentet e vështira, por që u ndodh sportistëve.

- Cilën konsideroni si ndeshjen tuaj më të mirë?

- Ka ndodhur në Lezhë, në një duel final për peshën time, ku unë e nisa takimin jo si favorit. Stadiumi në fillim ishte kundër meje, por duke parë ndeshjen që bëra dhe nivelin e shfaqur, nisën të më duartrokitnin. Kjo është gjë e madhe për një sportist, të jep shumë krenari.

Indrit Sorra, from a career as a classical wrestler to a physical education

- Ju jeni teknik mundjeje, por edhe mësues i edukimit fizik. Ç'ne që jeni lidhur me arsimin?

- E kam pasur ëndërr mësimdhënien dhe të ushtroja profesionin e mësuesit më dukej kompletim si sportist, trajner dhe edukues. Kjo më ka ndihmuar të përcjell tek fëmijët kulturën sportive dhe rëndësinë e saj. Jap mësim tek shkolla "Marie Logoreci" në Tiranë dhe bëra 9 vjet si mësues i edukimit fizik.

- Cili është misioni juaj në shkollë përveçse të jepni mësim?

- Shkolla ka në brendinë e saj fëmijë që kanë prirje të ndryshme dhe një mësues mund të dallojë talentin e fëmijëve dhe ta rekomandojë atë në disiplinën që i përshtatet. Brenda profesionit, jam përpjekur të seleksionoj fëmijët sipas prirjeve të tyre, duke i aktivizuar vazhdimisht në lojëra dhe aktivitete sportive brenda shkollës. Natyrisht, progresi i fëmijëve varet edhe nga hallka të tjera, si familja, infrastruktura, trajnimi etj.

- Cili është mendimi juaj për mundjen shqiptare sot?

- I see wrestling very well today, especially with a federation president like Sahit Prizreni, who was an elite athlete himself, and I am sure that he will take the presentation of our wrestling very high in international competitions. Before, investments in wrestling were few, but now it is increasing. We have received very high quality medals in freestyle wrestling, but I believe that classical wrestling will also bring us many successes.

- What projects do you have for the future?

- I would like to have my own gym, where I could gather as many young people as possible and train them in classical wrestling.

Interviewed by: Adriatik BALLA