BREAKING NEWS

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how many new cases there have been in the last 24 hours

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how
x
BREAKING NEWS

The 33-year-old Italian died in Saranda, the first suspicions

The 33-year-old Italian died in Saranda, the first suspicions
x
BREAKING NEWS

The thief robbed the car of the Albanian minister, as he tried to escape from the border point of Morina

The thief robbed the car of the Albanian minister, as he tried to escape from
x
BREAKING NEWS

High temperatures are back in Albania, that's how long it can last

High temperatures are back in Albania, that's how long it can last
x
BREAKING NEWS

Photo/ Brilant Martinaj was executed in the assassination attempt in Fushë-Krujë, new details are revealed, here is the car used by the perpetrators

Photo/ Brilant Martinaj was executed in the assassination attempt in
x
BREAKING NEWS

Stoltenberg meets Vucic and warns him: We have increased the military presence in the north of Kosovo, we will act if...

Stoltenberg meets Vucic and warns him: We have increased the military presence
x
BREAKING NEWS

High prices/ Former president Meta makes a strong appeal to the government: Lower the price of fuel, end the exploitation

High prices/ Former president Meta makes a strong appeal to the government:
x
BREAKING NEWS

10 days after 'disappearing' one of the most famous people in the world of crime, SHISH stands up in search of Ervis Martinaj! Bases are checked in 5 cities, this is what is being attempted through cell phones

10 days after 'disappearing' one of the most famous people in the
x

Sport

Zelimkhan Abakarov: I have not yet achieved significant success, when I win the World Cup it can be called an achievement

Zelimkhan Abakarov: I have not yet achieved significant success, when I win the

Albania won four medals in total from the Mediterranean Games "Oran-2022", held in Algeria. Of these, two medals were won by Chechen wrestlers (part of the Russian Federation with which they competed earlier, but since several months they have been competing with the colors of the Albanian flag). Specifically, Islam Dudaev and Zelimkhan Abakarov are foreign wrestlers who have received Albanian passports and compete in international competitions for Albania. They have even brought important medals to the country from international competitions. Abakarov recently won the gold medal at the Mediterranean Games, confirming himself as not only a quality athlete, but also a hope for medals at the World Cup and at the 2024 Olympics. Beyond the prejudices that often exist among us, it seems that these athletes are giving a chance for Albanian wrestling to reap international success. Newspaper "TODAY", brings to the readers in this issue the interview with Abakarov, and through this interview we learn more about the character, ambitions and of course also personal information about the wrestler who won the gold in Algeria. It seems clear that he has a gold medal objective in the World Cup and a medal in the Olympics, but is Albania itself prepared to realize this major objective?

Who is Zelimkhan Abakarov?

Date of birth: 14.07.1993

Place of birth: Russian Federation

Style: Freestyle wrestling

Weight: 65 kg

- Your medal at the Mediterranean Games was proof of your consistency in results. How difficult was the race for you?

- In the Mediterranean Games, I wouldn't say it was difficult, but the first and second opponents were good, with good results, winners of the world and European championships, participants in the Olympic Games, but I managed to win quite easily, being even the will of the Almighty.

- Before they received Albanian citizenship in September 2021, had you heard of Albania before, what was your impression of Albania and Albanians?

- Të them të drejtën nuk kam dëgjuar shumë për Shqipërinë më parë, kështu që nuk kam pasur asnjë përshtypje, tani kam përshtypje shumë të mira, sepse kam mësuar për Shqipërinë dhe kam njohur njerëz të mirë.

- Si lindi ideja që të përfaqësonit Shqipërinë, kush jua propozoi dhe pse pranuat?

- Ideja lindi kështu: presidenti i Federatës së Mundjes të Shqipërisë, Sahit Prizreni, na kontaktoi përmes vëllait tonë të madh, Zurab, dhe na ftoi (ofroi) të luanim për Shqipërinë. Kjo ndodhi sapo po përgatiteshim për kampionatin rus dhe kështu ramë dakord të luanim për Shqipërinë.

