BREAKING NEWS

What did not work in Berisha's defense? Karamuç "breaks down" the moment of the attack by the 31-year-old

What did not work in Berisha's defense? Karamuç "breaks
x
BREAKING NEWS

"The attack on Berisha was premeditated", the journalist reveals the details and shows the hard evidence

"The attack on Berisha was premeditated", the journalist reveals the
x
BREAKING NEWS

Will he take the post of deputy mayor of the Municipality of Tirana? This is how Alimehmeti answers

Will he take the post of deputy mayor of the Municipality of Tirana? This is how
x
BREAKING NEWS

"Attack on Berisha was organized", Kelliçi divulges strong details: the perpetrator was an infiltrator, this is what the purpose was

"Attack on Berisha was organized", Kelliçi divulges strong
x
BREAKING NEWS

They announced the departure of Yuri Kim, Jozefina Topalli breaks down the statement of the Ministry of Foreign Affairs and discloses the behind-the-scenes: This is why the American ambassador is leaving

They announced the departure of Yuri Kim, Jozefina Topalli breaks down the
x
BREAKING NEWS

Unsaid details, Klodiana Lala reveals what was found on Gerti Shehu's phone: The event is not accidental

Unsaid details, Klodiana Lala reveals what was found on Gerti Shehu's
x
BREAKING NEWS

"Planned", Artan Hoxha sheds light on the behind-the-scenes of Berisha's attack: It is strange that Gerti Shehu...

"Planned", Artan Hoxha sheds light on the behind-the-scenes of
x
BREAKING NEWS

"Shameful!"/ The departure of American ambassador Yuri Kim, Salianji reveals what Edi Rama is trying to do

"Shameful!"/ The departure of American ambassador Yuri Kim, Salianji
x

Sport

Sahit Prizreni: I tell you the unique emotion of the world title in the middle of Belgrade by Abakarov

Sahit Prizreni: I tell you the unique emotion of the world title in the middle

Sahit Prizreni is not an unheard of name in Albanian sports. In freestyle wrestling, in his own weight, he was number two in Europe and number three in the world, but the lack of proper conditions prevented him from winning a world title. But, sensitive to the need for this sport with so much tradition in Albania to have a world title, he achieved his objective by naturalizing two quality athletes from the Russian Federation, Islam Dudaev and Zelimkhan Abakarov, who in less than a year have brought Albania important medals from major regional and world tournaments and championships. Even a few days ago, Zelimkhan Abakarov won the gold medal at the World Championships in Belgrade, the first in the history of wrestling for the Albanian flag, a great emotion and a great success. Sahit Prizreni, tells the newspaper "SOT" the unsaid from this triumph,

- Zelimkhan Abakarov received the Albanian passport and in less than a year won every possible title, and recently he was crowned world champion in Belgrade. This gave a greater dimension to his success. Can you tell us, not only as the head of the wrestling federation, but also as an athlete who has a name in freestyle wrestling, how did you experience this success of Albanian wrestling?

- The emotion that Zelimkhan's success gave us was unique, never experienced before. I myself come from sports and I know the emotions that this sport gives, but that of Zelimkhan Abakarov was special, that is, unique. In the semi-finals he defeated a Serbian wrestler, inside his home, and the Serbian wrestler was a medalist at the Tokyo Olympics. He beat the reigning world champion and this success, seen in this form, takes on great importance, that's why the emotions have been great. On this occasion, I want to thank not only the athlete, but also the coach L. Çakmashi. This success has electrified us immensely. I haven't stopped watching the video for a few days now, it's so moving. I am not exaggerating at all, as it is a historic occasion for our wrestling. Of course, Zelimkhani deserves special thanks for these emotions he gave us.

- Well, the athlete is indeed naturalized with a passport as an Albanian, but he comes from a country where he trains with quality wrestlers, there are conditions. We have also had good wrestlers because this sport has a tradition in us, but they did not reach the world title. The conditions, therefore, have become an obstacle...

- Today as I speak, it seems impossible to me what I have achieved, because the conditions we have had do not offer much to be at these levels. And yet, I can proudly say that the journey of these two boys, Abakarov and Dudaev, have had our unstinting support. We have sent them to major events, including the Mediterranean Games. And this faith has been rewarded and I am proud of that. Because today Albania officially has a world champion and this is a great achievement of Albanian wrestling. But I emphasize again, that our sport is in difficulty. At first, when we did the letters for the athletes, many were skeptical about this move, but today as we speak, the boys have justified this belief and they have done their best. The boys have increased the quality of the Tirana club, increased the level of our representation, also increased the image of Albanian wrestling and Albanian sports. This means that their success improves the image of our country.

- Ata janë pjesë e klubit të Tiranës? Pushteti lokal nuk ka shumë mundësi, ky është fakt....

- Po, janë pjesë e Tiranës. Dhe ky klub meriton respektin tonë sepse është i vetmi klub në Shqipëri që bën maksimumin për sportistët, që e mban gjallë sportin. Kjo nuk mjafton, natyrisht, duhet që edhe bashkitë e tjera të investojnë në sport, të bëjnë më shumë. Nëpër shumë bashki e drejtori ka punonjës që paguhen kot, sikur paratë të investoheshin më mirë me trajnerët e sportit, atëherë bashkitë do të sillnin një situatë të përmirësuar për sportistët dhe ekipet. Por kjo gjë kërkon vullnet, e shumë bashki këtë vullnet duket se nuk e kanë. Kur mungojnë investimet dhe projektet, kjo e vështirëson punën tonë si federatë.

