BREAKING NEWS

New cases fall significantly / Ministry of Health publishes COVID balance sheet, here is what has happened in the last 24 hours

New cases fall significantly / Ministry of Health publishes COVID balance sheet,
x

Sport

Izmir Smajlaj: Even if they pay me with gold, I will not leave Albania, my best has not come yet

Izmir Smajlaj: Even if they pay me with gold, I will not leave Albania, my best

As if the difficult infrastructural conditions, low investment and insufficient budget were not enough, the coronavirus pandemic hit the Albanian sport hard, interrupting the annual national activities, a situation that led to the destruction of the objectives of the federations and heavy financial losses for the clubs. Anyway, the spark of success in Albanian sport has been even during this difficult time and where more beautiful and significant are these sparks than the elite athletes, who make us proud of their achievements? "SOT" newspaper brings in this interview the "king" of long jump, the "golden boy" of Albanian athletics, Izmir Smajlaj, who yesterday left for the European Championship in Poland and at the same time is projecting to participate in the Summer Olympic Games of this year in Tokyo. Shkodrani Smajlaj brought Albania 3 gold medals in just 25 days from the competitions of Vienna, Istanbul and Belgrade, with high and promising results. But he himself says that the best has not come yet and the result 8.30 will be his target in the next 3-4 months. In this interview, readers learn more about this athletic phenomenon, which has world-class sporting parameters. But an athlete of this size, as well as some other athletes of European and world level such as Luiza Gega, Briken Calja, etc., deserve attention from institutions, attention that to date has not been at the required level. And while Smajlaj brings the "basket" of gold medals to Albania, the authorities (asleep so far) should think to financially support these excellent "ambassadors" of Albanian sports. Istanbul and Belgrade, with high and promising results. But he himself says that the best has not come yet and the result 8.30 will be his target in the next 3-4 months. In this interview, readers learn more about this athletic phenomenon, which has world-class sporting parameters. But an athlete of this size, as well as some other athletes of European and world level such as Luiza Gega, Briken Calja, etc., deserve attention from institutions, attention that to date has not been at the required level. And while Smajlaj brings the "basket" of gold medals to Albania, the authorities (asleep so far) should think to financially support these excellent "ambassadors" of Albanian sports. Istanbul and Belgrade, with high and promising results. But he himself says that the best has not come yet and the result 8.30 will be his target in the next 3-4 months. In this interview, readers learn more about this athletic phenomenon, which has world-class sporting parameters. But an athlete of this size, as well as some other athletes of European and world level such as Luiza Gega, Briken Calja, etc., deserve attention from institutions, attention that to date has not been at the required level. And while Smajlaj brings the "basket" of gold medals to Albania, the authorities (asleep so far) should think to financially support these excellent "ambassadors" of Albanian sports. But he himself says that the best has not come yet and the result 8.30 will be his target in the next 3-4 months. In this interview, readers learn more about this athletic phenomenon, which has world-class sporting parameters. But an athlete of this size, as well as some other athletes of European and world level such as Luiza Gega, Briken Calja, etc., deserve attention from institutions, attention that to date has not been at the required level. And while Smajlaj brings the "basket" of gold medals to Albania, the authorities (asleep so far) should think to financially support these excellent "ambassadors" of Albanian sports. But he himself says that the best has not come yet and the result 8.30 will be his target in the next 3-4 months. In this interview, readers learn more about this athletic phenomenon, which has world-class sporting parameters. But an athlete of this size, as well as some other athletes of European and world level such as Luiza Gega, Briken Calja, etc., deserve attention from institutions, attention that to date has not been at the required level. And while Smajlaj brings the "basket" of gold medals to Albania, the authorities (asleep so far) should think to financially support these excellent "ambassadors" of Albanian sports. which has world-class sports parameters. But an athlete of this size, as well as some other athletes of European and world level such as Luiza Gega, Briken Calja, etc., deserve attention from institutions, attention that to date has not been at the required level. And while Smajlaj brings the "basket" of gold medals to Albania, the authorities (asleep so far) should think to financially support these excellent "ambassadors" of Albanian sports. which has world-class sports parameters. But an athlete of this size, as well as some other athletes of European and world level such as Luiza Gega, Briken Calja, etc., deserve attention from institutions, attention that to date has not been at the required level. And while Smajlaj brings the "basket" of gold medals to Albania, the authorities (asleep so far) should think to financially support these excellent "ambassadors" of Albanian sports.

