Sport

Veteran strikers of the National Team towards "retirement", Reja takes a look at the youth in the Italian Primavera

Veteran strikers of the National Team towards "retirement", Reja takes

The national team got 6 points from the first three matches played in Group I eliminator of the World Cup "Qatar-2022", beating Andorra (1-0) and San Marino (2-0), but losing to England 0-2. In terms of objectives, the representative is fine, but in terms of the game, her performance left much to be desired. The midfield did not function properly for the team as never before. The wards were separated from each other and the game of the red and blacks completely lacked imagination and harmony in the technical-tactical actions. The midfield was the department that lacked the quality elements that previously made a difference like Memushaj, Abrashi and some others, while the "patches" of coach Reja did not give the necessary efficiency. Meanwhile, the attack does not lag behind the problems created. The youngsters who have approached are not yet decisive for the team's objectives and some injuries like that of Broja and someone else brought consequences. But above all it must be admitted that the veteran strikers have serious problems and seem to have nothing more to give to the national team. There are three veterans of the offensive ward who are expected to hang their shoes on the nail at the end of the qualifiers. This scenario is very likely to happen. Thus, Armando Sadiku, who is part of FC Bolivar in the Bolivian championship in South America, was not invited to the national team for the last matches and will probably not be invited in the following, as Elbasan has gone to a championship that is difficult to follow and is in the final steps of a career. Sadik's performance over the last two years has not been the best and that is a fact. The player has suffered from injuries, but also the lack of goal and seems to have closed the cycle in the National. At least in the representative it may be a fact committed to leave him out eventually. In the last gathering, coach Edi Reja did not invite Bekim Balaj either, giving signals that he cannot rely on the Shkodra senior. Maybe Balaj is not right for Reja's schemes, but maybe the lack of invitation could be related to the lack of goals and consistency in his performance with Sturm Graz in Austria. The other striker who is expected to be eliminated in the following is Sokol Cikalleshi. The invitation for him happened because Kavaja had a good period in Turkey with his team and in the National he is strongly engaged, being efficient not only in the offensive game, but also in the defensive one. The fact that it gives the maximum is strongly liked and regardless of age (32), Cikalleshi has known to be the necessary player in the National Team and has justified it with the goals he has scored and his likable game as a whole. In short, in future gatherings New will remove them.

Young people in the Italian Primavera in the focus of the New

Mësohet se trajneri Edi Reja është duke ndjekur ekipet e Primaveras (kampionati i të rinjve në Itali), atje ku luajnë shumë lojtarë të rinj shqiptarë, për të gjetur sulmues të spikatur dhe për ta angazhuar në Kombëtare, në projektin e tij të së ardhmes për Euro-2024. Nuk do të jetë e lehtë, por ka plot elementë shqiptarë që luajnë në skuadrat e të rinjve dhe që kanë mundur t’u bashkohen madje ekipeve të para, sikurse ka ndodhur me Xhakomo Vrionin tek Juventusi e Kumbullën që nga Verona kaloi tek Roma, duke qenë titullar i kësaj skuadre. Për momentin nuk ka një listë lojtarësh që janë evidentuar nga Reja dhe janë në fokusin e tij, por deri në qershor trajneri do të ketë krijuar një listë të lojtarëve të rinj më të përshtatshëm për skemat e tij në ekipin e parë përfaqësues. Përveç Primaveras italiane, të cilën po e ndjek rregullisht dhe po mban shënime, Reja ka këshilluar trajnerët e skuadrave kombëtare të moshave, kryesisht Alban Bushin, që ta informojnë rreth ecurisë së lojtarëve të vegjël kuqezi dhe mundësisë që ata të angazhohen në ekipin e parë kombëtar, si pjesë e projektit të së ardhmes. Për momentin përfaqësuesja e Shqipërisë nuk ka një goleador të spikatur, por pas ndeshjeve të fundit u evidentua që nuk ka as mesfushorë organizatorë të nivelit të lartë dhe gjërat duhen parë me sy kritik. Trajneri Reja ka nisur një fazë vëzhgimi intensiv për lojtarë të rinj.