- Meqë ra fjala, sa shkon buxheti i federatës tuaj? Kam përshtypjen që angazhimi në garat ndërkombëtare duhet t’ju ketë sjellë shumë shpenzime që nuk i mbulon buxheti i një federate...

- Shumë e drejtë ajo që thoni, buxheti i federatës nuk është në atë nivel sa të përballojë të bëjë të gjitha garat apo të mbulojë shpenzimet e pjesëmarrjeve ndërkombëtare. Për aktivitetet ne kemi një buxhet 86 mln lekë të vjetra, që lëvrohet nga ministria e linjës për sportin e mundjes. Nuk duhet të harrojmë se kemi shumë shpenzime, sidomos me fazën përgatitore të sportistëve, bileta, akomodime etj. Sot që flasim ne kemi ende shumë fatura të papaguara. Kuptohet, politika duhet të ndërhyjë që situata të përmirësohet. E megjithatë, më besoni, unë po shijoj këtë sukses të madh ndërkombëtar të mundjes shqiptare.

- Kur thoni që politika duhet të ndërhyjë, ku e keni fjalën?

- Këtu nuk e kam fjalën për pjesën e pushtetit, por për spektrin politik në tërësi, për klasën politike. Ajo duhet të reflektojë, të bëjë diçka për sportin. Dhe ca gjëra janë bërë, sidomos suporti i Ministrisë së Mbrojtjes. Por unë mendoj se ka shumë më tepër sportistë që e meritojnë trajtimin.  Flitet se do të ketë një ligj të ri, s’më mbetet veçse të uroj të bëhet më e mira. Suporti nga Ministria e Mbrojtjes edhe për disa sportistë të Kosovës, medalistë olimpikë, është gjë e mirë, por ne duhet ta shtrojmë pyetjen se “çfarë bën ti si shtet për sportistët e tu në shtëpinë tënde?”. Plus që më shqetëson dhe një detaj që lidhet me kampionin e botës.

- Çfarë?

- Ç’do të bëhet me kampionin e botës? Jam i dëshpëruar që ende nuk ka një sinjal nderimi, ndoshta po tregohem pak i nxituar. Djemtë nuk dinë shqip, ama unë di dhe unë i përfaqësoj ata si president federate. Jam përfaqësues i institucionit të mundjes.

- Po thoni që nuk ka pasur vëmendjen e duhur, ndryshe nga sa ndodhi me Gegën, Markun etj, kështu?

- Nuk është se ka munguar vëmendja. Mua më ka telefonuar ministrja, që e falënderoj, kreu i KOKSH-it, zoti Ylli e të tjerë, por vonesa lidhet me sa duket me faktin se kryeministri ka qenë jashtë shtetit. Por, pse e dua këtë? E dua sepse është motivim për sportistët dhe kjo nuk vlen vetëm për ata të mundjes, por për të gjithë sportistët në çdo disiplinë që përfaqësojnë Shqipërinë. Në fakt, ta them troç, e kam pritur një telefonatë nga kryeministri. Siç e dini edhe ju, unë kam qenë një zë i fortë në shërbim të sportistëve. Por, prapë e theksoj, ka ca gjëra që më bëjnë optimist, pasi ka një interes të shtuar nga institucionet, përfshi Ministrinë e Mbrojtjes, atë të Sportit etj, gjë që na jep kurajë.

- Ndoshta e keni të vështirë të flisni, por gazeta interesohet të dijë a do të fitojnë sportistët e pasaportizuar shpërblimin sipas VKM-së?

- Patjetër që po! Madje unë dua të falënderoj ministrin e Mbrojtjes, zotin Peleshi, që më priti dhe u tregua i gatshëm të na ndihmojë, duke na premtuar se do të bëhet më e mira. Kampioni i botës, referuar ligjit të shpërblimeve, merr 100 mln lekë të vjetra dhe kjo nuk është sekret, pasi është me vendim qeverie. Kuptohet, dhënia e shpërblimit vonon disi, pasi ndiqen procedurat, fillimisht duke pritur raportin e antidopingut, e më pas hapat institucionalë deri në lëvrimin përfundimtar. Në fakt, sportistët ende nuk kanë marrë shpërblimin e Lojërave Mesdhetare, por sado që të jetë vonesa, shpërblimi do të jepet. Por, në fund të fundit, sa më shpejt të ndodhë përkthehet në motivim për sportistët.

- Si e sheh të ardhmen e mundjes, duket se po e bazojmë atë në “miell importi”, apo jo?

- Unë nuk e shoh kështu, përkundrazi, ne kemi sportistë shumë të mirë në mundje. Një nga djemtë e rinj fitoi medalje bronzi e mundës tanët kanë fituar dhe medalje europiane. Por mundja ka nevojë për investime të fuqishme në infrastrukturë dhe politika efikase angazhimi të të rinjve.

- Është e kollajtë të fajësohen institucionet, por ju, si federatë, çfarë po bëni?

- Thank you for the question! I assure you that we are not hanging around, as much as we can. As you know, we have held a world tour in Tirana, a tour that has been included in the calendar of the World Wrestling Federation, and that is no small thing. A tournament named after the late Met Malo, the man who gave so much to wrestling. Matt's son, Klajdi Malo, has helped our wrestling a lot. He also awarded the two athletes and tied them a salary until the Mediterranean Olympics. I cannot find words of thanks for this extraordinary humane gesture, but which shows an unlimited love for wrestling. Don't forget, we are the continuation of the excellent generations of Albanian wrestling and this latest success seems to be in the heart of each of those contributors to this sport so beloved among us.