Who is Izmir Smajlaj?

Place of birth: Shkodër

Date of birth: 29.03.1993

Length: 196 cm

Body weight: 86 kg

Best result: 8.11 m

Clubs: Tirana

Trainer: Gjergj Ruli

Sports titles: Record holder of Albania, Balkan Champion, European Champion, "Champion of Small States" (Champion of Small States).

- Three gold medals in less than a month, did you expect such an international success?

Your question is worth appreciating… But, yes, I actually expected such a success, as I am dedicated to this sport, I spent a year like 2020 with 3 gold medals. First at the International Rally in Bratislava, then at the Balkan Championship in Istanbul, where he was proclaimed champion, as well as at the rally in Belgrade.

- Rezultatet tuaja në të tre aktivitetet e fundit janë të qëndrueshme, pak a shumë të njëjta, mbi 7.90 m. A tregon kjo një moment stabiliteti të formës tuaj dhe a mund të thuhet se është kaluar plotësisht shqetësimi me dëmtimet e mëparshme?

Erdhi pandemia dhe e gjithë puna e palodhur që bëra me trajnerin tim Gjergj Ruli na shkoi dëm. U mbyllëm në karantinë dhe aktivitet sportive u bllokuan me ligj. Kështu, për të mos humbur kohë, bashkë me trajnerin vendosëm që unë të bëja operacionin e gjurit, i cili më jepte herë pas here shqetësime. Pas ndërhyrjes me operacion mu desh një muaj që të merrja veten, fillimisht rikuperim ortopedik, më pas me ushtrime përforcuese për muskujt. Në muajin tetor, më herët se çdo vit, filluam gradualisht stërvitjen. Për të mundësuar arritjen tek objektivat emigruam në Sofje të Bullgarisë për tri javë, e më pas në Turqi për 10 ditë. Natyrisht, stërvitja ka qenë me intensitet të lartë e progresiv, si dhe kualitative në rezultate. Për këtë arsye theksoj se unë e prisja një rezultat të tillë. Megjithatë, më e mira ime ende nuk ka ardhur, pasi pritshmëritë e mia janë mbi 8 metër.

- Së shpejti luhet Europiani indoor, një shans i madh për ju. Cili është objektivi në këtë aktivitet?

Po, e vërtetë, më datën 4 mars fillon Europiani në Torun të Polonisë. Unë jam përgatitur së bashku me trajnerin-president që në këtë garë të jem Izmiri i vërtetë. Unë nuk jam i rënë nga qielli, por stërvitja dhe treguesit janë të tillë që më mundësojnë të jem medalist. Këtu unë nuk garoj me veten, por me atletë të nivelit të lartë, të cilët vijnë nga vende ku atletika ka kushte shumë më të mira sesa Shqipëria.

- Trajneri juaj, Gjergj Ruli, ka pretendime për rezultat mbi 8 m. Në pikëpamjen tuaj, referuar formës, a duhet të presin shqiptarët një surprizë më të madhe këtë vit? Nëse po, si dhe kur?

Trajneri im ka qenë lider i kësaj gare për 30 vjet, rekordmen e kampion i madh dhe fjala e tij bazohet në punën e mirëfilltë që kemi bërë në treguesit dhe në komponentët që ka kjo garë. Në fund të muajit maj ose në qershor, sipas parashikimeve tona, unë do të fluturoj mbi 8.30 m. Ky është një rezultat që e kemi objektiv, nisur nga pritshmëritë tona të bazuara në ato që thashë më lart.

- Atletika jonë ka probleme serioze infrastrukturore dhe jo vetëm. Sa ka ndikuar kjo tek ju?

E vërtetë, atletika në Shqipëri ka infrastrukturën më të dobët në rajon. Kjo jo për faj të federatës, por për seriozitetin dhe botëkuptimin që atletika duhet të ketë në jetën e përditshme, ndërkohë që nuk ka pasur një qasje pozitive nga drejtoria e sportit. Përveç federatës, më shumë më ka ndihmuar bashkia dhe kryetari i saj, si dhe KOKSH, për të pasur një pistë modeste për të bërë të paktën 50% të programit teknik. Jo për t’u mburrur, por nëse do të kisha kushtet që ka atletika botërore, me bindje e them që do të kryesoja në “pol-position” këtë garë.