- Si ndihet një sportist kur përfaqëson një vend tjetër nga vendlindja, nga atdheu i tij?

- Ndjej të njëjtën përgjegjësi si për atdheun tim, sepse më dhanë pasaportë, më dhanë nënshtetësinë, më dhanë mundësinë të provoj veten para gjithë botës. Prandaj përgjegjësia është e njëjtë me tokën amtare. Dhe përgjegjësia duket tek rezultatet, tek ajo çfarë synojmë gjatë përfaqësimit.

- Keni korrur disa suksese radhazi me flamurin shqiptar në më pak se një vit. A është ky prezantim ai që keni dëshiruar që më parë? E keni pritur një sukses të tillë kaq shpejt? Cilat janë objektivat tuaja në planin afatgjatë?

- Mendoj se nuk kam arritur ende ndonjë sukses të madh, të rëndësishëm. Përpara kemi Botërorin që do të zhvillohet në Serbi dhe nëse mund të fitoj medaljen e artë atje, padyshim që ky do të jetë një sukses. Ndërkohë, po e pranoj, qëllimi më i rëndësishëm janë Lojërat Olimpike dhe një medalje olimpike është padyshim diçka që e bën sportistin të suksesshëm.

- Në ç’gjuhë komunikoni me njerëzit e sportit në Shqipëri, a keni vështirësi të tilla në komunikim?

- Ne komunikojmë me sportistët shqiptarë në anglisht. Në fakt, ka vështirësi në komunikim sepse nuk e di shumë mirë gjuhën angleze, por jam duke studiuar, duke ndjekur kurse në anglisht. Mendoj se do të përmirësohem edhe në këtë drejtim.

- Çfarë ju pëlqen tjetër nga Shqipëria, a keni udhëtuar nëpër vendin tonë, çfarë mbresash keni?

- Në Shqipëri më pëlqen shumë natyra, malet, liqenet dhe deti, të gjitha janë shumë të ngjashme me atdheun tim, kemi edhe ne male të mëdha dhe natyrë të bukur. ?’është e vërteta në Shqipëri kemi shkuar edhe në mal dhe është shumë bukur. Malet tregojnë fuqi.

- A është masive mundja në vendlindjen tuaj? Nëse po, a ka sportistë  që do t’i rekomandonit të vishnin bluzën shqiptare?

- Po, në vendlindjen time shumë njerëz merren me mundje, është një sport i përhapur dhe i dëshiruar. Tek ne i fusin fëmijët të ushtrojnë mundjen që në moshën 6-vjeçare, pikërisht në këtë moshë nis mundja. Pra, unë vetë fillova ta ushtroj mundjen e lirë në moshën 6-vjeçare. Në lidhje me pjesën e dytë të pyetjes tuaj mund të përgjigjem që po, mendoj që shumë djem duan të luftojnë për Shqipërinë, më kërkojnë t'i marr të luftojnë edhe për Shqipërinë. Pse jo që të garojnë me flamurin shqiptar në garat ndërkombëtare.

- Cila është familja juaj, po rutina juaj e përditshmërisë?

- I live with my parents and I have my family, we live together. My daily routine is conditioned by the training discipline: I train twice a day, in the morning a light training at 7 o'clock and in the evening a more complete training at 5 o'clock. Sunday is a rest day, of course.

- You compete for Albania, but where do you do your daily training?

- Basically, I train in my hometown, because there are many people who are involved in wrestling, it is good to be in good shape in wrestling, because the more sparring partners there are, the better for the quality of training and goals in results . That's why I train mostly at home.

- Are you a believer, if so, which mosque do you attend in Albania?

- Yes, I am a believer, I am a Muslim believer. I go to every mosque in Albania, I have been to different mosques.

Zelimkhan Abakarov: I have not yet achieved significant success, when I win the