- Shumë është thënë nga të gjithë krahët e politikës për mbështetjen e sportistëve elitarë, por pak është bërë. Që ju të përmirësoni rezultatet tuaja dhe të përmbushni pritshmëritë, për çfarë keni nevojë?

Sikur të kisha një shkop magjik dhe një tapet fluturues do të shkoja të stërvitesha në vende të nxehta (sepse këtu është dimër), ashtu sikurse shkojnë të gjithë konkurrentët e mi, për të qenë i barabartë edhe unë me ta. Por kjo ëndërr kërkon financa të mëdha, gjë që federata jonë nuk i ka as për të organizuar aktivitetet sportive vjetore të planifikuara në kalendar. Prandaj këtë punë e rregullon vetëm shteti. Sepse atletika në të gjithë botën është prioritet shtetëror në sport.

- Cila është një ditë e zakonshme e atletit Izmir Smajlaj? Jashtë atletikës, çfarë preferon të bëjë?

Një ditë e zakonshme për mua është…, që çdo ditë t’i buzëqesh bashkëshortes time. Të pi një kafe, të shoh e të navigoj në internet në botën e sportit dhe stërvitjeve të atletikës.

- Si ka ndodhur që jeni lidhur me atletikën dhe kur e kuptuat që kjo disiplinë (kërcimi) është rruga e duhur për ju?

Në atletikë më ka futur baba im, i cili ka qenë gjithashtu sportist profesionist, ka luajtur me ekipin e volejbollit. Miqësia që babai kishte me profesor Vildan Tufin bëri që unë në moshën 10-vjeçare të merrem me atletikë. Prej atij momenti nuk i jam shkëputur këtij sporti dhe e kam gjetur veten pikërisht në kërcimin së gjati.

- A je bërë pishman që ke zgjedhur të jesh sportist në Shqipëri? Nëse do të të jepej mundësia të garoje jashtë, me cilin vend do ta bënit?

Jo, asnjëherë, nuk jam bërë kurrë pishman që kam zgjedhur atletikën dhe shprehja “jam krenar që jam shqiptar” më shkon për shtat dhe e ndjej. Madje me flori të më paguajnë unë nuk do ta ndërroj Shqipërinë dhe do të garoj vetëm për vendin tim.

- Ka shumë sportistë që pas tërheqjes nga sporti aktiv i futen politikës. A do ta presim një gjë të tillë prej jush në të ardhmen?

Të ardhmes nuk i dihet, por…, pse jo?! Në fakt, do të më pëlqente të isha një politikan i denjë për të dhënë kontribut në mënyrë të tillë që sporti, në të mirën e të gjithëve, të kishte më shumë kushte e rrjedhimisht zhvillim cilësor.

- Vllaznia është klubi i parë. Por shumë shkodranë (ju, Qerimaj i shtangës etj), kanë zgjedhur të mbajnë veshur fanellën e Tiranës. A ka ndikuar kjo në raportet tuaja me fansat shkodranë?

Në fakt, unë vij nga ajo shkollë, nga djepi i sportit shqiptar që është Shkodra. Por, marrëdhëniet e mira që kisha me presidentin e Federatës Shqiptare të Atletikës, Gjergj Rulin, më bëri që të largohem nga Shkodra dhe të zgjedh Tiranën për një stërvitje dhe perspektivë më të mirë në kryeqytetin e shqiptarëve. Me këtë rast falënderoj klubin e Vllaznisë që ma përmbushi dëshirën duke më dhënë leje kalimi, por falënderoj edhe për klubin e Tiranës që më dha mundësinë.

- Cila është familja juaj?

Familja ime e shtrenjtë përbëhet nga mama, baba, bashkëshortja, motra dhe vëllai, të cilët i dua si sytë e ballit.

- Keni fituar 3 medalje ari në më pak se një muaj, a keni marrë ndonjë mesazh urimi nga qeveritarët?

I have received endless messages, extremely many and in some forms, and I have received congratulatory messages from politicians from the mayor, Mr. Veliaj, as well as the Minister of Sports, Mrs. Kushi.

- We are in the Olympic year, where do you see yourself ...?

It is true that we are in the Olympic year and I know the importance of the results we need to get before summer comes. The desire is too great to capture those goals we claim, but first and foremost I want to be in good health in this time of pandemic. Second, my big dream is to be a finalist in the long jump competition at the Tokyo Olympics and, why not, with medals.